Czy M32 może powodować problemy z pooszarpywaniem auta przy redukcji biegu, lub zadławianiem się przy ruszaniu
Printable View
Czy M32 może powodować problemy z pooszarpywaniem auta przy redukcji biegu, lub zadławianiem się przy ruszaniu
blablabla, roznie moze sie uszkodzenie roznego łożyska objawiac. u mnie szumiala caly czas powyżej jakiś 50km/h, tak samo na jakimkolwiek biegu, luzie czy przy wcisnieciu sprzegla (zależało tylko od prędkości auta), nie bylo etapu zeby zaczynała szumiec tylko na niektorych. naprawial pampik, mówił ze bylo uszkodzone inne lozysko niz zwykle w tych skrzyniach, zapamiętałem ze to najwieksze.
Jesli mowa o takim dźwięku jak u mnie
https://youtu.be/s3CwH16VDcY
to na pewno łożyska, po wciśnięciu sprzęgła cicho, na luzie również.
Po wymianie cisza.
alternator, sprężarka klimy, rolki w napędzie rozrządu?
Lewarek się nie rusza jest sztywny jak po braveranie. Przy stałej prędkości nic nie słychać, na luzie też, również nic nie słychać przy przyspieszaniu nawet przy agresywnym przyspieszaniu. Dźwięk jest słychać tylko przy hamowaniu silnikiem z około 2,5 do 1,5 tyś obrotów. Jestem z Mazur - Szczytno.
a przed wymiana rozrzadu szumialo czy nie? jak nie to masz prawdopodobna przyczyne, jak tak to moze alternator, sprężarka klimy
Od początku jak ją kupiłem tak było. A mam ją może miesiąc. Ale raczej na pewno to jakieś łożysko, tak mi dziś nawet znajomy mechanik powiedział jak to słyszał, ale nie miał stanowiska wolnego żeby popatrzeć.
pompa wody tez byla wymieniana przy okazji rozrzadu?
koledzy pytali czy przy wcisnietym sprzegle cos sie zmienia (nawet rodzaj dzwieku), czy tak samo jak na luzie? nie znam dokladnie budowy ukladu zasprzeglania, ale jest lozysko na wysprzegliku, moze jeszcze gdzies jakies? poza tym tak jak pisalem alternator, sprezarka klimy, pompa wspomagania tam tez sa lozyska. w razie czego na chwile zdjac pasek napedu i sprawdzic czy znika szum, a jesli nie to obadac urzadzenia ktore sa napedzane paskiem klinowym.
Tak był wymieniany cały komplet. Wciskanie sprzęgła nic nie zmienia.
szybciej znajdziesz z mechanikiem niż zdalnie-opisowo przez forum. tropy masz, skrzynia to nie jest więc nie spamujmy już w wątku o M32.
sprawdź jeszcze koło pasowe wału, często mylone z padającą dwumasą
Wczoraj usłyszałem dziwny dźwięk podczas hamowania silnikiem na 3 i 4 biegu reszta biegów cicho. Ten dźwięk pojawia się przy około 1500 obrotów i mniej.
https://www.youtube.com/watch?v=Tr5O...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=9GiQ...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=0Mpm...ature=youtu.be
https://www.facebook.com/groups/alfa...4579016902223/
Nie wiem czy wszyscy mogą zobaczyć filmik, bo link z grupy na FB, ale powiedzcie czy to walniete lozysko, czy krzywa półoś i wymienić kielich ? Poradzcie coś ?
Up...
Kupić od razu krzyżaka, czy nie trzeba ?
Witam , ja mam takie pytanie
Mam pęknięcie w obudowie mechanizmu róznicowego skrzyni ,sączy się olej , mechanik mówi ,że może pospawać
I pytanie, spawać czy szukać używki ? trochę już podzwoniłem i ciężko kupić samą obudowę. Miał ktoś taki problem?
i czy to jest ta obudowa ze zdjecia?
Jeszcze zapytam , odnośnie powyższego , trzeba do tej operacji sciągać skrzynie?
Witam wszystkich serdecznie.
Jest to mój pierwszy wpis na forum i od razu mam pytanie dotyczące naprawy skrzyni biegów m32. W przekładni zaczęły odzywać się łożyska więc chciałbym je wymienić. Wiecie o jakimś dobrym, godnym polecenia warsztacie (fachowcu) w okolicach Świdnicy? Z góry dzięki za info i pozdrawiam...
Miałem podobny problem w Corsie D 1.7 cdti, też mam tam skrzynie m32 i pękła mi obudowa dyferencjału przy mocowaniu łapy. Zdecydowałem się na wymianę na używaną obudowę (nowe są nie dostępne nawet w ASO, nie występuje taka część), gdyż ta która pękła była już wcześniej spawana. Obudów jest kilka wersji w zależności od auta w jakim skrzynia jeździ (rożne łapy). Istotny jest numer na grzbiecie obudowy. Udało mi się obudowę w serwisie z Poznania, który zajmuję się naprawą skrzyń. Cena 500 zł. Jeśli masz pęknięcie gdzieś na grzbiecie w miejscu które nie przenosi obciążeń, to myślę, że można pospawać, natomiast jeśli jest to pęknięcie przy łapie, to lepiej dać sobie spokój ze spawaniem, bo pewnie prędzej czy później i tak pęknie.
