Olej się wymienia po remoncie skrzyni. Wystarczy sprawdzać stan i tyle. Nigdy nie wymieniałem w rzadnych samochodzie i nigdy nie remontowałem skrzyni biegów. Otto filozofia.
Printable View
Od 04.2016 AR :)
Witam.
Niedługo planuję wymianę oleju w nim, obecnie mam zalane Motul Motylgear (półsyntetyczny, zrobiłem na nim jakieś 2-4 tysiące w ciągu parę miesięcy) i generalnie dwójka na zimnym wchodzi bardzo ciężko, zimą potrafiło delikatnie zgrzytnąć. Przewałkowałem już kilkanaście forum na temat wyboru oleju do skrzyni biegów M32 i mam ogromny mętlik w głowie co wybrać, z jednej strony każdy poleca FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80 GL-5 ale przecież producent zaleca olej GL-4 gdyż GL-5 może uszkodzić synchronizatory. Drugim wyborem jest oryginalny Tutela Car Matryx 75W85 GL-4, trudno o jakieś kontrargumenty w końcu fabryka zaleca. Zależy mi na oleju który dobrze się sprawdzi na zimnym, gdyż przełączanie biegów w mojej alfie na zimnym to męczarnia na gorąco takiego problemu nie ma, zmienia się w miarę przyjemnie. Na produktach Motul nie dawno się zawiodłem więc Motul Gear 300 również odpada.
Ja jeżdżę na MotulGear i nie narzekam w Q4.
Macieyerk zrób regulację linek i powinno być git.
czy w skrzyni c635 jest jakis interwał zmiany oleju? mam nalatane 220 tys km i w sumie skrzynia chodzi bez zastrzeżeń...zmieniać, czy zostawić?
Osobiście wybrałbym 75W90, moim zdaniem ta skrzynia pracuje lepiej z taką oliwą. Ale jeśli serwis wymaga od Ciebie wymiany oleju to może zapytaj ich konkretnie co masz wlać?
- - - Updated - - -
Producenci olejów zalecają wymiane co 4 lata z tego co pamiętam. Każdy olej się starzeje i traci swoje właściwości.
Aktualnie używam Millers EE 75W90. W poprzednim aucie lałem Mobil SHC i również wszystko było w porządku. Generalnie jeśli wlejesz markowy olej, a nie jakiś wynalazek, to powinno być wszystko dobrze :)
Miałem wlany motul gear 300, biegi wchodziły na ciepłym bardzo dobrze. Jednak w zimie bylo bardzo kiepsko, zalałem oryginał tutela car matryx i jest zdecydowanie lepiej. Najlepiej w m32 spisuje się podobno oplowski GM słomkowy stosowany do tej skrzyni po 2012
Kolego po prostu pomyliłeś olej, ja też o mało co nie wlałem Motylgear 300 zamiast Gear 300. Ten pierwszy zachowuje płynność do minus 42 stopni ten drugi do minus 60 stopni C. Po tych temperaturach i po indeksie lepkości widać że że Motylgear nie jest dobrym olejem do tej skrzyni.
Miałem motul gear 300. We wcześniejszym poście zrobiłem literówkę, autokorekta słownika w telefonie:) Nie pomyliłem i zachowuje się bardzo kiepsko przy niskich temperaturach w porowniau z tutelą. Biegi wchodziły bardzo ciężko.
https://youtu.be/Wm2s_7pfmW8
Hejka macie jakieś opinie o Ravenol 75w80.?
Hej! Piszę tutaj bo sprawa bezpośrednio związana z wymianą oleju. Niedawno wymieniłem olej w skrzyni w mojej 159 1.9 16v na dobrany przez szukajkę LiquiMoly - nie pamiętam który dokładnie. Skrzynia chodziła dobrze przed wymianą tak w mieście jak i w trasie. Po wymianie, po krótkiej jeździe w mieście (jak wiadomo częste zmiany biegów itd.) powoli zaczynają ciężko wchodzić biegi (w trasie problemów nie ma) . Zaczynając od trójki i wstecznego, aż do momentu kiedy nie mogę wbić jedynki, a poprzednie ledwo co da się wybić... Zmieniłem znowu olej na Fuchs titan sintopoid fe sae 75W-85 myśląc, że to wina oleju. Niestety objawy takie same... Oleju wlewałem ~2.8l. Macie jakieś pomysły? Dalej zły olej? Może coś innego... Czytałem, że wysprzęglik lubi się zapowietrzać przy wymianie. Może to to?
