Seryjne to 1,38 bara. 1,7 ładowało na overboost chwilowo. Sprawdzane FESem przez ELMa (nagrywałem parametry). Tu wspomniany wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...e_szalona.html
Printable View
Seryjne to 1,38 bara. 1,7 ładowało na overboost chwilowo. Sprawdzane FESem przez ELMa (nagrywałem parametry). Tu wspomniany wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...e_szalona.html
Ok poczytam.
Pozdrawiam
Witam,
Mam pytanie, kto w Warszawie i okolicy zajmuje się usunięciem klap wirowych wraz z wycięciem egr fizycznym i programu.?
Pytanie trochę może nietypowe, ale czy da się i jak ewentualnie sprawdzić czy klapy wirowe zostały już usunięte czy dalej są?
DPF na pewno jeszcze mam bo sprawdzane na kompie( co prawda kompletnie nie zauważam wypaleń dpf, ale to chyba dobrze)
Klapy da sie sprawdzić wizualnie wystarczy zdjąć górna osłone silnika i rzucić okiem na kolektor czy są wodziki czy ich nie ma.Jeżeli ich nie ma a kolektor jest zaspawany bądź metodą chałupniczą poklejony to znaczy, że ktoś juz klapki demontował. Wypalanie DPF objawia się zwiększonym średnim spalaniem na ekranie komputera, nieco głośniejszą pracą silnika .
- - - Updated - - -
Załącznik 189890 Czerwonymi kreskami zaznaczyłem Tobie wodzik od klap, po jednej klapie na każdy cylinder.Widać wszystko z góry od strony grodziowej więc szukaj
Prawda. Ale dotyczy to tylko metalowego kolektora. Kolektor plastikowy ma inną konstrukcję. A to w nim urywają się klapy.
Dzięki wielkie za info :)
Tak na prawdę urywają się niestety w każdym ale łatwiej w plastikowym.
Co do usunięcia klapek to widzę tylko zalety (mam usunięte od miesiąca).
W kolektorze (metalowym) miałem tyle nagaru, że dwa kanały z klapami były całkowicie zalepione ! a auto mimo to jeździło i ECU nie widział problemu :)
Może to dlatego, że urwała się listwa sterująca i silniczek sterujący chodził swobodnie.
Generalnie te klapki to naprawdę tylko przeszkadzają (takie moje zdanie), może spełniały swoje zadanie w nowym czystym kolektorze bo
w zasyfionym na pewno tylko są problemem bo albo są zblokowane w dziwnej pozycji albo w skrajnym przypadku się urywają.
Po usunięciu klapek a przede wszystkim "ton" nagaru z kolektora i wyłączeniu EGR auto dostało przysłowiowego KOPA.
Na pewno silnikowi lepiej się oddycha. Spalanie raczej bez zmian a może nawet z tendencją do minimalnego zmniejszenia.
Do alu kolektora można kupić na alledrogo komplet zaślepek kolektora (15mm lub 18mm bo były niestety dwa rodzaje średnic otworów) i zaworu EGR.
Aby wszystko było jak trzeba (bez błędów ECU) to warto w sofcie wyłączyć sterowanie klap i zawór egr.
Moim zdaniem usunięcie tego wynalazku to same zalety.