Moj tez tak mial ale to maly problem.Cytat:
Uwaga nie wiem jak inne modele verneta, ale u mnie króciec na który nakładamy wąż do chłodnicy miał w innym miejscu wypust ( nie na górze tak jak na wężu, tylko z boku)
Printable View
Moj tez tak mial ale to maly problem.Cytat:
Uwaga nie wiem jak inne modele verneta, ale u mnie króciec na który nakładamy wąż do chłodnicy miał w innym miejscu wypust ( nie na górze tak jak na wężu, tylko z boku)
koledzy powiedzcie mi czy nastepujacy stan rzeczy mowi o dobrym termostacie :)
auto mi sie wolno nagrzewa ale to diesel, wiec sprawa troszke inaczej wyglada:) po przejechaniu ok 6-7km wskaznik z temperatury zaczyna ruszac, przekroczona jest minimalnie temperatura 50*, sprawdzam weze i ten co idzie do chlodnicy jest zimny, a ten co do zbiorniczka jest wyraznie cieply. Temp na zew. ok -9*. Czy zbiorniczek wyrownawczy nalezy do malego obiegu (i termostat mam sprawny) czy do duzego (termostat niesprawny, a waz idacy do chlodnicy szybko sie chlodzi)??
z gory dzieki za odpowiedzi :)
Kolego jak masz zimna chłodnicę to masz sprawny termostat. Kontrolowanie i sprawdzanie tego ręką to nie najlepszy pomysł. Przy temperaturach "-" to JTDkiem trzeba jeździc tak aby utrzymywać 2-3tys obr/min, a nie turlac się z obrotami biegu jałowego, bo inaczej odma ci zamarznie i najzwyczajniej staniesz....a wcześniej stracisz olej
OK to ja dolączę się z takimi spostrzeżeniami:
dziś rano było -11 C, odpaliłem samochód, odsniezyłem, po przejechaniu spokojnie 2-3km wskazówka ani drgnęła (50 C), po tym odcinku pojechałem dynamiczniej i bardzo szybko zaczęłą się podnośić az do niecałych 90 C, niby ok, (trasa do pracy 7km w mieście)
ale przy postoju na światłach, w korku, z tych 90 C temperatura nagle spada do ok 80 a nawet 70 C. dziwne bo wtedy niby powinna rosnąć. Jak tylko ruszę i silnik kreci się 2-3 tyś obrotów znowu wskazuje ok 90C. Na trasie też jest ok i trzyma 80-90 C.
Nie są to objawy niesprawnego termostatu....tylko czego?:) tak ma być w JTDkach?
Nie sa to objawy niesprawnego termostatu, ale sprawnego Diesla :) U mnie w GT jest tak samo, a 147 i GT pod wzgledem elektroniki, wskazników, etc. sa identyczne. Wczoraj wracalem z pracy 70 km i termostat nie otworzyl sie ani razu, nawet przy solidnej, 2 km gorce, pod ktora jechalem 120 km/h na V biegu. To efekt duzego poboru ciepla z nagrzewnicy. gdyby przykrecic ogrzewanie, termostat otworzy sie. Mam tez tak samo jak Ty podczas postoju. Temperatura na wskazniku spada nawet do 60 st. Przyczyna jest to co wyzej - ilosc odebranego ciepla do kabiny jest wieksza od wyprodukowanej przez JTD.
Dodam jeszcze, ze podczas wspomnianej wczorajszej jazdy, temp oleju nie przekroczyla 60 kilku stopni.
A co zrobić, gdy po wymianie na nowy termostat behra i czujnika rura ciągle jest zimna, czasami ledwo ciepła, a auto zaczyna się przegrzewać?
Zdarzyło się wam aby temp. utrzymywała się na poziomie 130 st. ???
- - - Updated - - -
Zdarzyło się wam aby temp. utrzymywała się na poziomie 130 st. ???
No tu pole manewru jest duże:
-niesprawna pompa wody
-skorodowana zamulona chłodnica
-zacięty termostat w pozycji zamkniętej
-zapowietrzony układ (babel powietrza blokuje przepływ)
-no i czarny scenatiusz UPG
Pomyliłem się nie 130st. a około 110. Czyli na tej kreseczce miedzy 90 a 130 / niewiem ile może tam być wziołem średnią/ Dodam że termostat miałem padniety czyli nie trzymał temp. Po wymianie dociąga do tych 110st. po przejechaniu około 15-20 km. Ogulnie to plynu nie gotuje , wydaje się działać dosć normalnie poza tym ,że trzyma wyższa temperature. No i nie zauważyłem tego ,,przepuszczenia na duży obieg przy 70 st. ,, Tylko manometr idzie sobie jednostajnie do tych 110st. i tam też oscyluje 110st.-112st. Wiec traz nie wiem o co tu chodzi czy to zegar temperatury sie popsuł czy też termostat wadliwy ??? Dodam, że wymieniony został na nowy verneta który w kpl. byl z czujnikiem. Co o tym sądzicie ???