No ja czekam bo chcę more power :D
Printable View
No ja czekam bo chcę more power :D
Chyba 149e. Parametry na FB były opisane
Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
https://www.facebook.com/20379510664...3719089324022/
Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
Jest mes 4.5. mozna zmienic ustawienia DNA w proxi, podejrzewam ze RACE MODE ;) oraz zmiana typu radia TYPE 2/AUX+USB tych 2ch opcji wczesniej nie bylo.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Nowe opcje robia dokładnie to samo co każdy po wciśnięciu ctrl+alt+c i zmiany bita.
W moim przypadku, bez zmian. :(
Tu wklejam Załącznik 262314
Remote start bajt 108 trzeba zmienić na 07. Kluczyk z guzikiem i hula ponoć. Tylko kluczyk trzeba w witech zaprogramować pod auto
Wczoraj robiłem Raca w aucie kolegi [MENTION=79256]Looky[/MENTION] (2017 Giulia Ti z USA), przerobiłem mu wyłącznik zwykły w ten sposób że włącza się Race przyciskiem od amortyzatorów (bo nie miał dodatkowych mikroswitchy).
Najpierw wpisaliśmy xEC, ale nie ruszył choć proxi i wszystko przebiegło bezproblemowo. Zmieniłem na xCC i ruszył ładnie, ale nie działają manetki niestety w Race a potem mi dał jeszcze znać że FCW mu nie działa (ogólnie jak przyjechał do mnie to nie działał, ale po wpisaniu xEC działał, po xCC znów przestał).
Co do przeróbki wyłącznika to on miał zaślepkę i nie miał mikroswitchy, podszlifowałem zaślepkę o jakieś 2mm, do 4 punktów montażowych wyłącznika od amortyzatorów podlutowałem mikroswitch, jego podszlifowałem na odpowiednią długość a same styki dolutowałem do kontaktów na PCB. Odciąłem i wyjąłem piny 7 i 8 na wszelki wypadek, wlutowałem rezystor SMD 150R w odpowiednie miejsce na płytce i dolutowałem połączenie pomiędzy pinem 7 a 5 złącza. Niestety spieszyłem się i nawet nie zrobiłem fotek, zamierzam jednak przerobić swój stary ori wyłącznik moze na sprzedaż go przygotuję w podobny sposób, więc jeszcze będzie okazja zrobić fotki to wstawię na forum.
Yani odpisał w sprawie błędu z race mode :
The “out of range” error usually means that there is an option in PROXI which is not supported by the module or not compatible with it. This happens on some Giulia/Stelvio DTCM modules when you try to enable race mode. Unfortunately, we do not know the reason. It could be old firmware version of the DTCM that does not support sport mode. It could also be related to another PROXI option (activated in your proxi configuration) which is not compatible with sport mode.
Nie wiem czy juz bylo info jeslintak to do usuniecia ale jest nowy MES 4.5;) nie wiem czy ktos juz testowal:D
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Używałem w sobotę - robiłem Giulię Ti kilka proxi. działa, zmian jakiś nie zauważyłem
Natomiast wczoraj coś pisali na alfaowner, jeden napisał:
ale drugi:Cytat:
I upgraded to 4.5 today and used it with my Quadrifoglio without any difficulty.
On the basis of a DTC scan, I've been unable to detect any changes in 4.5 relating to my car. MES is still showing the same 7 ECUs as UNKNOWN/UNSUPPORTED.
A bit disappointing as we've been waiting since March for this upgrade. Perhaps Cherokee owners have more benefit.
iCytat:
Not sure but I think it has some features about the AA/Carplay activation
nie chce mi się jednak wierzyć że to byłoby zakamuflowane ustawienie od AA/ACP jak to kolega wyżej podejżewaCytat:
Proxi...adjusm.... external media ports....USB and so on... you have options for single usb... double usb... and so on.
No widze ze jest opcja do wubrania rodzaju hub USB.. ale z tego co pamietam Lio mowil ze wybranie Portuguese to jedno ale jeszcze ze radio musi aktywowac Android Auto.
