Wszystko działa jak trzeba , 0 problemów.
Z czpieniem nie pamiętam ta blokada ze zdjęcia to była tylko na testy i przeszczep
Może mi ktoś podpowie, bo wydaje mi się, że mój przypadek jest troszeczkę inny.
Pojawia mi się ten komunikat po wsadzeniu i po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. Po Wsadzeniu kluczyka trzeba wcisnąć przycisk START/STOP raz, wtedy pojawiają się kontrolki i dopiero po następnym wciśnięciu samochód odpala. Kierownica odblokowuje się dopiero po wciśnięciu startu. Blokuje się ponownie kilka sekund po jego wyjęciu - u was też tak jest? Oznaczałoby więc, że blokada działa całkiem sprawnie i za każdym razem.
Po podłączeniu MESa pojawiają się błędy:
B1001 - Steering lock/unlock (No signal)
B1009 - Start Button (Signal High)
B1016 - No steering unlock authorisation from Body Computer (Invalid Signal)
Byłoby to dosyć ciekawe, biorąc pod uwagę fakt, że blokada działa. Czy te błędy mogą być wynikiem faktu, że jakieś dwa tygodnie temu zdechł mi akumulator na amen, i samochód był odpalany od kabli rozruchowych?
Blokada działa ale może juz za wolno w stosunku do założenia, lub po prostu nie czyta krancowek w blokadzie.
No właśnie dźwięk blokady to jest jedno takie "uderzenie", nie słychać jakoby silniczek kręcił.
Mały update, bardzo ciekawe.
Szukałem rozwiązania na alfaowners i znalazłem - winowajcą była...bateria w pilocie :D
Wymieniłem bateryjkę i od tamtej pory ani razu nie pojawił się błąd vehicle protection system...cała naprawa kosztowała mnie 2,90 :D
EDIT!!
Sorka za post pod postem, jak się zorientowałem to już było za późno. Można je scalić.
Ja pierwsze co zrobiłem to wymieniłem baterie... Gdy zobaczyłem ten komunikat...I nic... Kiedyś pokazywał się co jakiś czas - Aktualnie to już ten komunikat wita mnie przy każdym wsadzeniu kluczyka...
Każde wsadzenie kluczyka zamiast uruchamiać zapłon silnika dostaje głuche Veicle protection system... Musze kilka razy wduszać guzik start stop by się go pozbyć...
Niewyobrażalnie wkurw***ące...
A jak wnętrze jest rozgrzane dalej to samo?
No u mnie na szczęście pomogło. Ja miałem tak, że już przy każdym wsadzeniu kluczyka komunikat się pojawiał.
Od czasu wymiany baterii ani razu się nie pojawił, ani przy odpalaniu ani przy gaszeniu.
A ja dalej będę twierdził, ze w większości przypadków winna jest elektryczna blokada kierownicy. U mnie najpierw rozebrałem i poczyściłem, posmarowałem. Miesiąc spokoju.
Po miesiącu powtórka a w zasadzie jeszcze gorzej.
Kupiłem używkę 2010r. Przełożyłem elektronikę z mojej do nowej, przy czym styki (mikro styki) zostały z nowej. Efekt 100% działania, nawet słychać ze szybciej i mocniej odblokowuje kierownice. Po lifcie tylko zasilanie silniczka ma na odwrót polaryzacje i to trzeba zmienić. Osoba z okolic śląska mogę pomoc.