-
Witam
Na dniach bede wymieniał olej w skrzyni tct i mam pytanie czy jest jakaś śruba z boku która wskazuje poziom do ktorego mam wlewac nowy olej? Tzn do momentu az sie przez nią przelewa czy poprostu zlać i wlać tyle samo? A jeśli jest go za mało? Jeśli zleje olej dolną śrubą to ile powinno sie go dolać? tyle ile wyleciało czy poprostu nalać 1.85l(jak mowi sewisówka) i spokój?
-
Panie i Panowie, gdzie w A. D. 2025 na Śląsku zrobią wymianę olejów w TCT poza ASO?
Ostatnio na jakieś fb grupce ogłaszał się jakiś serwis z chyba z Bielska lub okolic, lecz nie mogę znaleźć tego postu.
-
Wymiana oleju w tct to żadna skomplikowana procedura, myślę że każdy warsztat Ci to zrobi.
Zawsze dobre opinie były o Cinsofcie, tam na pewno Ci to zrobi i nie będzie to Ich pierwszy raz, jeśli o to chodzi. Znają Alfy
-
A tak powiem szczerze jak przedmówca: żadna skomplikowana operacja - jestem właśnie po wymianie. Podstawowe narzędzia i komputer - do redukcji ciśnienia i później do odpowietrzenia - mnie zajęło to ok 2h, a jakoś dziwnie obawiałem się tego zabiegu - ale wcale nie taki diabeł straszny jak go malują :P
-
Nie wiem, czy dobrze i wszystko Ci wymienili. W TCT wymienia się olej normalnie, jak w każdej skrzyni. Spuszczasz odkręcając korek i napełniasz od góry ok 2l. Ale to dotyczy skrzyni. Natomiast jest jeszcze olej do mechatroniki, czyli do wszystkich tych siłowniczków, co zmieniają biegi. Ten olej jest nawet "widoczny", przez zbiorniczek na skrzyni. I do tego, faktycznie, potrzebny jest komputer ale średnio rozgarnięty w mechanice chłop, też to ogarnie . Czyli reasumując w TCT są 2 oleje. Więc mam nadzieję, ze wymienili Ci oba. Dopytaj się.
-
Mógłbyś napisać procedurę wymiany krok po kroku w mechatronice ? Mam mesa , auto kupiłem kilka dni temu, czekam na oleje i filtr do skrzyni. Będę działał sam w domowych warunkach
-
W mesie na początek musisz włączyć procedurę redukcji ciśnienia. Komputer uruchomi wtedy pracę sprzęgła aż w układzie spadnie ciśnienie. Następnie zdjemij minusowa klemę na aku, żeby przypadkiem pompa się nie włączyła (na alfaowner ludzie pisali że wystarczy nie otwierać drzwi kierowcy, ale odpięcie klemy nie jest problemem).
Odkręć nakretkę zbiorniczka oleju, żeby lepiej spływało. No i w tej chwili możesz przystąpić do zlewania starego oleju, ja zlewałem przez filtr, skoro będziesz wymieniać to i tak będziesz odkręcać. Z tego co mi wiadomo nie ma żadnego korka spustowego, a filtr jest praktycznie na samym dole. Wkręcasz nowy filtr, uzupełniasz olej i na koniec zostaje praca z komputerem (oczywiście aku trzeba podpiąć). Na pewno odpowietrzanie sprzęgła, ja robiłem jeszcze kalibracje, chociaż nie wiem czy były konieczne (demontowałem też wtedy elektrozawory i myłem w myjce ultradźwiękowej). Po pierwszym uruchomieniu pompy, następnie po odpowietrzaniu koniecznie obserwuj poziom oleju w zbiorniczku. Chyba wszystko napisałem, jak ktoś ma jakieś uwagi to śmiało pisać
-
Ok dziękuję za instrukcje, jakaś skomplikowanie nie wygląda, faktycznie nie ma korka spustowego tego zbiorniczka, myślałem żeby odessać olej, ale jak mówisz że filtr jest w najniższym punkcie wypuszczę przez filtr
-
Po ilości którą wlałem wychodzi, że przez filtr spokojnie spuścisz całość. Byli tacy co radzili odessać całość ze zbiorniczka i tylko to uzupełnić, wtedy nie trzeba ani kompa, ani żadnych procedur, ale to wg mnie ok 40% oleju, wiadomo, lepsza taka wymiana niż żadna, szczególnie jak sam filtr koło 5stowek kosztuje.
-
Chce slzeobic wszystko na tip top, nie lubię półśrodków. , plan jest zeby auto jeździło długo u nas , przypadł mi bardzo do gustu ten samochód, mnóstwo funu daje :), a filtr cena trochę mnie zaskoczył …, dobrze że napisałeś z tą opcją spuszczenia oleju bo prawie zamówiłem sprzęt do odsysania