Nie bardzo jestem w Twoim temacie ale chyba jeszcze pozostała kompresja, problemy z ciśnieniem paliwa, ogólnie z paliwem, które warto zalogować.
Printable View
Dziś udało i mi się doświadczyć tego zjawiska co żona wspominała że coś jej ciężko pali czasem , otóż wkładam kluczyk gaśnie świecą i start pierwszy rozruch , rozrusznik kręci i tak jak by czwarty raz sprez i silnik jak by już prawie chciał złapać ale odpuściłem wyjąłem kluczyk i ponownie włożyłem start i chodź od strzała, co to może być , może być taki objaw jak by się ruszał czujnik położenia walka rozrządu ?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Sdero, kompresja sprawdzana przy sprawdzaniu wtryskow, przy okazji przefrezowalem też gniazda wtryskow i wymieniłem im podkladki. Paliwo zloguje jak tylko zrobi się cieplej i miłej na dworze bo pogoda nie zachęca.
Piotr może paliwo "się cofa" raz na jakiś czas?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Też myślałem że może coś z paliwem , bo po tych 4 jeknieciach silnika na rozruszniku to tak jak by pędu nabieram i chciał łapać , zmienię filtr paliwa i zobaczę bo zauważyłem że na 1biegu jak ruszam i rozpedzam się to jak by też czasem chciała się przydlawic tak jak by brakowało paliwa , delikatne to jest ale da się wyczuć
U mnie też rabno przychodzę i kręci dłużej nawey teraz ..... Jakies pomysły.... Alternaotr zregenerowany,akumulator nowy
U mnie po delikatnym zwiększeniu dawek, na razie jakoś odpala od pierwszego razu (nie zapeszajac) :D
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Mam pytanie , jak przy opalaniu tak jak by za dudni czy może stuknie a przy gaszeniu cisza to pewnie poduszka skrzyni bo z tej strony, tylko czy tylna czy boczna ?
Prosze o porady bo juz nie mam sily do tego auta, jak postoi dwa dni ( temepratury dodatnie) odpalanie jest bardzo utrudnione, wczoraj wrocilem okolo 15 do domu zaparkowalem samochod i dzis o 11 rano krecac rozladowalem aku nie zapalil, problem z odpalaniem wystepuje od zimy, w tamtym roku nie bylo problemow. Alternator aku sprawdzony filtr paliwa wymieniony, dzis zabieram sie za wyciagniecie rozrusznika zeby zregenerowac jak nie pomoze wymienie aku.
czujnik polozenia walu korbowergo ?
Też tak myślę, miałem to w 156 wymiana i cyka :)
Edit, doladowalem aku jakies pol godziny, pokrecil jeszcze chwile rozrusznikiem i zapalil, pochodzil 30 sek moze minute tyle co z garazu wyjechalem, zgasilem silnik i wtedy proba odpalania juz od dotkniecia naciskam i odpala....
Czujnik położenia jak po stoi auto to znowu zadziała , jak pojedziesz to wyjdzie Ci bo mi w trasie gasł po stał chwilę i dalej palił
Czyli jest to czujnik połozenia wału korbowego błab p0335 ?Wymiana ?
Auto podczas postoju po +- 8 godz długo kręci .... ? Takie objawy sa ?
Czujnik wałka przypadkiem nie tylko na ciepłym silniku?
czujnik polozenia walu korbowego ?
Z tego co mi wiadomo, to gdy zaczyna szwankować czujnik położenia wału, najpierw ciężko odpala na ciepłym/gorącym silniku, na zimnym powinien odpalać bez problemu, natomiast gdy padnie całkowicie, może się zdarzyć tak, że auta już nie odpalisz w ogóle.
na ciepłym, gorącym silniku latem nie chciał palić.....teraz jak postoi do rana to ciężko zapala
Dziś odpaliłem koło 10am pierwszy raz , i trzy obroty szybsze i jak prawie łapał za czwartym to tak jak by zwolnił tępo , przełamał się jeszcze i zapalił , później już normalnie , może świecę albo przekaznik świec ? Co myślicie ?
Gorzej będzie jak to wtryski czy słabe sprezanie , choć jak na 120KM to idzie nie źle :)
czujnik polożenia wału korbowego.... jakie masz korekty na ciepłym silniku ?
Ciepły to raczej normalnie pali dwa obroty i chodzi , jak zimny to robi ze cztery obroty i prawie prawie łapię tak jak by palił nie na wszystkie gary , jak by świecę
Mam to samo....Pojawił się błąd p0335....
Wymieniam czujnik polozenia walu korbowego
Wymienisz czujnik i nic to nie da :)
Piotr zwiększ dawki startowe
Witam, mam ten sam problem auto stoi na słońcu i zaczyna się problem z pierwszym odpaleniem. Chyba faktycznie trzeba zwiększyć dawki startowe tym bardziej że to 8V , czy polecacie kogoś z dolnośląskiego?
Dzięki Tytanowy , tylko teraz jak ? Trzeba do jakiejś mądrej głowy się udać , Lubelskie wie może ktoś gdzie :)
Ja akurat robilem u Patryka w Warszawie, chociaż sam nie mam blisko bo jechałem jakieś 240km, ale warto... Przy okazji wyłączyłem EGR i mam święty spokój :)
Wymiencie sobie rozrusznik z 2,4 i dawek nie musicie zwiększać
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
U mnie zaczął normalnie odpalać..... Autem ruszam się codzinnie a tak stało w tygodniu i było ciężko dopalic
Z 2.4 szybciej kręci ? , będzie pasować do 1.9 8V
Ja juz zglupialem, wrocilem okolo 2 w nocy odpalanie przed chwila czyli 8h postoju i jak gdyby nigdy nic bez zadnego krecenia odpalil, czasem postoi dzien lub cala noc i kreci tak dlugo ze zdarza sie aku rozladowac a auto nie zapali. Juz nie wiem jak go diagnozowac... Mialem dzis zamawiac zregenerowany rozrusznik ale sam juz nie wiem.
U mnie to samo......A błędy ma jakies?
Czekam na kabel ktory zamowilem i bede patrzyl czy powie co go boli...
kiedy kabelek bedzie?
Tego nie wiem wiem że w moim jest taki swap i problem totalnie ustąpił
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Zakładał już ktoś rozrusznik z 2.4 do 1.9 8V ? Pasuje bez problemu ?
Ktoś tam pisał że chyba korpus jest za długi, ale nie pamiętam dokładnie jak to rozwiązać... Fakt jest taki, że montują ale nie każdemu chyba pomaga.
Dziś po całym dniu idę do domu wieczorem myślę odpalę zobaczę jak będzie , kręci kręci prawie łapię , no i złapał , chwilkę po chodził zgasiłam to samo , łapiąc zaczyna jak by poduszka stukać jak by nie równo palił , pochodził trochę dłużej , trzecia próba i chodzi na dotyk , ale i płynnej kręcił , może rozrusznik siada albo aku
Akumulator co najwyżej może mieć za mały prąd rozruchowy. W przypadku słabego aku, zapalały by się kontrolki od ABSu, VDC itd.
Ale ma 72 i rozruch 680
I nic się nie zapala tylko bardzo szybko gasną świecę