A podczas tej regeneracji turbo - fachowiec regulował ci długość cięgna "gruchy"?
Printable View
A podczas tej regeneracji turbo - fachowiec regulował ci długość cięgna "gruchy"?
Nie wiem czy podczas regeneracji było regulowane cięgno gruchy, jednak ok mies. temu udałem się do polecanego przez jednego z użytkowników forum mechanika i on trochę podregulował jednak bez efektu.
Witam, pomogliście już kilku osobom, wiec i ja nieśmiało chciałem was prosić o cenne uwagi. Mój sprzęt to 147, 01', 1,9 jtd, 115KM. Logi zrobiłem na 4. biegu, zawór overboost jak i filtr powietrza niedawno wymieniony, egr mam zaślepiony (otwarcie jest stałe 1% i regularnie wywala błąd w komputerze), a rury dolotowe z kwasówki. Od jakiegoś czasu nie zbiera się tak zwinnie jak wcześniej- znaczy się na żadnym biegu nie wgniata już w fotel;). Na spalanie nie narzekam, bo na mieście w najgorszych przypadkach dochodzi do 6,5 l. Przepływka na mój laicki gust do wymiany i łopatki ewentualnie do czyszczenia, ale proszę o analizę bardziej doświadczonych kolegów. Z góry wielkie dzięki!
Załącznik 69656
Jeszcze dorzucam test na 4. i 5. biegu. Pomozecie?? :)
Załącznik 69932
Trochę mnie tu nie było i zgubiłem wątek. Niestety w ostatnim okresie jestem mocno zajęty :(
Turbo pracuje w normie. Powietrze jest ok. Chociaż miejscach gdzie przyspieszałeś powinien zażądać 1200, a tego nie robi. Chyba, że te przyspieszenia, to takie na niby lub raczej na postoju. Tak, bo te testy wyglądają na robione an postoju, a nie pod obciążeniem. W ten sposób można testować do usranej śmierci i nic nie wyjdzie :( EGR jest dalej do D. Miałeś go przytkać i zrobić test z przytkanym EGR-em. A zrobiłeś to samo co wcześniej...
@sdero, to ja normalnie już głupi jestem. Sprawa wygląda tak, że test był pod pełnym obciążeniem (4 bieg i pedał w podłogę). Co do zaślepienia, specjalnie dorobiłem sobie pełną zaślepkę, którą zamontowałem pod spodem EGRa, także nie rozumiem dlaczego to wygląda jakby było z nie przytkanym. Nawet po wszystkim kasowałem błąd EGRa, który wyskoczył w związku z zatkaniem EGRa.
Zerknijcie okiem na te logi. Bieg 3 pedał w podłogę. EGR pewnie zasyfiony. A co z overboostem? Wydaje mi się że samochód dużo pali, chociaż spalanie na kompie z 500km ~5.3l. 1.9 JTD 16v
P.S. W FESie miałem zaznaczone dużo więcej parametrów a zapisał tylko kilka.. O co chodzi?
overboost jest w samochodzie :D
Ale poważnie - działa poprawnie. O ile chodzi o samo jego działanie. Kwestia jest tego jak reaguje na nagłe przyspieszenia. Brak połączenia wartości overboost, żądanego ciśnienia turbo, mierzonego ciśnienia turbo i położenia pedału gazu.
EGR - zgadzam się. Chyba podparty grzybek i stąd głupieją masy powietrza. Jeśli po czyszczeniu EGR nie wrócą do swych wartości, to trzeba i przepływkę czyścić. W większości przypadków kończy się na czyszczeniu obu tych elementów.
- - - Updated - - -
To, że przy przytkanym wygląda jak by nie był zatkany, to normalne. ECU nie wie o tym, że wstawiłeś zaślepkę. Musiałbyś dodatkowo wyciąć to w mapie EGR-u. ale to nie problem.
Dziwne jest, to że ECU nie chce więcej powietrza. Czemu ? Też troche zgłupiałem. na ogół jest odwrotnie ECU chce 1200, a nie dostaje.
Trzeba by dokładnie przeanalizować ile jest podawane paliwa, powietrza, ciśnienie powietrza, ciśnienie paliwa, overbost i to wszystko razem na tej samej osi czasu. Tak mi się wydaje.
Ciut dodałem ;) Proszę o komentarz
Za EGR wezmę się jutro albo w sobotę.
Jaki jest sens szukania czegokolwiek w logach i w ogóle robienie ich jeśli wiesz, że masz problemy z EGR-em ?
Wiadomo jest, że wtedy wszystko się rozjeżdża. Zrób EGR i wtedy dopiero logi.