Właśnie zalałem u siebie rzeczonego Motula 8100 x-clean, zobaczymy jak pojeździ.
Swoją drogą na opakowaniu Motula nie było opisu w PL. Zachodnia dystrybucja, czy na nasz rynek nie zrobili opisówki?
Printable View
Właśnie zalałem u siebie rzeczonego Motula 8100 x-clean, zobaczymy jak pojeździ.
Swoją drogą na opakowaniu Motula nie było opisu w PL. Zachodnia dystrybucja, czy na nasz rynek nie zrobili opisówki?
Z oficjalnej polskiej dystrybucji zawsze są polskie opisy.
To fajnie. Lepiej pojeździ.
Coś dobrego ;) 500m za tabliczką kończącą moją miejscowość jest granica PL/DE.
Już pytałem w warsztacie, poprostu Motula wzięli z Niemiec.
Nie wiem jakie wy macie doświadczenia, ale jak dla mnie różnica jakościowa jest ogromna.
Pamiętam, że w ECOTECu Opla, który lubił brać olej, niemieckiego schodziło prawie dwa razy mniej niż z polskiej dystrybucji.
to ja tak w skrócie, po przeczytaniu niemal całego posta:
2.0 JTDm (mam DPF'a)
zalać:
Amsoil ECF Low-SAPS 5W30
czy
Ravenol VMO 5W40
ile litrów kupić do 2.0 i czy zrobić plukanie po czymś co było wczesniej, czy nie przesadzac z plukaniami i maniaczeniem i po prostu zmienic olej
Dzieki za odpowiedz
Pozdro
acha, i filt oleju jest po prostu jeden i wymieniamy i spokój, czy tez są jakies wypasy, rarytasy z egipskiej bawełny i koninskiego węgla?
Jeśli wymieniałeś olej co 10-12 000 km to bez płukanki.
Jeśli robiłeś to rzadziej - przy najbliższych 2 wymianach - płukanka przed wymianą.
Lepszym olejem z tych dwóch będzie Amsoil Low-SAPS.
Do 2.0 z tego co pamiętam musisz mieć 5 litrów (to jeszcze potwierdź).
dzieki za odpowiedz,
podjechalem orientacyjnie sprawdzic czy mają owe oleje na miejscu to by wlali, ni ma niestety i polecili (jak juz chce 'cos porzadnego'):
Motul 8100 X-CLEAN C3 5w40 czy 8100 ECO-CLEAN 5W30 - posluchac, czy kupic prywatnie Amsoil i niech leją, za bardzo go w necie nie widze ;/
edited:
masz racje, wchodzi 4.9L
Tak sie zastanawiam nad barwa oleju po zalaniu do diesla. Czytalem gdzies ze to normalne ze olej robi sie odrazu czarny bo ma dodatki myjace i ma tak byc. Zawsze jezdzilem na mobil1 i zawsze robil sie czarny po parunastu km. Czy to w bmw 0w40 czy w alfie 5w30. Ostatnio za sprawa tego watku pokusilem sie na zmiane marki i zalalem liqui moly 5w30. Zrobilem juz prawie 500 km a olej na bagnecie nadal przezroczysty. I sam juz nie wiem o co kaman? To ten nie ma wlasciwosci myjacych? Czy jes tak zajebisty i sie nie brudzi? A moze mobil mi umyl silnik od srodka?
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Witam Kolegów. Chcę wymienić olej w swojej Alfie i chciałbym się dowiedzieć od praktyków jaki byłby najlepszy. AR 159 1.9 jtdm 16v 2007r, przebieg 106000km. Nie wiem kiedy był ostatnio wymieniany, ponieważ auto przyjechało z Francji, stało kilka miesięcy zanim doprowadziłem wszystko do końca tzn. cały czas było jeżdżące, tylko brakowało kilku elementów karoserii:) Nie mam zamiaru kupować najtańszego oleju, chodzi o to który będzie najlepszy? Byłbym wdzięczny za pomoc:D
Zakładam, że masz DPF (bo to najważniejsza informacja) więc musisz kupić olej z normą C3 - a w tych olejach jak już pisałem prawie wszystko to jeden pies (słabe parametry) i same prawie same półsyntetyki (poza dwoma czy trzema).