Moze zapytaj tego kolegi znajomego Yaniego o co chodzi :) no w sumie nie wyjasnione to jest zbytnio.. a w sumie nie wiem czy chce mi sie probowac [emoji14] za niedlugo serwis to myslalem ze wtedy poprosze zeby aktywowali AA/ACP bo Lio mi hub zamontowal
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
kontakt z Yanim przez tego kolege nie działa zbytnio. napisz sam najlepiej, kozak chyba pisze na jakiś support czy sales@multiecuscan.net czy coś takiego i ma bezpośredni kontakt.
a Lio Ci poustawiał wszystko w proxi czy tylko dodał kod. bo jeśli to drugie to nie wiem czy nie musisz najpierw zrobić resetu konfigu proxi i potem poczekać jak pisał 20-30min, też nie wiem tak naprawdę czy nie powinieneś jeszcze przed próbą aktywacji puścić proxi raz czy dwa razy - coś kojarzę z giuliaforums (doczytaj tam) że po zmianach pod AA?ACP zanim zrobisz próbę aktywacji właśnie 2x proxi bo jakoś pewne informacje się propagują tak stopniowo pomiędzy kompami. nie wiem czy to prawda, ale lepiej być ostrożnym niż sobie np zblokować na zawsze możliwość aktywacji.
na giuliaforums podawali nawet 5 bajtów niektórzy, ale np u mnie ostatniego (174) nie było (tzn 0x00) a przecież mam ori AA/ACP - niestety to rozkminianie to zgadywanie na podstawie porównania pewnie kilku proxi z różnych aut bez i z daną opcją.
MES 4.4 chyba byłe lepszy, dzis wchodziłem w poszczególne sterowniki (tylko sprawdzenie błędów), po wizycie w sterowniku skrzyni na desce wywaliło błąd skrzyni biegów.
wyłączylem, włączyłem.
Sprawdz skrzynie biegów... auto nie startuje..
2x wl/wył/wł auto odpaliło wkońcu...
Także chyba coś przekombinowali.
daję znać, byłem wczoraj w ASO na kampani 8242, przy okazji zupdatowali mi LBSS który w maju nie chciał się wprogramować (niby przechodził ale nie zmieniała się wersja firmwaru i ciągle pokazywał konieczność updatu). No wiec jak się spodziewałem, żadne retrofitowane sprawy ani przez Leo (ACC przy okazji kierownicy Q), ani te które ja sobie dodawałem (Race mode, wyłączenie odjeżdżania fotela kierowcy) też nie zginęły no bo nie robili żadnego resetu proxi.
Nie wskoczył mi też update do ACC na wersję firmwaru 8541 - tu nie mam pojęcia czy pokazywało update w Witechu czy nie - niestety w BB zmienili procedury - drzwi na serwis zamknięte, nie można wchodzić - chyba że na chwilę z kierownikiem.
Tak w ogóle to auto chcieli mi oddać bez zrobienia updatu LBSS - widzę że też zmienili podejście i robią tylko to co trzeba (kampania), a wyświetlanych updatów jeśli klient się nie skarży/nie domaga nie wgrywają z automatu - musiałem poprosić i wytłumaczyć że update LBSS jest wymagany przez service news po zmianie radia dla aut wyprodukowanych przed 13.4.2018 i to jest mój przypadek, i że u mnie poprzednio nie chciał wejść update LBSS.
Czyli w vinie raczej nie masz acc skoro nie masz update u.
niekoniecznie. Leo pisał że trzeba zrobić reset proxi i zamknąć auto na 20-30min bo dopiero po tym zabiegu info propaguje się w samochodzie. widać witech nie do końca do wszystkiego używa bazy VIN - o ile Leo jest precyzyjny(bo z jego angielskim to wiele rzeczy trzeba mocno zgadywać) i zrobił update bazy VIN dla mojego auta(niby pisał że wszystkim zrobił, ale kij go wie)
Pytałem właśnie ASO czy są w stanie do mojej wersji 2017 wstawić nowe radio z AA/Carplay. Dostałem odpowiedź, że nie ma takiej możliwości. Słabo.
002.009.043
Z tego co tutaj wyczytałem, to radio hardware-owo nie nadaje się pod instalację AA/Carplay.
Czyli muszę zdobyć nowsze radio. ASO nie chce wymienić, pozostaje więc znaleźć z rozbitka. Ech