hmm... że pierwszy bieg wentylatora nie działa? podłącz kompa i sprawdź na nim jaka jest temperatura.
Printable View
hmm... że pierwszy bieg wentylatora nie działa? podłącz kompa i sprawdź na nim jaka jest temperatura.
Wg mnie to rezystor temp. na chłodnicy (konkretnie na obudowie wentylatora) sprawdź czy jak był wymieniany termostat to przypadkiem przewodys się nie uszkodziły nie wypieły itp.
Jak podłaczysz do kompa moze byc nawet Unidiag to po wzroście temp. jak nie właczy Ci się wentyalor wyskoczy błąd Coole Fan Failure i wtedy napewno szukałbym przyczyny w rezystorze o ile wentylator wogóle działa może być jeszcze czujnik ale wtedy wentylator nie włączy się wogóle...
Jestem też świeżo po wymianie termostatu na Verneta. Poprzednio z ledwością dogrzewał do 60st. Przy okazji wymieniłem też płyn do chłodnicy. Jadę na jazdę próbną żeby termostat się otworzył i układ się dobrze odpowietrzył (z podłączonym kompem i wykresem temperatury). Już na dzień dobry zauważyłem że wskaźnik na desce zaniża o około 10st. Po około jednym kilometrze trochę się wystraszyłem bo wyskoczyła mi temperatura ponad 115st na lapku, ale na szczęście zaraz potem spadła do 70st. troch pofalowało w granicach 75-90st i ustabilizowało się na 85. Dało się już zauważyć mniejsze spalanie na infocenterze. Zobaczę jutro jak pojadę do pracy na ile będzie lepiej :)
Też nie działa mi pierwsza prędkość wentylatora ale wydaje mi się że to problem z przekaźnikiem, bo gdy testowałem na lapku to nie było słychać charakterystycznego stuku włączenia przekaźnika co słychać choćby przy drugiej prędkości.
wyjmij przekaźnij i zepnij na krótko styki prądowe w kostce, ale uważaj na ręce - najlepiej jakimiś kombinerkami przewód złap :)
Witam, podłączam się do tematu. Bella taka samiutka jak u emo94 - nawet spalanie w normie - 6,2 do 6,3 /100km ale dziwny objaw od kilku tygodni. Rano wrzucę na luz i na wolnych się dogrzewa (bez świateł i klimy) temp dochodzi do 80C (kreska) ale jak wsiąde i włączę swiatła + jakiś nawiew na szyby to spada w okolice 60C i juz sie nie podnosi - 15 km do celu porannej podróży.
We wrzesniu sprawdzana w serwisie i błąd żaden błąd nie wyskakiwał? Jak myślicie - wymienic termostat i zobaczyć czy pomoże? Jeśli tak to jaki i za ile - zmieszcze się w 200pln??
wskaznik moze kłamac. Odpal na zimnym i złap za górna rurę od chłodnicy, żeby sprawdzić czy termostat przepuszcza. Jak nie To kablem temp sprawdź:)
Hej,
poczytałem trochę o temp. silnika i chyba widzę, że też mam walnięty termostat...Ostatnio wracałem ~60km ze zlotu:) ze średnią prędkością i temperaturę miałem max. 60stopni ( tak myślę czy to nie przez to może, że ustawiłem sobie temp. 19stopni i dmuchawę na 4 kreskę..), a dodam, że mam zasłoniętą częściowo chłodnicę. Po dojechaniu do domu, sprawdziłem węże pod maską i tak: ten z prawej był ciepły, a ten z lewej zimny - prawidłowo? Odkąd są te mrozy, nigdy nie widziałem wskazówki w okolicach 90stopni....ba, maksymalna to chyba była 70, ale to przy mocno dynamicznej jeździe...
W lato z kolei elegancko szybko się nagrzewa i trzyma równo 90stopni, stąd u mnie pewna dezorientacja:rolleyes:
Każdy mi mówi, że diesle tak mają, ale ja u kilku osób widziałem co innego...Co do termostatu, jeśli uważacie, że to raczej on jest przyczyną - to ten może być? --> http://moto.allegro.pl/termostat-alfa-147-stilo-1-9-jtd-thesis-2-4-jtd-i2862757289.html z czujnikiem temp. widzę, że jest od razu.
:beer:
Jak w mrozy będziesz używał ogrzewania intensywnie to skończy się to zamarznięta odmą, a silnika nie zagrzejesz. Jak miałeś zimną rurę to znaczy że nie było obiegu przez chłodnicę - termostat się nie otworzył nawet...