Szukał bym chyba czegoś z trójki Amsoil, Ravenol, Millers.
No tak zapomniałem dodać - DPF oczywiście jest. Jakieś konkretne parametry oleju tzn. 5W30 czy 5w40, bo widzę że zdania są podzielone co do tego.
Moja opinia jest taka, że bez różnicy czy 5W30 czy 5W40 - ważne C3 i Low-SAPS (ew. Mid-SAPS).
Wklejałem już kilka stron wcześniej propozycje olejów z normą C3 (po za Millers'em - o nie pytaj Pabla):
5W30 / 5W40
• Amsoil ECF Low-SAPS 5W30 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 12,2cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 75,4cSt; indeks lepkości 158; temperatura płynięcia -44°C; Liczba zasadowa TBN - 5,8)
• Eneos Sustina Low-SAPS 5W30 (olej syntetyczny (EST), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,3cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 75,3cSt; indeks lepkości 180; temperatura płynięcia -45°C; Liczba zasadowa TBN - 6,6)
• Fuchs Titan GT1 Pro 5W30 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 11,6cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 71,1cSt; indeks lepkości 155; temperatura płynięcia -45°C; Liczba zasadowa TBN - 6,9)
• Liqui Moly Top Tec 4600 5W30 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 11,6cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 64,0cSt; indeks lepkości 178; temperatura płynięcia -36°C; Liczba zasadowa TBN - 7,6)
• Lotos Traffic Pro Thermal Control 5W40 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 82,0cSt; indeks lepkości 170; temperatura płynięcia -40°C; Liczba zasadowa TBN - 7,3)
• Ravenol VMO 5W40 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 83,0cSt; indeks lepkości 170; temperatura płynięcia -39°C; Liczba zasadowa TBN - 7,7)
• Valvoline SynPower MST 5W30 (olej półsyntetyczny (PAO+HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 12,0cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 70,0cSt; indeks lepkości 169; temperatura płynięcia -45°C; Liczba zasadowa TBN - 7,7)
ja tak jak wczesniej pisalem do DPFa polecam Motul X-Clean bez roznicy czy 5W30 czy 5W40
Który wygląda marnie przy olejach wymienionych powyżej - i jest typowym półsyntetykiem (HC) ;)
ja juz ponad 1000km przejechane na AMS ECF Low-SAPS 5W30 i nic innego nie wleje, polecam
Ja zalewam PETRONAS SYNTIUM 5000XS, ma normę C3, i nadaje się do DPFa. Tańszy od Selenii, a ten sam producent.
http://www.najlepszyolej.pl/syntium_5000xs.html
Aż tak to nie.
Ale zmień po max. 10 kkm i zalej porządny 5w40.
Kolega Artih rozpisał wcześniej dokładną listę.
Ja od siebie mogę polecić jeszcze oleje Millers'a , aczkolwiek do silników bez DPFu nie mają nic nadzwyczajnego. Do silników z DPFem oczywiście.
Mogę również już teraz zaproponować oleje Liqui Moly w bardzo dobrych cenach. wkrótce poprawimy ofertę w sklepie i ceny ulegną zmianie na lepsze. ;)
Liqui Moly 5W40 Synthoil ;]
Do DIESLA bez DPF nie ma nic lepszego parametrowo od Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40 - w dodatku to prawdziwy 100% syntetyk. Jest u Pabla w sklepie.
Jeśli ktoś DPF ma to lista, którą zamieściłem na poprzedniej stronie jest przydatna (+ Millers'y, których tam nie ma bo ich parametrów dokładnych nie znalazłem - ale to pytajcie Pabla).
Z LM lepszy jest oczywiście 4600 od 4300.
W przyszłym miesiącu będę u siebie wymieniał pierwszy raz olej od zakupu, tj. mniej więcej po 11-13 tys. km od ostatniej wymiany, którą robił poprzedni właściciel.
Mam jedynie informację, że był to olej 10w40, bodajże Nestea czy jakiś inny wynalazek ze stacji paliw.
Mam DPF, z tego co czytałem to polecane są albo Miller Oils EE Longlife 5w40 lub Liqui Moly Top Tec 4300 lub 4600 5w30.
Który z powyższych będzie lepszy i gdzie można dostać ten z LM, bo Millera widze u Pabla w "garażu" :D ?
