Zaczął bym od sprawdzenia czy w bagażniku po prawej stronie są wtyczki ( 3 sztuki). Po lifcie to raczej kabli nie będzie
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Zaczął bym od sprawdzenia czy w bagażniku po prawej stronie są wtyczki ( 3 sztuki). Po lifcie to raczej kabli nie będzie
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Czujniki valeo z nieoryginalnego zestawu, posiadają taką samą wielkość jak ori? A jak dźwięk buzzera? Podobny do oryginału?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
A ja mam zapytanie inne. Jeżeli posiadam w brerze czujniki z tyłu czy problemem jest montaż czujników z przodu?
Ciekawostka jest taka, że Brera nie występowała z przednimi czujnikami w ogóle. W związku z tym zderzaka z otworami nie dostaniesz. Ale oczywiście można to zrobić, tylko trzeba się pobawić w wiercenie i nieco rzeźby ze styropianami pod zderzakiem. Poza tym norma: centralka, kabelki i wtyczki ze 159, głośniczek tak samo obok skrzynki bezpieczników po lewej i wszystko śmiga aż miło, włącznie z grafiką na wyświetlaczu (po włączeniu jej MESem oczywiście). Zrobiłem, mam, działa. :)
[MENTION=30032]t0m[/MENTION] - na ile dokładnie działa PDC po dodaniu przodu? Tył to jakiś chyba żart (sygnalizacja graficzna). Może dopiero po dodaniu przodu grafika ładnie działa (prawidłowo pokazuje odległość oraz strony). Tak samo ciekawi mnie, jak uaktywnić przód w brerze (w 159 chyba trzeba to ręcznie robić przyciskiem w lampce? którego w brerze nie ma).
Grafika na wyświetlaczu pomiędzy zegarami działa poprawnie tylko z centralką obsługującą przód i tył. Z tylko-tylną wyświetla bzdury, dlatego ta opcja jest wtedy domyślnie wyłączona.
Czujniki aktywują się wszystkie na raz: przód i tył - nie można włączyć tylko jednych lub drugich. I tak, aktywacja następuje albo przyciskiem (trzeba pokombinować, żeby sobie taki gdzieś dorobić), albo włączeniem biegu wstecznego. Przy czym, odmiennie od centralki tylko-tylnej, czujniki nie dezaktywują się po wyłączeniu wstecznego, ale dopiero po osiągnięciu pewnej prędkości do przodu (bodajże 20km/h) lub także przyciskiem. Można więc spokojnie zaaktywować je wrzucając na moment wsteczny, po czym jedynka i podjechać blisko przeszkody z przodu sugerując się sygnałem z czujników - lekka kombinacja, ale działa.
Super. Bardzo Ci dziękuję za info. Może jak będę miał trochę czasu, to dorzucę taki bajer u siebie. Muszę posprawdzać, jakie to są koszty (wiązka, centralka, czujniki itd.).
Jest duża szansa w przedlifcie na dość kompletne wiązki, ale nie 100% reguła. Nawet jeśli jest wiązka, obawiałbym się o stan wtyczki za zderzakiem - akurat tych chyba nie zabezpieczano, więc raczej będzie skorodowana - do ucięcia i lutować na stałe kable albo zdobyć wtyk który był wykorzystany w jakimś aucie (czyli hermetycznie zamknięty) i nie zardzewiał.
Nie pamiętam już kto (bo paru osobom pomagałem zdalnie), ale z pół roku temu jeden z forumowiczów właśnie z autem z przed liftu kupił ode mnie sterownik na tył (ja dokładałem u siebie przód więc został mi wolny sterownik oryginalny tylko na tył) - jego auto było oryginalnie bez czujników ale kupił z wyminionym zderzakiem na taki z czujnikami, miał wiązki, tylko nie miał sterowanika. załatwiłem mu też głośniczek, po wpięciu sterownika możliwe że zrobił jakieś proxi w MESie (już nie pamiętam ,ale i tak pewnie trzeba zrobić żeby nie mrugał licznik przebiegu) i wszystko ruszyło.
3 to jeśli ma być przód i tył, jeśli tylko tył to wystarczą 2 :)
Poniżej zdjęcie jak to wygląda w wersji z instalacją tylko na tył - lokalizacja bagażnik prawa strona pod tapicerką:
Załącznik 206959
W wersji z 3 wtyczkami jest jeszcze wpinana pomiędzy kolejna wtyczka bodajże też taka sraczkowata.
Dodam, że w automacie czujniki (posiadam przód i tył) włączają się zawsze, bo w drodze z P do D trzeba przelecieć przez R :)
O ile w przypadku czujników jest to fajna opcja, o tyle wkurza przy wycieraczkach - niepotrzebnie maże tylną szybę.
Po ruszeniu czujniki dezaktywują się w tym samym momencie, w którym następuje zablokowanie drzwi (jeśli opcja ta jest włączona) i jest to prędkość chyba 18 km/h - generalnie koło 20.
Dodam jeszcze, że czujniki mają priorytety i kilka ukrytych funkcjonalności, np. boczne po chwili przestają pikać żeby nie zawracać głowy przy parkowaniu wzdłuż ściany. Generalnie polecam przeczytać instrukcję, żeby celowego działania nie wziąć za awarię.