Przy wymianie skrzyni można go zapowietrzyć, ale przy wymianie oleju jak?
Może wymiana oleju zbiegł się z usterką linek. Przeprowadź ich regulację (poszukaj na forum) i przesmaruj w miejscu, w którym wchodzą do pancerza. Mogą się zacierać.
Koledzy przeczytałem 25 ostatnich stron tego tematu i pogubiłem się....
Do M32 1,9 8v lać 2,8 litra ale jakiego oleju?
75W85, 75w85, 75w90??
Jak instrukcja mówi a jak praktyka wskazuje?
Może ktoś kto zajmuje się tutaj rengeneracją zbierze te informacje w jedno?
Dzięki za pomoc.
2.8 litra 75W90
Większość poleca 75W80 Fuchs Titan Sintofluid (np. na skrzynie.com.pl), oryginał 75W85, a wyżej i u niektórych producentów polecany 75W90. Zamówiłem Sintofluid i nie wiem czy zalać jego czy odesłać i zamówić inny np. 75W90?
75w85 biegi w zimie lepiej wchodzą. Przynajmniej na tuteli
M32 ma to do siebie że w niższych temperaturach ogólnie biegi lepiej wchodzą :D
Zresztą przypominam - w przypadku ww. zimowa klasa oleju jest taka sama: 75W. Różnica tkwi w lepkości oleju w temperaturze roboczej.
Odgrzeje kotleta, czy przy wymianie oleju smarowaliście pastą uszczelniającą korek spustowy? Będę niedługo wymieniał olej w M32 i się zastanawiam czy czymś smarować korek czy po prostu go wkręcić.
Po prostu go wkręć, nie za mocno.
Czyli f40 2.8 l 75w90?
Ja bym lał to co w instrukcji czyli: TUTELA CAR MATRYX 75W85 po 40 zł za litr.
Jak nawet wlejesz 3L to nadmiar wypluje odpowietrznikiem.
Tak samo jak przelejesz silnik olejem to najwyżej go wypluje przez odmę (ale to naprawdę grubo trzeba przelać, chyba łysy z m4k albo chris robił test).
Do f40 stosuję się olej 75w80 tu masz dokładnie wszystko napisane https://www.forum.alfaholicy.org/159...dzialania.html
I 2.8l?
Jakieś uzasadnienie?
Bo na razie to ja widzę post jednej osoby która twierdzi, ze należy wlać inny olej.
Na dopasowaniach olejów przekładniowych fuchsa ja osobiście zdążyłem się przejechać (potrafią dać olej o zupełnie innych parametrach (np lepkość zmniejszona o 50%) jako bezpośredni zamiennik).
Jeśli byłoby coś nie tak z tym olejem to przy pierwszym lub drugim lifcie by go zmienili.
Wszędzie byście te Tutele lali, gdzie te oleje są co najwyżej średnie. Lać dobrej jakości to, co wskazuje wymagana norma (tu akurat są sprzeczne informacje - sam zalałem rękoma warsztatu 75w90, te skrzynie sporo znoszą i dosyć się grzeją), a nie z kim producent podpisał umowę promocyjną na wpisy do instrukcji obsługi.
Tutaj masz dużo więcej osób i raczej nikt nie narzeka. https://forum.vectraklub.pl/topic/15...age=2#comments
To dosyć poważne oskarżenie. Możesz coś o tym więcej napisać jakieś dowody analizy. Wiele osób pewnie by zrezygnowało z kupna tego oleju jeżeli faktycznie jest to prawda.
Proszę bardzo :)
Pacjent to skoda superb 2007r. 2.8 30V ze skrzynią manualną.
Producent zaleca fabryczny olej Załącznik 263052
Najbliższym zamiennikiem okazuje się Załącznik 263053
A fuchs rekomenduje TITAN SINTOFLUID 75W80 GL-5
Załącznik 263054
Który ma takie parametry
Skrzynia finalnie była zalana castrolem, różnic w pracy względem oleju fabrycznego nie był czuć.
