Alfa Romeo 159 1.75 TBi - skrzynia biegów - pytanie
Dzień dobry, witam szanownych kolegów alfaholików, to mój pierwszy post chociać Alfie 159 przyglądam się już pewnie z dekadę :)
Zamierzam kupić takową dla siebie, zrezygnowałem z 2.4, nie wzbudził we mnie większych emocji dźwięk 5 cylindrowca.
Dlatego też spróbowałem TBi i bardzo miło się zaskoczyłem, "zaiskrzyło" między nami :D
Pytanie moje jest takie:
Skrzynia w egzemplarzu który sprawdzałem, chodzi bardzo ciężko, najciężej chodzi na 1 i 2 biegu dalej jest lepiej.
Aby opisać to z detalami:
Ciężkość chodzenia skrzyni polega na tym, iż drążek zmiany biegów chodzi tak jakby ważył z 15 kilo i trzeba użyć sporej siły aby nim poruszyć.
W żadnej testowanej przeze mnie Alfie ani w ogóle żadnej innej skrzyni manualnej tak nie było.
Uprzejmie proszę o analizę o ile to możliwe, co może być przyczyną, jakie są koszta remontu itd.
Przejrzałem temat na forum jednakże nie znalazłem podobnego wątku ani w TBi, ani w tematach ze skrzynią. Jeżeli takowe są, serdecznie przepraszam za zaśmiecanie i będę bardzo wdzięczny za link.
P.S. Testowany model - Alfa Romeo 159, SW, TBi, rocznik 2010, wersja wyposażenia jakaś bieda ale nieokreślona
Dziękuję z góry i pozdrawiam!