Z mechanika u mnie slabo, nie mam pojecia nawet gdzie probowac z tym uderzyc…
Wytapane z Xperia Z2
Printable View
Z mechanika u mnie slabo, nie mam pojecia nawet gdzie probowac z tym uderzyc…
Wytapane z Xperia Z2
Sprawdzales na stronie fiat-autoparts ? ja zamawialem okolo miesiac temu górną i dolną tulejke i czekalem okolo 2 tygodnie.
W sumie nie znam tego sklepu, ale link juz zapisuje. Wg informacji na ich stronie 10 dni roboczych.
Ja mialem alfe wstawiona do ASO, aby przyspieszyc sciagniecie tulejki z Wloch, ale nic to nie dalo bo wg informacji z Wloch nie maja tych tulejek i nie wiadomo kiedy beda.
W zeszly weekend juz wymienilismy dwumase i kupilem w razie czego dodatkowo gorna tulejke gdyby mialo sie udac w jakis sposob "wyrzezbic" gorna na dolna. Ale nie ma takiej mozliwosci bo dolna tulejka nie jest przelotowa jak gorna. W sumie okazalo sie ze moja dolna tulejka jest w dobrym stanie tylko ze jest cala sucha. Dokladnie ja wyczyscilismy i nasmarowalismy smarem grafitowym i na chwile obecna sprzeglo jest mieciutkie.
Ale jakis 1.5r temu po wymianie sprzegla tez wciskalo sie lekko, ale tylko przez pierwszy miesiac:) Zobaczymy jak teraz. W razie gdyby znow po miesiacu okazalo sie ze pedal znow stawia wieksze opory to do wymiany zostanie mi tylko pompka sprzegla, bo reszte rzeczy juz wymienilem wczesniej;)
Wytapane z Xperia Z2
Ja również borykam się z problemem twardego sprzęgła. Początkowo chciałem wymienić same tulejki, ale sprzęgło po pewnym czasie zaczęło się ślizgać, więc przyszedł czas na wymianę sprzęgła. W związku z tym wymienione zostało kompletne sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko) oraz obie tulejki widełek łożyska oporowego sprzęgła. Pedał chodził mięciutko kilka dni, takie miałem przynajmniej wrażenie, ale po tych kilku dniach pedał znów wciskam z dużym oporem. Miałem nadzieję, że te słynne tulejki załatwią sprawę, ale niestety okazało się to niewystarczające. Czy może pomóc wymiana wysprzęglika ? Jakieś sugestie ?
Ja musiałem wymienić komplet sprzęgła i dwumase. Jakiś czas po wymianie sprzęgło zaczęło ciężko chodzić. Opór na pedale, trzeszczenie przy wciskaniu pedału. Wymieniłem tulejki i wysprzęglik. Zero poprawy. Po jakimś czasie zaczęło szarpać przy ruszaniu i redukcji. Oddałem auto na reklamacje naprawy. Warsztat wymienił cały komplet sprzęgła na swój koszt i problem zniknął. Wadliwy okazał się docisk.
Podsumowując, jakość części obecnie sprzedawanych to jakieś nieporozumienie. Sprzęgło montowane w fabryce wytrzymuje 200k przebiegu a nowo zamontowane 10k przebiegu.
Wazna rzecz: każdy inaczej odczuwa twardość sprzęgła ;)
U mnie nie szarpie, nie skrzypi już, po prostu chodzi ciężko. Oczywiście każdy odczuwa to inaczej ale nie wydaje mi się żeby tak miało być. Mam porównanie z AR 156 2.4 jtd, w którym pedał wciska się praktycznie bez oporu. U mnie po chwili jazdy potrafi boleć noga.
Jeżeli ktoś jeszcze poszukuje tulejek to lada dzień będą dostępne na autosklep24.pl
U mnie powodem ciężko działającego sprzęgła bylo łożysko w pedale..... Pedał sprzęgła jest na łożysku, rozpadł się koszyczek i uniemożliwiał lekka pracę sprzęgła.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Dzięki krzyzie , oto one :)
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Tule...55221733/18902