-
trzeba robić osiowanie proxy?
-
Nie osiowanie proxy, te aktywatory nie gadają po CANie :) jedynie co to może być wymagana kalibracja klap, ale nie koniecznie (u mnie nie było trzeba).
-
Wymiana na aktywator z ASO, kalibracja zrobiona wynik pozytywny, ale nadal pokazuje błąd i leci na zmiane zimne, ciepłe - faluje.
-sprzężenie zwrotne elementu sterującego lewym mieszaczem
-zwarcie obwodu do masy
-obecny
-
jeżeli masz klapkę ukręconą to wymiana aktywatora nic tu nie pomoże, bo kręci urwanym elementem a nie klapką.
czytając Twój post o tym że aktywator wyjechał po za zakres pracy ,wyszło mi ,że musisz wymienić aktywator i wymienić klapkę mieszacza ,bo uszkodzony aktywator ukręcił bolec przy klapce , którym kręcił.
-
2 załącznik(i)
Załącznik 284683
wiem o bolcu, pokzaywałem mechanikom, twierdza ze jest ok. zdjęcie znalezione na forum.Załącznik 284684
-
wiesz o bolcu , mechanik też widział i co z tym zrobiliście ?
bo wiesz bez wyciągnięcia układu nawiewu i fizycznej naprawy klapki/bolca , to nic z tym nie zrobisz.
chyba że w tej wersji klimatyzatora ,jest to inaczej rozwiązane i klapka jest inaczej połączona z aktywatorem niż mi się wydaje że jest.
-
Jak czytam wasze historie to dobrze, że jeszcze u mnie wszystko śmiga na przeglądach, bo byłyby cyrki
-
Bolec był ok, okazało się że nowy aktywator nie działał i pokazywał błędy. zamienilismy stronami to błąd się przeniósł na prawą stronę. Pomogła kolejna wymiana aktywatora.
-
3 załącznik(i)
Witam.
Sledze ten watek juz jakis czas i jestem ciekawy czy udalo sie juz uporac z AC?? Kupilem nie dawno G ktora miala kilka bledow wykrywanych w MES i wszystkie udalo mi sie wyelimiowac za wyjatkiem problemu z klima.
Wlaczenie klimy nie daje w zasadzie nic. Ze wszystkich wentylatorow leci w powietrze o temp powietrza na zewnatrz. Po wlaczeniu ogrzewania ze wszytkich leci cieple powietrze. Nie widze roznicy po miedzy prawa a lewa strona jesli chodzi o roznice temperator.
Najapierw mialem 3 bledy:
B1906-77 - Left mixer motor - commanded position not reachable
B1908-77 - Right mixer motor - commanded position not reachable
B1909-13 - Recirculation motor - open circuit
Bledy wykasowalem.
Proby wymuszenia pozycji mikserow czy uzycia opcji Adaptacji Polozenia Klap w MES dawaly blad: Failed to execute/ Status: 7F.
Sensor temp zewnetrznej byl wadliwy(w MES pokazywal stale -40C)zamowilem i kilka dni pozniej wymienilem na nowy. Przy okazji sprawdzilem czy teraz uda sie to zmusi AC ta wlaczenia sie.
Bez zmian. Po wlaczeniu AC ze wszystkich wentylatorow leci powietrze o tej samej temperaturze lecz nijak chlodnejsze od tego z zewnatrz.
Sprobowalem raz jeszcze opcje Adaptacji Klap i o dziwo tym razem sie udalo. Bylo slychac jak poszczegolne klapy sie otwieraja i zamykaja MES zakonczyl to komunikatem o udanej probie i braku bledow.
Od teraz moge uzywac opcji wymuszania polozenia mixerow oba zarowno prawy i lewy bez problemu daja sie ustawic czy w 100% 50% 0%.
To samo dotyczy sie opcji: Air Distributor jak i Air Recirculation.
Dzisiaj podlaczylem laptopa wlaczylem nagrywanie ekranu oraz MES i pojezdzilem kilka minut. Wrzuce 3 screenshoty moze wy cos zobaczycie wiecej. AUTO.Ogolnie to wygladalo tak, ze na klimie w ustawieniach od 16C do 27C nie wiele sie zmienialo dopiero po przekroczeniu 28C wszystko ozylo.Załącznik 284745Załącznik 284746Załącznik 284747
Obecnie sa dwa bledy:
B1908 - Right mixer - Intermittent
B1909 - Recirculation motor - Present
Dodam jeszcze, ze cisnienie klimy jest zawsze stale 1.62 bara - czy z AC on/off MES zawsze pokazuje ta wartosc!
Jakies pomysly??
-
Panowie, no i mnie dopadło, z tym że lewa strona. Silniczek wyskoczył poza zakres i zdemolował się potencjometr, to jest skutek bo udało się go reanimować. W takim razie klapka. Tu mam pytanie co kupić? czy to jest naprawialne bez wymiany całej obudowy klimy?