Dzwoniłem do sklepu sprzedającego głównie oleje Motul i Liqui Moly i polecają dla diesla z DPF-em:
Motul 8100 Eco-Clean 5W30
Motul 8100 X-Clean 5W30
Liqui Moly Top Tec 4200 5W30
Liqui Moly Top Tec 4300 5W30
Który z nich wybrać?
Witajcie czytam Wasze wpisy i pomyślałem, że za kilka miesięcy trzeba będzie wymienić olej. Ostatnio zalałem olej Total INEO ECS Quarz 5W30 do silników z DPF, samochód dobrze jeździ. Teraz pytanie: czy dalej się trzymać tego oleju? czy przy następnej wymianie stosować płukankę? czy zmienić olej na inny? jeśli tak, to na jaki? Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam :)
Co to znaczy "bardzo dobry" ? Że silnik się nie rozpadł ? To i Orlen jest bardzo dobry.
Oleje, które wymieniłem wcześniej to najlepsze oleje w klasie 5W30/5W40 spełniające normę C3 (po za produktami Millers'a, którego danych nie posiadałem). W dodatku 3 z nich to 100% syntetyki.
A Motul X-Clean to olej parametrowo słabszy od wymienionych powyżej - w dodatku także półsyntetyk.
Co 10 000 km to ok, co 15 000 km to już średnio dobrze przy stosowaniu oleju z normą C3, który starzeje się szybciej od tradycyjnych.
A Totala warto zmienić na KAŻDY z wymienionych przeze mnie olejów - będzie przewyższał Totala parametrami a także pod względem nagarowania silnika.
A 3 wśród nich to 100% syntetyki Low-SAPS.
Wyraźnie słabsze od:
Cytat:
Liqui Moly Top Tec 4600 5W30 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 11,6cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 64,0cSt; indeks lepkości 178; temperatura płynięcia -36°C; Liczba zasadowa TBN - 7,6)
Na stronie Liqui Moly dla silnika 1.9 jtdm 8v polecane są: 4200 i 4300 - oba 5W30. Z tego co tutaj czytam to 4600 jest lepsze, ale aż taka jest różnica?
I jeszcze to, że miałem dotychczas zalany silnik jakimś 10W40...
Musisz znaleźć autoryzowaną hurtownię bądź przedstawiciela tej firmy, tak będzie najbezpieczniej.
Przykład w linku poniżej :
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=88&t=170349
Dodano po 13 minutes:
Jak lubisz oleje Orlen to Twoja sprawa. :D
A poważnie "mówiąc" Motul jest jednym z najlepszych olejów i taki stosuję. Spełnia wszystkie normy. Silnik pracuje odczuwealnie ciszej . Poczytaj opinie o tym oleju również na forach m.innymi BMW czy Subaru :)
Jest różnica.
Przed wymianą płukanka. I uciekaj z 10W40. Chyba, że to jakiś Amsoil ECF lub RoyalPurple czy Millers CFS :)
Tak, a PO to partia miłości i patriotyzmu ;)
Dziękuje za taką dyskusję.
Po pierwsze Motul 8100 X-Clean to olej Mid-SAPS - a więc jeśli chodzi o auta z DPF to nie ma startu do olejów Low-SAPS - wśród tych które wymieniałem masz co najmniej 3 syntetyki Low-SAPS.
X-Clean to półsyntetyk (HC), więc na starcie będzie przegrany.
Pokaż przewagę tego Motula choćby nad poniższym Lotos'em ?
• Lotos Traffic Pro Thermal Control 5W40 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 82,0cSt; indeks lepkości 170; temperatura płynięcia -40°C; Liczba zasadowa TBN - 7,3)
• Motul 8100 X-Clean 5W40 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,9cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 83,0cSt; indeks lepkości 171; temperatura płynięcia -39°C; Liczba zasadowa TBN - 7,5)
Owszem - ten Lotos to jedyny produkt tej firmy, który można z ręką na sercu polecić - ale ten Motul jest przecież na tak wielu forach wychwalany pod niebiosa, oh'ów i ah'ów nie ma końca :)
Tymczasem to zwyczajny, dobry półsyntetyk z normą C3, od którego są jednak lepsze w tej klasie (Amsoil, LiquiMoly, Ravenol).