Według mnie nie, ale co kto lubi :). W tej chwili każdy benzyniak w mieście jest w zasadzie bezgłośny, a jedyne wibracje są przy używaniu S&S. Jak się go wyłączy, to generalnie nie widać różnicy.
Printable View
Rozumiem, że z Twojego punktu widzenia sens kupowania ds7 z silnikiem 6 cylindrowym o mocy 360KM byłoby ok ale hybryda o tej samej mocy jest już bezsensu? Pewnie dopłata do 6 cylindrów szybciej się zwróci niż do hybrydy....
Powtórzę, że cena DS7 ma uzasadnienie i wprowadzenie takiego rozwiązania silnikowego miało sens , biorąc pod uwagę że DS to premium.
Co do hybrydy plug-in w Tonale będzie można się wypowiedzieć jak będą znane ceny.
Na autostradzie masz ekstra 200kg obciążenia, co wcale nie wpływa na osiągi i spalanie. Jest to jakaś alternatywa dla kogoś kto jeździ blisko domu i rzadko gdzieś dalej, ale dla osoby która korzysta z auta 50/50 miasto dalsze trasy raczej nie ma już większego sensu, bo co zaoszczędzi w mieście, dopłaci na trasie. Ja osobiście skłaniam się ku rozwiązaniu spalinówka na trasy + pełny elektryk do kręcenia się "w koło komina" co wydaje się dla mnie optymalniejszym rozwiązaniem. czekam też na to, ża trochę dłużej będa eksploatowane obecne hybrydy i zobaczymy jak będzie z trwałością zamontowanych tam jednostek spalinowych, bo algorytm pracy jest dla nich mocno niekorzystny. po pierwsze gdy jest zapotrzebowanie na moc zimny silnik jest załączany i oczekuje się natychmiastowej wydajności - bez spokojnego rozgrzania i gasi się go rozgrzanego bez spokojnego schłodzenia, co na 100% musi odbić się na jego trwałości. zwłaszcza w jednostkach turbodoładowanych.
- - - Updated - - -
Dla mnie to Citroen ze zmienionym znaczkiem a nie premium. Jeszcze trochę i Dacia też pójdzie tą drogą i zrobi Sandero ze zmienionym znaczkiem i ceną x2 w wersji "premium".
Rzeczywiście nie wygląda to super. Dla porównania Volvo xc40 czy bmw x1 sprzedaje po ok7-8tys/m-c. Z drugiej strony Lexus UX - 1100 szt/msc, BMW X2 1800szt/msc, Range Rover Evoque 2000 szt/msc. Poczekałbym z ostateczną oceną kilka miesięcy i jeszcze do momentu jak wprowadzą phev. Ja obstawiam że osiągną poziom ok 3000-4000/msc. Co już nie będzie źle. Poziom Mercedesa GLA.
Pozdrawiam