Do 8V wchodzi bez problemu, sam mam taką modyfikacje. Do 16V może być problem, ponoc jest za długi.
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Printable View
I co jest lepiej , szybciej kręci ?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Tak, nie mam żadnych problemów z odpalaniem. Nie podnosiłem nawet dawek startowych.
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
U mnie to samo tyle że ja mam 16V i weszło bez modyfikacji od 2,4 . Wiem że występują dwa rodzaje chłodniczek EGR i być może w tym jest problem bo rozrusznik od 2,4 jest dłuższy i może dla tego inni mieli problem do 16V wstawić.
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
ja z moja poradziłem sobie w piątek kupiłem w styczniu i od tego czasu ciężko paliła czasem za 2 razem przeważnie zapalilła ale to krecenie było takie ospałe az w piątek rozrusznik sam odmówił posłuszeństwa. Wyjęty oddany do regeneracji 240 zł i nie to auto . Kreci jak szalony i zapala na tyk. Tak że większości samochodów winny może być rozrusznik który z biegiem czasu traci swoją moc
Ja właśnie kupuję z 2.4 rozrusznik i daje do regeneracji i zobaczymy , ale czasem słychać że zwawiej kręci i w tedy pali na dotyk
Ja w moim rozrusznika wymieniłem szczotki, przesmarowalem przekładnie oraz wyczyscilem komutator teraz kręci jak szalony. Koszt 30 zł
Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
Dalsze przygody ze slabym odpalaniem, przyszedl mi kabel diagnostyczny wiec posprawdzalem korekty wtryskow 3x 0.45 + na 3 cylindrze jeden lekko odstaje okolo 1.05, proba przelewowa potwierdzila ze tak jest, brak bledow na ecu, cisnienie na cr okolo 270 bar nie za malo? dodam ze auto przy porannym odpalaniu pusci malego niebieskiego baczka a w trakcie jazdy przy duzym obciazeniu widac czarny dym jak dla mnie nadmiernie, dodam ze egr zaslepiony i dpfa nie mam, moze to nieszczelnosc na kolektorze, jak to zweryfikowac?
U mnie to nie ma reguły czy zimny czy ciepły , po prostu raz pali na dotyk raz jak by chciał a nie mógł , dymi nie dymi moc ma , błędów nie ma :/ no ale czeka na rozrusznik z 2.4 to zobaczymy jak będzie po wymianie , a może kolektor jest bardzo brudny ?
EGR masz zaślepiony pełną zaślepką, czy z dziurkami? Jakie jest oczekiwane ciśnienie paliwa, a jakie mierzone przy odpalaniu?
Mam zarowno pelna zaslepke jak i ta z dziurami, po przekladce na w pelni zaslepiona zaczal bardzo kopcic, co do cisnienia po prostu odczytalem cisnienie na pompie na pracujacym silniku, dopiero powoli zaznajamiam sie z diagnostyka, parametry o ktorych mowisz jak zmierzyc?
A rozwiązanie z 2.4 jest inny w jakiś sposób ?
Witajcie,
miałem problem jak w temacie, każdy start na zimnym silniku (niezależnie od temperatury zewnętrznej) kończył się tak samo - kręcenie przez kilka sekund, niebieski dym po odpaleniu i przez chwilę nierówna praca silnika. Samochód trafił do mechanika - usunięte klapy wirowe, zaślepiony EGR i zmodyfikowane dawki startowe. Podczas programowania okazało się, że wcześniej ktoś grzebał przy sterowniku (nieudolny chiptuning) i wyłączył tablicę błędów. Na szczęście udało się przywrócić seryjne parametry. Obecnie pali od strzała :)
d1dek podrzucisz prosze na priv namiar na tego mechesa z Krakowa, znaja sie na mechanice i do tego ogarna sterownik gdyby cos bylo nie tak z softem?
Założyłem rozrusznik z 2.4 i tak szybciej kręci ale problem z zalapaniem czasem jest jak alfa stoi przodem wyżej to ciężej łapię jak tyłem wyżej to tego nie ma , ale jak aku będzie słabe to mogą być takie cyrki z oddaniem ? Bo raz podczas sprzątania wł radio ale długo nie po grało bo się wył i potem był cięższy rozruch nawet na rozruszniku z 2.4 było słychać że wolniej kręci
Moja też jest kapryśna bez względu na pogodę, temperaturę silnika. Dzisiaj zjechałem na A4 na stację. Tankowanie, kawa i do kasy. Jeszcze dobrze nie ostygła, odpalam a raczej próbuję, kręci, kreci (nawet szybko) w końcu odpala: wali dwoma komunikatami szybko na wyświetlacz jedno coś fuel injection coś tam, coś tam i obrazek wtryskiwacza, drugi nawet nie nadążam z odczytem i wskazówka od temperatury chłodziwa wędruje na max i z powrotem na minimum :sad: Silnik pracuje jednak normalnie bez niepokojących dźwięków :stupid:
Miałem tak już kilka razy. Za każdym razem paliła później bez większego problemu. Po podpięciu do FESa zero błędów. Nie sprawdzałem dawek itd bo nie ogarniam tego :no: Ktoś miał podobnie?
