A dokładnie jakie modele ?
Printable View
Nexen N6000
nexen N BLUE ECO
a te modele ?
A to nie wiem :) w rozmiarze 235/45/18
Ich nie ma dlatego nie znam tematu.
Ogólnie według mnie firma nexen niedługo będzie klasyfikowana jako klasa średnia opon, bo w porównaniu z innymi budŻetówkami np iperialami to je niszczy :)
Sam mam nexeny na zimę, nie kupiłem ich bo dostałem w gratisie przy kupnie auta i jestem zadowolony :)
Według mnie kompromis między ceną i jakością ;)
A na barumach bravuris w lecie jeździłem na suchym musi być Ok, na mokrym tak sobie, ale bieżnik szybko leci
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na początku chciałem kupić RIKENY,ale teraz raczej zakupie Nexeny nfera su1
A czy ktoś zakładał opony Sava Intensa UHP do 159? Wg etykiety w rozmiarze 225/50/R17 98W XL powinny być bardzo ciche (66dB) przy przyzwoitych oporach toczenia (C) i zachowaniu na mokrym (również C). Jako alternatywę rozważam również Fuldy Ecocontrol - w analogicznym rozmiarze: 67dB, C, B. Cena podobna, Sava niewiele tańsza. Opinie znalezione przeze mnie w Internecie przemawiają raczej na korzyść Savy (znacznie mniej negatywnych opinii w stosunku do pozytywnych niż dla Fuldy).
Generalnie zależy mi, aby opony była przede wszystkim ciche. Może coś innego polecicie? Głównie jeżdżę w trasach i przy przeciętnie wyciszonych nadkolach (szczególnie tylnych) w 159 szum opon na dłuższych dystansach daje się we znaki. W te lato eksploatowałem w połowie już zużyte (bo kupiłem je razem z felgami) Michelin Primacy HP i niestety były głośne. Na tyle głośne, że zimowe Conti TS830 są cichsze.
Ja mam te Savy Intensa UHP w 166 3,2 (225/45/17). Przyzwoite i faktycznie ciche muszę przyznać. Jedyne co stwierdzam to pogorszenie ich właściwości po chyba już 4 latach (a że przebiegi małe to zużycie znikome) - stwardniała guma po prostu, wychodzi to na wilgoci i chłodzie. Ale z budżetowych bardzo wysoko stały w wielu testach i faktycznie jakoś nie miałem się do czego przyczepić. Tylko dużo jeździć trzeba żeby się zużyć zdążyły, zanim się zestarzeją :) Choć teraz kupiłbym Nokiany zLine raczej, nie sprawdzałem cen ostatnio, ale raczej niewiele droższe a świetne, z fajnym czuciem, pewne w bardziej "energicznej" jeździe.
(BTW zimowe zakładane w zimne dni, zwłaszcza topowe Conti TS, na pewno będą robiły wrażenie cichszych niż letnia opona w zimny dzień, tak nie porównuj).
Robię rocznie jakieś 35tyś km, więc problemu z pogorszeniem właściwości z czasem nie powinienem odczuć. Zakładając, że 60% przebiegu robię na letnich, to po 3 latach będą do wyrzucenia. Dzięki za opinię.
Poniżej masz masę testów tej opony, no bo opinią samą jedną się nie można kierować. Generalnie średnia czyli nie badziew, ale i nie top. Ot, ok opona drgowa z jakimiś tam cechami high performance. Trzeba jeszcze do cen odnieść, ja tanio miałem akurat. Wiele lat na rynku, łatwa do dokupienia w razie rozwalenia, klasyczny bieżnik (jodełki są głośniejsze). Czy zużyjesz to nie wiem, piszą w tych testach że się łatwo nie zużywa :) Ale przebiegi słuszne to jest szansa na to :)
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Sava/intensa-uhp.htm
6th: 2014 Auto Bild Top 15 Summer Tyre Test (225/50 R17)
•6th: 2016 ADAC Tyre Test - 225/45 R17 (225/45 R17)
•7th: 2011 Sport Auto Max Performance Summer Tyre Test (245/40 R18)
•10th: 2010 Auto Express Ultra High Performance Tyre Test (225/45 r18)
•10th: 2011 Auto Zeitung Max Performance Tyre Test (225/45 R17)
•10th: 2014 Auto Bild 50 Summer Tyre Shootout (225/50 R17)
•19th: 2012 Autobild 50 Tyre Braking Test (225/45 R17)
No testów sporo oglądałem, opinii czytałem i wychodzi na to, że to naprawdę bardzo przywoity średniak. Opony klasy premium nie oczekuję w tej cenie, ale uważam, że do codziennej jazdy i tras powinna być w zupełności wystarczająca. A jeżeli przy tym jest rzeczywiście tak cicha jak wg etykiety i opinii to chyba się na nią zdecyduję :)