Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... Sorry stary, ale patrząc po nicku masz 26 (!!!) lat i piszesz w stylu: "u Was w Polsce" ?!
Sorry za off-topic ale to razi po oczach...
Pozdrawiam
Printable View
Przepraszam wszystkich za OT ale chce tylko sprostowac male nieporozumienie a mianowicie to moja wypowiedz
tyczyla sie Jony88 ktory za swoja miejscowosc zamieszkania obral w nicku Dungannon czyli Polnocna Irlandia zatem chcialem zamiescic porownanie Irlandi do UK (a nie Polski jak kolega Mar0s myslal) :)
A co do wypowiedzi kolegi Sothis to mam 26lat a do UK wyjechalem sam jak tylko skonczylem liceum w wieku 18lat. i tak sie tu zasiedzialem ale marze o powrocie do Polski w ciagu kilku nastepnych lat:)
Pozdrawiam Koledzy
Wesolych Swiat:)
Ok. A co wy na to : "Są np. tacy, którzy zaślepiają EGR'y (w grupie VW to jakaś pandemia) nie zważając uwagi na fakt, że we współczesnych konstrukcjach ten układ rewelacyjnie pomaga sterownikowi silnika w stabilizacji (nad)ciśnienia turbo i regulowaniu temperatury spalin (ważne dla turbo i DPF).
Nie wiem jak to jest w Subaru ale np. w grupie VW i w BMW kolektory ssące niektórych TDi wyposażone są w ruchome klapy sterujace napełnianiem cylindrów do 2000 obr/min. . Rozwiązanie awaryjne ale łatwe i tanie w trwałej naprawie, a o kapitalnym znaczeniu dla komfortowej pracy silnika odkąd komory wirowe tłoków ukształtowano na okrągło, a ich rolę pełnią właśnie wwym. klapy. "Oczywiście" dla druciarzy i pseudotunerów żaden problem wyciąć te elementy w pień, wyłączyć obsługę w ECU i skasować kilka stówek od nieświadomych dokonanego druciarstwa właścicieli.
Inni idą jeszcze dalej i po wyrzuceniu klapek montują emulatory udające sprawne elementy pomimo tego, że jakiś radosny idiota udający doinformowanego fachowca wywalił je na złom.
Trzeci (dla mnie negatywny) przykład dotyczy wycinania katalizatorów, które moze i hamują przepływ spalin i w samochodach używanych sportowo ewidentnie przeszkadzają, ale w zwykłych samochodach rewelacyjnie redukują smród (i w jakimś stopniu toksycznosć) spalin. Ważne - szczególnie w zakorkowanym ruchu miejskim lecz niektórzy macho ponad prawem mają to w głębokim poważaniu i srają tak na środku chodnika zostawiając niczym nie przykryte śmierdzące gówno.
Czwarty przykład to usuwanie DPF z teoretycznie programowym wyłączeniem jego obsługi w ECU.
No owszem - tylko nikt nie mówi o tym, że na fizyczne ukształtowanie dawki paliwa żaden tuner ani pseudotuner nie ma żadnego wpływu i dlatego stuprocentowe 'wypisanie" DPF ze sterownika ECU nie jest możliwe.
Oczywiście ABSOLUTNIE nie chcę powiedzieć, że zastąpienie dwumasy zwykłym kołem zamachowym jest równie drastyczne co cztery powyższe przykłady technicznego barbarzyństwa ale jak dla mnie i tak nieakcpetowalne.
Jeśli kiedyś sypnie mi się dwumasa to poprostu kupię nową, choć naprawdę wątpię aby było to potrzebne wcześniej niż po 300 - 400 tyś.km. przebiegu."
To akurat z forum Subaru.
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/53624-zakup-boxer-diesel-kilka-pytan/
dziesiejsze skany z esa
czy mozna cos z tego wywnioskowac przepływka ma jakies dziwne wartosci jest z nia cos nie tak ??
Załącznik 87598
Załącznik 87599
Załącznik 87600
Załącznik 87601
Co z EGR? Coś często Ci się DPF wypala.. Korekty mieszczą się w normach, ale chyba idealnie jeśli wszystkie mieszczą się pomiedzy <-1:1>, olej to chyba już możesz pomału wymieniać sądząc po stopniu jego degradacji. Autko ma ok. 50k km najechane
?
no włąsnie nie wiem co z EGR jak go sprawdzić ??? DPF dokladnie czesto sie wypala ... Chciałbym usunac EGR i Dpf czy to dobry pomysł ???wiem ze samo mechaniczne usuniecie nic nie da ,musze sterownik kompa dac do programowania, olej wymieniany jakies 3-4 tysiace temu auto najechane 192 tys martwi mnie ten bład skrzyni biegow nie wiem co oznacza po skasowaniu powraca co sadzicie o reszcie parametrow ??
Jeśli olej wymieniałeś 3-4kkm temu, to przy takiej częstotliwości wypalań DPF na pewno będzie trzeba go niebawem zmienić.
Wywalenie DPFu jest dobrym pomysłem, ale zastanów się, czy problem nie leży gdzieś indziej- sprawdź szczelność dolotu, wylotu... itd.
Ja bym na Twoim miejscu zaczął od zaślepienia EGR'u.
Ja polecam, wstawienia auta do kogoś kto ogarnia Alfy, szkoda pieniędzy czasu i auta. Takie częste wypalanie DPF'u to masakra dla silnika i osprzętu :(
Powiedzicie mi drodzy forumowiczę, pytam tak z ciekawości ile kosztuje usunięcie i zaślepienie tych klap wirowych? I czy jest sens czyścić ten kolektor - podobno trudny jest do niego dostęp.