-
Nie trzeba odpinać zasilania. Przed akumulatorem jest bezpiecznik do pompy najpierw go wyjmij i cała procedura jak wyżej. Wyskoczy błąd od skrzyni ale nie zwracaj na niego uwagi, redukcja ciśnienia następnie wymiana filtra i oleju a na koniec odpowietrzenie i kasowanie błędu. Ot cała procedura. Olej w skrzyni jak w każdej zwykłej manualnej, wykręcasz korek, spuszczasz olej, zakręcasz korek, wlewasz tyle samo ile zejdzie i to wszystko. Kilka dni skrzynia popracuje trochę "inaczej" a później wróci do normalnego działania.
-
Tan filtr, jak pamiętam, to też daje się łatwo wyczyścić, więc konieczność kupowania odpada. Ale to do decyzji własnej.
-
no dokładnie, można go wypłukać jeżeli olej nie był zanieczyszczony i jakoś nadmiernie zużyty.
- - - Updated - - -
ale jak kolega chce robić książkowo na "tip top".
-
Z tym filtrem to nawet nie wiedziałem, możecie coś więcej napisać? Jest rozbieralny czy trzeba jakoś (i ewentualnie czym) przepłukać?
O klemie napisałem bo nie trzeba szukać, a jest na klipsie :D
-
ale jeśli odepniesz akumulator to wysypie 1000 błędów w każdym możliwym module w samochodzie i trzeba kasować po kolei, jak pisałem gdzieś wcześniej pompa ma swój bezpiecznik przed akumulatorem, a filtr nie jest rozbieralny.
-
Kasować tylko trzeba ESP, a robi się to przez obrót kierownica maks w jedną, potem druga stronę, innych błędów nigdy nie miałem, nawet zegar sam się ustawi przez GPS. Niemniej z bezpiecznikiem dobry pomysł, ponoć nie trzeba nicodpinac, ważne żeby drzwi kierowcy nie otworzyć, no ale to już do odwaznych;)
-
dzis zabieram sie za wymiane, mam juz wszystkie graty i oleje, dopytam, w Mesie odpowiednio funkcje 1 i 2 do procedury z cisnieniem ? Nie moge zdjec dodac...Podpisane funkcje to:
1. zmiejszanie cisnienia akumulatora
2. opróznianie sprzegla
-
Możesz skorzystać z mojej ściągi. Robiłem parokrotnie znajomym i sobie. Skrzynia przeżyła :-)
• przy wyłączonym zapłonie odłącz pompę tct od gniazda lub wyjmij odpowiedni przekaźnik/bezpiecznik
• zapłon włączony, będziesz miał ostrzeżenie o awarii pompy TCT, zignoruj, wykonaj "procedurę rozprężania akumulatora w MES lub alfaobd"
• wyłącz zapłon usuń stary płyn ze zbiorniczka
• Odłącz filtr i spuść olej z mechatroniki.
• Wymień filtr lub wypłucz, jeśli to konieczne.
• uzupełnij nieco powyżej linii „max”.
• podłączyć pompę
• włącz zapłon i poczekaj aż pompa wytworzy odpowiednie ciśnienie,
• wykonaj procedurę "odpowietrzania sprzęgła", kasowanie usterek,
• Koniec, zrobione. NIE WYKONUJ ŻADNYCH KALIBRACJI!
• pojedź i sprawdź czy wszystko jest ok
-
Okey, działam , ze zbiorniczka zleci płyn jak zdemontuje filtr oleju? Czy musze odessać jakąś ze zbiorniczka, a z mechatroniki przez filtr ? A i jak z ilościami ? Do skrzyni mam 2 l, a do mechatroniki 1 l
-
Odsysać nie musisz, zleci całość. Do mechatroniki 1l wystarczy