Czy orientujesz sie czy wersja 120km moze miec rozne typy turbo czy tylko jeden?
Printable View
Po 2013 wsadzana jest VL.39 Euro6 przed VL.38 Euro5 wszystkie to I.H.I.
Wczesniej do bravo mito i innych fiacików oraz do lancia była montowana VL.37 Euro4/5.
Mozliwe jest tez zastopienie inna turbinką bez problemu.
Tylko ze trzeba by było z odejściem do icka pokombinować i oczywiście strojenie.
Wtryski czy to 120,150 czy 170 te same.
Załącznik 187338Załącznik 187339
Giulietta fajnym autem jest ale w kwestii silnikow mam kilka uwag. Silniki T-Jet sa doskonale w Julce maja po 120KM i 200Nm to może nie jest dużo ale sam silnik jest rewelacyjny - mam w Punto zrobione 90 tys km i moc 190KM 285Nm i silnik chodzi wzorowo mam go od nowości wiec mogę ocenic jego degradacje, która jest znikoma. Bardzo wysoka jest jego kultura pracy - korpus turbiny IHI potrafi pekac (przynajmniej w Abarthach tak jest) ale to sa sytuacje sporadyczne. Duzo lepszym rozwiązaniem jest wieksza turbina Garret, która była montowana w T-Jetach o mocach 180KM. Ogolnie uważam, ze to najlepsza jednostka w nomenklaturze Downsizingowej jaka do tej pory powstala. Natomiast jednostka Multiair 170KM jaka była montowana w Giuliettach do 2013 roku, jaka posiada mój tato w swojej Giuliettcie pracuje fatalnie. Pod maska jest sieczkarnia, auta ma przebieg 35 tys km i od nowości tak jest, wiec nie ma mowy o degradacji silnika. Ostatnio był robiony wymiennik ciepla i doszly jeszcze delikatnie drgania przenoszone do wnętrza pojazdu. W kwestii mocy czy zużycia paliwa jest ok, wewnątrz nie słyszy się tego rozpi...dolu jaki znajduje pod maska auta ale wystarczy wyjść na zewnątrz i jest tragedia - ogolnie z silnikiem jest cos nie tak. Wiele razy było zgłaszane w serwisie ale nic nie zostało z tym zrobione do tego dochodzą szmery chyba od rozrządu- mowie chyba bo sam sprawdziłem a w serwisie jak palcem nie pokarzesz to sami nie zwroca uwagi, ze cos jest nie tak. Sprawdzalem silnik Multiair II w Fiacie 500X i tam wszystko jest ok , ciekawy jestem jak wygląda to w Giuliettcie tam ta wersja ma chyba 150KM i te silniki sa montowane od 2014. Chyba będę potrzebowal namiary na mechanika , który zna się na Multiairach to samej diagnozy. Giulietta taty ma jeszcze 2 lata gwarancji i chce żeby to było wyprostowane bo nie wierze, ze ktoś toleruje taka prace silnika w nowym samochodzie. Czytalem tutaj na forum ze problematyczny był aktuator Multiair w pierwszym okresie produkcji a później pozbyto się tego problemu - może to to ale do tego potrzebuje fachowca, który mi to potwierdzi zebym mogl przycisnąć serwis żeby go wymienili. Tak to będę jezdzil z autem do serwisu w nieskonczonosc. Nie wiem jak jest z ta kalibracja silnika - w serwisie mowia ze nie trzeba tego wykonywać za każdym raze , tu na forum czytałem , ze cos takiego jest , tak wiec ogolnie czeski film. Znacie kogos z okolic wroclawia kto zerkna by na ta Giuliette ? - silnik nie bierze oleju, ma moc , tylko chodzi tragicznie.
Jeśli ktoś planuje kupić najmocniejszą wersję i nie patrzy na lifting/rocznik ma chyba idealny moment na zakup.
Nowe QV z 2015 za 104 tysiące minus to co się ugra w salonie, a jak wiadomo w salonie AR zdarza się ugrać sporo:)
Można też zrezygnować z Uconnect, kiepski gadżet, bez upgrade map itp.
Tak to ostatnia szansa na QV
Można już zamawiać nową Guliette.
Silniki od 120KM - każdy jest dobry.
Ceny od 73 800 zł
Czyli Sprint faktycznie był dość limitowany, bo już nie ma :D.
W tym roku 572 sztuki wszystkich Julek, więc pewnie maksymalnie w okolicach 200 - Sprint wyszedł w samej końcówce zeszłego roku.