- - - Updated - - -
W Corsie skończyło się demontażem sanek i skrzyni, bo jest tam bardzo ciasno. W alfie schodzi chyba bez demontażu skrzyni ale pewności na 100% nie mam.
Czy jeśli są uszkodzone łożyska to słychać odgłosy cały czas.
U mnie słychać dziwne odgłosy dopiero jak auto złapie temperaturę.
Witam mam problem ze skrzynią na 5 i 6 biegu lekko wyje ale bez szału bardziej martwi mnie metaliczny dżwięk zależny od prędkości powyżej 30 km/h niżej tego dżwięku nie ma a do tego jadąc np na 3 biegu redukcja na 2 bieg i dżwięk identyczny jak bieg wsteczny , czy wymiana łożysk pomoże czy może coś bardziej już się rozleciało ? wspomnie że za tydzień czeka mnie trasa 1200km .
z góry dziękuje
A można rozwinąć problem ? nie bardzo wiem co by miała wspólnego klima z 2 biegiem , na ten temat jestem zielony , dodam że klima chodzi i chłodzi .
Spróbuj wyłączyć klimatyzację i zobacz czy problem nadal występuje. W wielu egzemplarzach podczas pracy klimatyzacji d czasu do czasu słychać typowy dźwięk, przypominający pracę wiertarki. Przyczyną może być np zbyt mało czynnika chłodzącego w układzie. W moim przypadku uzupełnienie czynnika nie pomogło. Oddałem samochód do mechanika i zobaczymy co stwierdzi. Właśnie najczęściej efekt ten pojawia się u mnie przy redukcji z 3 na 2 bieg. Daj znać czy jak wyłączysz Klime nadal słychać.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Teraz rozumiem ale niestety to nie rozwiąże mojego problemu bo ten dżwięk jest cały czas przy redukcji z 3 na 2 i czy jest włączona klima czy też nie , do tego cały czas ten metaliczny dżwięk jakby metal ocierał się o metal
ok ale nagram to jutro jak bede jechał do pracy i z pracy wieczorkiem postaram się jakoś to tutaj umieścić
https://youtu.be/eI71yvHMJuA Mam nadzieje że dobrze będzie słychać
.https://youtu.be/eI71yvHMJuA
Myślę że bez zdjęcia skrzyni zbyt wiele się nie dowiesz. Wydaje mi sie ze juz pojawily sie spore luzy, dlatego tak to slychac. Drazek zniany biegow nie rusza Ci sie podczas przyspieszania, hamowania? Niestety skrzynię w 159 to jakaś plaga. U mnie póki co szumi ale wydaje mi się że coraz głośniej. Też mnie czeka regeneracja.
Panowie jak szumi to nie ma co zwlekać bo potem obudowę rozwali i będzie płacz. A tak łożyska i znów na trasę
Panowie szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Problem dotyczy 147 1.6 105 km. Jak rozpolowic skrzynie? Odeszła mi jakieś 4 CM i ani drgnie dalej. Co ją tam trzyma?
Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka
I jak, udało Ci się dojść co to wyje? Robisz coś ze skrzynia przed wyjazdem? U mnie też szumi skrzynia i też przede mną droga 1200 km. Kierunek Chorwacja. Ogólnie planuje wykupić porządny assistance, na wszelki wypadek... Oby nie było potrzebne.
Witam powiem tak , tutaj w NL nie robie nic ze skrzynią za tydzień jade do PL i mam nadzieje że dojade , więc wyje skrzynia ewidentnie , prócz tego dżwięku na 2 biegu , lekko wyjące 5 i 6 i ruszającu się lewarek , mało śmieszne ale akurat assistance mam 1000 km holowania , mam nadzieje że się nie przyda ale skrzynia idzie w PL w Sosnowcu do regeneracji plus nowe kompletne sprzęgło i koło dwumasowe . Życzę bez przygodowej podróży koledze.
Słusznie, polecam Sosnowiec. Zrobiłem swoją w zeszłym roku i na razie jest cisza. Też miałem szum na 5 i 6 biegu. Zaczęło się od 6go, później zeszło na 5ty. Okazało się że łożysko się rozsypalo.
Z tą ilością oleju niby ważna sprawa ale tak na prawdę to głównie padają łożyska wałka 5-6 biegu a to jest przecież dolny wałek... Z Sosnowca dostałem 2.4l Fuchsa i zakładam, że oni akurat wiedzą doskonale ile lać.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka