Nexen N6000
nexen N BLUE ECO
a te modele ?
A to nie wiemw rozmiarze 235/45/18
Ich nie ma dlatego nie znam tematu.
Ogólnie według mnie firma nexen niedługo będzie klasyfikowana jako klasa średnia opon, bo w porównaniu z innymi budŻetówkami np iperialami to je niszczy
Sam mam nexeny na zimę, nie kupiłem ich bo dostałem w gratisie przy kupnie auta i jestem zadowolony![]()
Według mnie kompromis między ceną i jakością
A na barumach bravuris w lecie jeździłem na suchym musi być Ok, na mokrym tak sobie, ale bieżnik szybko leci
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na początku chciałem kupić RIKENY,ale teraz raczej zakupie Nexeny nfera su1
A czy ktoś zakładał opony Sava Intensa UHP do 159? Wg etykiety w rozmiarze 225/50/R17 98W XL powinny być bardzo ciche (66dB) przy przyzwoitych oporach toczenia (C) i zachowaniu na mokrym (również C). Jako alternatywę rozważam również Fuldy Ecocontrol - w analogicznym rozmiarze: 67dB, C, B. Cena podobna, Sava niewiele tańsza. Opinie znalezione przeze mnie w Internecie przemawiają raczej na korzyść Savy (znacznie mniej negatywnych opinii w stosunku do pozytywnych niż dla Fuldy).
Generalnie zależy mi, aby opony była przede wszystkim ciche. Może coś innego polecicie? Głównie jeżdżę w trasach i przy przeciętnie wyciszonych nadkolach (szczególnie tylnych) w 159 szum opon na dłuższych dystansach daje się we znaki. W te lato eksploatowałem w połowie już zużyte (bo kupiłem je razem z felgami) Michelin Primacy HP i niestety były głośne. Na tyle głośne, że zimowe Conti TS830 są cichsze.
Ja mam te Savy Intensa UHP w 166 3,2 (225/45/17). Przyzwoite i faktycznie ciche muszę przyznać. Jedyne co stwierdzam to pogorszenie ich właściwości po chyba już 4 latach (a że przebiegi małe to zużycie znikome) - stwardniała guma po prostu, wychodzi to na wilgoci i chłodzie. Ale z budżetowych bardzo wysoko stały w wielu testach i faktycznie jakoś nie miałem się do czego przyczepić. Tylko dużo jeździć trzeba żeby się zużyć zdążyły, zanim się zestarzejąChoć teraz kupiłbym Nokiany zLine raczej, nie sprawdzałem cen ostatnio, ale raczej niewiele droższe a świetne, z fajnym czuciem, pewne w bardziej "energicznej" jeździe.
(BTW zimowe zakładane w zimne dni, zwłaszcza topowe Conti TS, na pewno będą robiły wrażenie cichszych niż letnia opona w zimny dzień, tak nie porównuj).
Robię rocznie jakieś 35tyś km, więc problemu z pogorszeniem właściwości z czasem nie powinienem odczuć. Zakładając, że 60% przebiegu robię na letnich, to po 3 latach będą do wyrzucenia. Dzięki za opinię.
Poniżej masz masę testów tej opony, no bo opinią samą jedną się nie można kierować. Generalnie średnia czyli nie badziew, ale i nie top. Ot, ok opona drgowa z jakimiś tam cechami high performance. Trzeba jeszcze do cen odnieść, ja tanio miałem akurat. Wiele lat na rynku, łatwa do dokupienia w razie rozwalenia, klasyczny bieżnik (jodełki są głośniejsze). Czy zużyjesz to nie wiem, piszą w tych testach że się łatwo nie zużywaAle przebiegi słuszne to jest szansa na to
![]()
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Sava/intensa-uhp.htm
6th: 2014 Auto Bild Top 15 Summer Tyre Test (225/50 R17)
•6th: 2016 ADAC Tyre Test - 225/45 R17 (225/45 R17)
•7th: 2011 Sport Auto Max Performance Summer Tyre Test (245/40 R18)
•10th: 2010 Auto Express Ultra High Performance Tyre Test (225/45 r18)
•10th: 2011 Auto Zeitung Max Performance Tyre Test (225/45 R17)
•10th: 2014 Auto Bild 50 Summer Tyre Shootout (225/50 R17)
•19th: 2012 Autobild 50 Tyre Braking Test (225/45 R17)
No testów sporo oglądałem, opinii czytałem i wychodzi na to, że to naprawdę bardzo przywoity średniak. Opony klasy premium nie oczekuję w tej cenie, ale uważam, że do codziennej jazdy i tras powinna być w zupełności wystarczająca. A jeżeli przy tym jest rzeczywiście tak cicha jak wg etykiety i opinii to chyba się na nią zdecyduję![]()
Ostatnio edytowane przez Tomekkk ; 07-01-2017 o 23:42