No to musiał paść jeden mikrostyk. Myślę że wymiana przycisku pomoże ;)
Printable View
No to musiał paść jeden mikrostyk. Myślę że wymiana przycisku pomoże ;)
Cos mi padło w mojej 156. Nie działa szyba podgrzewana, przednie podnosniki szyb i halogeny. Bezpieczniki w schowku? Za zimno żeby grzebac... Jakaś podpowiedź koledzy i koleżanki?
Dzisiaj "pękłem" taką oto sprężynkę :)
Załącznik 88620
Tzn ruszyłem z parkingu i poczułem ja pod butem. Ktoś wie, do czego takie cudeńko było przytwierdzone? Szczerze, to jakiegoś nadzwyczajnego defektu nie zauważyłem, wszystko chodzi, jak chodziło (chyba).
Fajny filmik zrobiłeś....
A propos jesteś z Kędzierzyna, może wpadłbyś do nas na spot, który organizujemy zazwyczaj co 2 tygodnie w Raciborzu?
Dzięki :) Ogólnie na jakiegos spota wybieram się już od prawie trzech lat i zawsze coś wypada. Ale w tym roku obiecałem sobie, że gdzieś w końcu pojade. Jeśli w Raciborzu spotykacie sie cyklicznie, to kto wie, może i do Was mnie zawieje :)
Gdzie można dostać tą sprężynkę razem z tym "trzpieniem"? :)
lub taniej u handlarzy.. zalezy czy nowe czy używane, choć lepiej nowe...
Lub ASO kosztuje parę groszy też mi kiedyś pękła.
- - - Updated - - -
Cały zestaw sobie zakup sprężynkę,trzpień oraz zabezpieczenie.
mała sugestia przy wymianie: nie próbujcie jej ściskać w imadle, łapać opaskami i wciskać na siłę - sprężyna się odkształci i trzeba na nowo ją rozciągać. Najlepiej najpierw odpiąć wtyczkę od czujnika sprzęgła i całkowicie go wyciągnąć, a następnie rozpiąć pedał sprzęgła od trzpienia pompy i odchylić pedał, włożyć sprężynę na swoje miejsce(ten plastikowy dzyndzel powinien się opierać o takie wytłoczenie w "ścianie") i zapiąć z powrotem pedał do pompy, a dopiero na samym końcu wkręcić i podłączyć czujnik... ja na początku sfatygowałem przez kombinacje z imadłem i opaskami nową sprężynę, a później pedałem ułamałem czujnik więc kolejność rozpinania nie jest przypadkowa :P
Właśnie w autosklepie jest dostępna, ale bez tego trzpienia. No nic, poszukam jeszcze.
ja zakupiłem cały komplet w AutoSeva w Sieradzu, chyba coś koło 75 zł :)
Wczoraj próbowałem bratu przestawić dom swoją 147.
Dom stoi tam gdzie stal, ale zderzak tylny trochę ucierpiał. Wydawało mi się że dom stoi bardziej w lewo.
Ahhhh te małe lusterka wsteczne w alfach ..
To nie wina lusterek, a wilgoci w wydechu po ponad tygodniowym przestoju. Para przesłoniła wszystko.
- - - Updated - - -
Zmęczenie, niewyspanie, późna pora itp też odegrały swoją rolę.
Alfunia zafochała się i nie pozwoliła się odpalić :(
Moja Alfa wywaliła dziś błąd "error glow plug", przy czym jechała normalnie. Po ponownym odpaleniu check active ok. Teraz w nocy po pracy również żadnych pretensji ze strony komputera. Jakieś tymczasowe fochy?
Świeca mówi "pa pa".... ;) albo taki kaprys, ale wątpię :)
Jakieś kabelki od tylniego kierunkowskazu i światłą stop mają problem z przepływem energii :)
Albo styki trzeba przeczyścić... ;)
Czy czasem nie wywala błędu świec, jeśli spróbuje się włączyć silnik przed zgaśnięciem kontrolki?
Nie powinien. Raczej któraś świeca powoli pada, mam to samo.
Dziwne, ja bym się zgodził z bodzio9002 w tej kwestii. Mnie błąd świec wyskoczył 2 razy w ciągu roku i tylko przy okazji właśnie "za szybkiej" próby uruchomienia Alfy. Prócz tych momentów zero problemów z odpalaniem, czy to zima czy to lato :)
W trakcie wymiany tarcz i klocków w mojej 147 zrzuciłem ze ściany letniego kapcia z felgą.. Rysa na twarzy zagoi się sama, wgniota na błotniku musi poczekać, serwis dopiero po świętach :)
A mi sonda powiedziała papa.... co 0,5km Alfa zdychała, wracałem od dziewczyny 16km - 1.5 godz i kolejne 16km - 1godz... już na holowaniu :(
podkorciło mnie dzisiaj spojrzeć pod maskę i zrobić pobieżny przegląd i co się ukazało moim oczom? Upalony kabel od podgrzewacza cieczy chłodzącej :/ Kabel grubości około 2mm został przepalony przy kostce z bezpiecznikiem, a cała izolacja na kablu wtopiła się w druciki, kostka bezpiecznika stopiona bezpiecznik zresztą też, ale uwaga nie przepalił się tylko stopiła się jego obudowa... Szczęście, że ten kabel się przepalił po całości i prąd do kostki nie dochodził bo inaczej mógłbym się z Bellą w przykrych okolicznościach pożegnać :( Póki co większość okablowania wymontowana i podjadę dzisiaj albo w przyszłym tygodniu do Kuby bo ja nie mam pomysłu co mogło doprowadzić do takiego stanu. Jak to przez ten podgrzewacz to wywalam go do śmieci...
- - - Updated - - -
i to musiało się stać chyba dzisiaj, bo wczoraj po wyjeździe z pracy samochód bardzo szybko złapał temperaturę.
- - - Updated - - -
choć teraz myślę, że to kabel mógł być temu winien bo wydaje mi się że jest za cienki na takie obciążenia(około 60A), bo inne znacznie grubsze są nienaruszone tylko ten 2mm się spalił.
Czysto teoretycznie izolowany przewód miedziany żeby przewodzić 60A musiałby mieć co najmniej przekrój 10mm2, więc nic dziwnego że ten twój się przypalił.
Zgubiłem odblask od tylnego zderzaka , na naszych pięknych dziurawych drogach.
W 147 coś często ludzie gubią te odblaski... Albo to taki chodliwy towar :D