Od kupna auta mam ten sam styl jazdy, żadnych różnic przed i po zaślepieniu ;)
Printable View
Od kupna auta mam ten sam styl jazdy, żadnych różnic przed i po zaślepieniu ;)
Panowie bardzo proszę o pomoc - czytam i juz sam nie wiem gdzie zaslepic egr. Mam stilo 115 km z 2005r.
Wiem ze moze byc pelna blaszka ( tak mi sie wydaje ) ale gdzie ja dac ? od dolu EGR ( od rurki - chlodniczki spalin ? czy na tej malej karbowanek rurce ? jedni pisza tu a drudzy tu. na alledrogo tez jedni zalecaja na dole a drudzy na rurce :(. Bardzo prosze o odpowiedz - jestem laikiem w tej kwestii a chcialbym to sam zrobic.
@up na moje to zaślepiasz na karbowanej rurce(czy z jednej czy z drugiej strony rurki to bez znaczenia, bo chodzi o to, żeby nie było dopływu spalin). Z tego co pamiętam to JTD-zaślepka całkowita, JTDM-zaślepka z dziurami
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Witam, poczytałem troszkę o problemach z EGR, syfem i błędami. Mam 3 AR dwie w dieslu 115 i 150KM, Ta 115 konna ma prawie już 300 nalatane, i powiem szczerze, że dostaje dobre paliwo no i pod moją noga nie ma lekko i nie zdarzyły mi się problemy z EGR. Jak dokupiłem Crosswagona to zabrałem się z czystej ciekawości za własnie czyszczenie kolektora i EGR, może nie był czyściutki ale nie było maskary jak to wiedzę na niektórych obrazkach czy filmikach poglądowych. W tej mam 200 tyś na liczniku. No ale rozebrałem pomyłem i zrobiłem już 40tyś/km od tego zabiegu i zajrzałem czy faktycznie tak aż strasznie to zapierdziela kolektor i EGR. I ku mojemu zdziwieniu, nic takiego niepokojącego się nie wydarzyło. Wspomnę jeszcze raz wszystkie moje Alfy maja regularnie zmieniany co 10 tyś olej Selenia K20 10w40, (ten niby o zwiększonym okresie pomiędzy zalecanymi wymianami oleju) paliwo tylko z najlepszych stacji a użytkowane do tego w rejonie górzystym, czyli czasami noga długo jest w przy podłodze i ku swojej radości nic się nie dzieje.
Nie wiem do końca dlaczego w niektórych autach są tak zabite te EGR-y i kolektory.
Zdaję sobie sprawę o dopalaniu spalin co zanieczyszcza silnik a im czystsze powietrze i zimniejsze tym lepiej. No ale... Pozdrawiam.
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie :) Nie mulenie auta i dłuższe trasy receptą na sprawny egr ( i dpf o ile jest ) :) Teraz wyobraź sobie pacjenta, który ma auto 2-3-4 lata, dojeżdża nim do pracy 5km, w dodatku w mieście. Później sprzedaje autko i masz problemy jako przyszły właściciel :)
masz racje i to bardzo dużym stopniu. Auto na małych przebiegach zdycha zdecydowanie szybciej.
Ale jak widzę foty to szok jak zabite są EGR-y i kolektory.W bardzo dużym stopniu wina jest paliw jakie się leje oraz okresowych przeglądów auta, oszczędza się często na filtrach, olejach, Nie jednokrotnie słyszałem teorie, że filtr powietrza co niektórzy ,,przedmuchują'' powietrzem i dalej na 30 tyś. i stad niedomagania auta, padające przepływki, itp.
Witam serdecznie Alfaholików. Jestem świeżym posiadaczem Alfy 159 po mapowaniu na 185KM. Przy zakupie nie miałem żadnych podejrzeń, ale widzę, że jednak spalanie i wielu z Was jest wiele niższe niż moje. Mianowicie średnie moje spalanie przy trasie 25km potem 5 stacji co 5km i znów 25km wynosi 9.5L Wymieniłem filtr paliwa bo przeciekał, termostat nie trzymał temperatury, wymieniłem. Teraz równiusieńko zawsze 90stopni. Opony mam 225/50/17.
DPF wywalony i EGR ponoć zaślepiony. Tankuję zawsze na znanych mi, dobrych stacjach.
Po przeczytaniu podobnych problemow na tym forum, bo czytałem tu już dużo, żeby nie powielać tematów, stwierdzam, że to może będzie kiepsko zaślepiony EGR, ale potrzebuję potwierdzenia od Was no i jakiegoś kontaktu to znawcy co by mi pomógł w Warszawie.
Dzisiaj go trochę cisnąłem to spalanie 9.4/9.5 a jak jeżdżę spokojnie to spalanie 9.6/9.8 szczerze powiedziawszy to się już pogubiłem, bo nie widzę żadnej logiki w spalaniu. Super fura, super się jęździ, robi na mnie wrażenie. Ale co z tym spalaniem, dodatkowo coś cyka w silniku, ale to jutro nagram film i wrzucę. Pómóżcie bo mi portfel już nie będzie potrzebny:P
Może wysokie spalanie to przez nieprofesjonalny czip? U kogo to robiłeś? Ile paliła wczesniej? Z reguły po dobrym czipie spalanie maleje, a Twoja żłopię jak smok. Co prawda mam 166 i jeden cylinder więcej, ale tyle to ona nawet nie pali w zimę jak dojeżdżam 2km do roboty:D
Nie jestem specem tylko głośno myślę. Niech się tu chłopaki specjaliści wypowiedzą.