Panowie i Panie,
mam nadzieję, że w dobrym temacie piszę :) przymierzam się do zakupu 159tki z lat 07-08 za ok 30-35tys max. Mam dylemat silnikowy. Nigdy nie miałem diesla ale ostatnio robię trochę kilometrów więc biorę pod uwagę głównie 1.9 8v z uwagi na dobrą trwałość i mniejsze skomplikowanie, ale zastanawiałem się też nad 16v oraz nad 1.8 benzyną i zagazowaniu jej... z tym, że trochę zalatuje to profanacją :/
niemniej jednak dzisiaj oglądałem pierwszy egzemplarz z tego ogłoszenia:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C25637241.html
ogólnie wrażenia pozytywne, bo sporo rzeczy jest zrobionych i autko dobrze zachowuje się na drodze, natomiast zastanawiają mnie dwie sprawy. Pierwsza to wycieki praktycznie z każdego łączenia węży idących do turbo (podobno regenerowanego) i jakby z pokrywy zaworów lekkie pocenie. Czy powinno mnie to martwić? Bo właściciel uparcie twierdził, że każda Alfa tak ma.
Druga sprawa już bardziej mnie martwi :( chodzi o łączenia blach w komorze silnika (boki ściany grodziowej). Na moje oko wygląda to bardzo niedbale, tak, jakby ktoś wspawał cały przód. Byłbym bardzo wdzięczny, jakby ktoś rzucił okiem na fotki i powiedział, czy to jest normalne w Alfach czy jest to po prostu składak.
Załącznik 70958Załącznik 70959Załącznik 70960Załącznik 70961Załącznik 70962
będę bardzo wdzięczny za każdą opinię i pomoc w tej sprawie.
A może ktoś z Was zna jakiś ciekawy egzemplarz warty obejrzenia? koniecznie w czarnym kolorze :)