EDIT
Sprawdziłem jak to wygląda w alfie i cisnę znów z fuchsa
Też zalecają ten sam olej TITAN SINTOFLUID 75W80 GL-5
Załącznik 263056
To dorzucam jeszcze kartę Załącznik 263055
Jak widać zupełnie inne parametry ma tutela a fuchs proponuje ten sam olej do "miliona" zupełnie różnych specyfikacji.
Dzisiaj wymieniałem olej w M32 tylko że w Astrze J z 2012 - 2 generacja skrzyni. Co ciekawe spuściłem 1,6l... póki co zalałem 2.6l Fuchsa, tylko nie wiem czy było tak mało oleju czy to że był delikatnie przechylony na prawo miało wpływ że zlałem tak mało.
Poszperałem w temacie oleju do skrzyni wygląda na to że całe zamieszanie wynika z faktu że opel od 2012r. zmienił olej którym są zalewane skrzynie F40.
DO 2012 GM stosował olej 1940182 - odpowiednikiem jest TUTELA, Fuchs nie ma odpowiednika
OD 2012 GM stosował olej 1940004 - parametrami pasuje FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80 GL-5 i inne wskazywane w katalogach
Nie znalazłem informacji czy skrzynie zostały jakimś modyfikacjom w tym samym czasie, trzeba by popytać w oplu skąd ta zmiana, jednak zmiana oleju sugeruje jakąś zmianę wewnętrzną.
Znalazłem za to taką ilość bzdur wypisywanych przez ludzi, że głowa mała - "mnie się wydaje ten lepszy bo szwagier, kuzyna ciotki Helgi tak powiedział"
BCS (skrzynie.com) twierdzi że:
- GM 1940182 - Zalecany jest zarówno do małoobciążonych skrzyń typu F13, F17 jak i do mocno obciążonych skrzyń M32 i F40. Niestety w skrzyniach o dużych obciążeniach nie sprawdza się zbyt dobrze.
- GM 1940004 - Zalecany jest przez serwisy OPEL do skrzyń biegów w samochodach osobowych, w których przenoszone są stosunkowo duże momenty. Olej do skrzyń biegów GM1940004 dobrze sprawdza sie w skrzyniach biegów typu M32 i F40.
Oleje zamienne dla 1940182 to zalecana przez AR, TUTELA CAR MATRYX 75W85
W mojej opinii na podstawie kart charakterystyki pasują także:
- Motul Gear 300 75W-90
- Matul MOTYLGEAR 75W-85
- Castrol Syntrans Transaxle 75W90
Innych nie znalazłem :(
Ja w każdym razie przy najbliższej okazji zaleję TUTELĘ.
Generalnie każdy 75W85/75W90 API GL4 czy nawet GL5. Przetestowałem już wiele olejów do M32 i najlepiej w mojej opinii ta skrzynia pracuje na 75W90. Do F40 też taki wlałem i nie mam zastrzeżeń, poza ogólnymi, że M32 pracuje po prostu lepiej.
Trochę km zrobiłem i w żadnym przypadku nie musiałem do skrzyni zaglądać.
Do listy mogę dodać Mobil SHC oraz Millers TRX oraz Millers EE.
GM 1940182 (czerwony) był stosowany do 1 generacji M32 - kompletnie się nie sprawdzał, w 2012 zmodyfikowano skrzynie (dodano w skrzyni dodatkowe kanały olejowe) i zalewano je olejem GM 1940004 (słomkowym).
Czy to Fuchs czy Tutela dają rade, ważniejszy jest chyba poziom oleju, czyli taki który zagwarantuje odpowiednie smarowanie łożysk.
Panowie, w jakim celu piszecie jakieś bzdury o tym że TUTELA to badziewne/słabe oleje i inny dowolny o tych samych parametrach jest lepszy. Po co takie bzdury produkować? Przecież Tutela Transmission Matryx 75W85 produkuje Petronas, czyli markowa dobra firma wszelkiego rodzaju smarowideł motoryzacyjnych.
Po zalaniu do M32 i zrobieniu kilku tysięcy km odczułem, że biegi wchodzą łatwiej, płynniej i bez przeszkód.
pacjent: AR159 1.9 JTDm 110kW z polskiego salonu r.2008 w oryginalnym przebiegiem 250 000 km
Pozdr.,
L.