Mi czasem też przy próbie odpalenia wyskakiwał komunikat o temperaturze, wskazówka na Maks temp. I wyjęcie i włożenie kluczyka oraz ponowna próba odpalenia już normalna. U mnie pomogła wymiana termostatu, nie trzymał mi temperatury, więc wymieniłem a i przy okazji właśnie ten problem wyeliminowałem.. Podejrzewam że głównie chodziło o czujnik temperatury.
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
chwilowe błędy, szczególnie temperatury płynu chłodzącego (+ wskazówka na max i czerwona kontrolka) czy ABS/ESR to norma jak napięcie siada przy dłuszym kręceniu, czy jak jest słaby aku itp, tym się raczej nie przejmuj.
Co do problemów z odpalaniem po jakimś tam dłuższym czasie - przyczyn może być mnóstwo. Były nawet alfy ze skopanym programem ECU jak jakiś "magik" tuningował czy wywalał DPFa. Może być któryś sensor, na ten temat na pewno tu w wątku znajdziesz wiele podpowiedzi.
Ostatnio na alfaowners gość opisał że u niego w 1.9JTDM paliwo cofało się do baku. Nie napisał dokładnie i nie wiem czy miał jakąś nieszczelność na którymś przewodzie/mocowaniu czy jakiś zaworek gdzieś jest i nie trzymał i wracało paliwo do baku? Może ktoś z forum coś więcej Ci na ten temat napisze jak to sprawdzić najlepiej, gdzie są prblemy i co się ewentualnie wymienia.
Będę miał chwilę to profilaktycznie podepnę aku do prostownika i zobaczę co dalej, czy powtarza się problem. To wygląda jakby w momencie zapłonu coś jej "nie tegez" i wyrzuca monit na zegary ale jak już zaskoczy (a nie kręci długo) to już wszystko ok. W każdym bądź razie dzięki za podpowiedzi.
raczej przypadek, chyba ze akurat Twój coś szwankował. generalnie w 159 normą jest że przy dłuższym kręceniu jak aku słabnie, albo przy słabym aku (Szczególnie w zimie) przy rozruchu walnie czasem błędem temperatury. Miałem JTDM 6 lat więc znam dobrze problem, kupa ludzi tu na forum też o tym pisała (podładowanie, wymiana aku najczęściej pomagały, no chyba że ktoś ogólnie miał problemy z odpalaniem to akumulator znów się rozładowywał i po tygodniu czy więcej problem temperatury powracał).
I tym razem winny był akumulator. Podpięcie do prostownika póki co załatwiło wszelkie problemy. Dzięki ;)
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Koledzy co może być przyczyną tak jak by przerywania , szarpania przy 1500 obr na 1-2-3 biegu ? Na wyższych nie sprawdzałem
Nie jeżdżę po mieście do 2000 obr :) tylko jak jeżdżę na wieś i jadę po polnej 2km to zauważyłem że tylko przy 1500 obr to przerywa
U mnie też ciężko odpala po dłuższym postoju. Na ciepłym nie ma najmniejszych problemów. Co ciekawe to gdy trzy razy wsadzę kluczyk (trzy razy zagrzeje mu świece) to odpali od strzału.
Nie orientuje się ktoś może, który przetwornik informuje komputer o temperaturze silnika? Taka myśl mi przyszła, że ów przetwornik może mieć rozjechaną charakterystykę, i za szybko odłącza świece widząc wysoką temperaturę silnika mimo, iż w rzeczywistości jest on jeszcze zimny.
Drugie pytanie dotyczy świec - czy są one wpięte w CAN?
Witam,
Szarpanie przy niskich obrotach w moim dieslu 150km był winny egr. Mimo, że czyszczony itp dalej szarpał. Blaszka i po sprawie. Potem doszedł temat wtrysków ale to inny temat. Pozdro
A ja wczoraj chyba się uporałam z przerywaniem przy 1500obr , wracają do domu chciałem zobaczyć do ilu obr się wkręca no i tylko do 5tyś.obr i koniec , oczywiście tylko 2 i 3 bieg bo już na 4-ty nie było gdzie , i później zauważyłem że już nie przerywa czy szarpie przy 1500obr. :) pewnie gdzieś coś zalegalo :D
Panowie, jakie powinny być przyzwoite obroty rozrusznika w jtd 16v? Takie, aby bez zbędnego łechtania odpalił. Sprawdzałem ostatnio u siebie i jest to w okolicach 200, czasem wzrośnie do 250 obrotów na minutę. Wydaje mi się, że to trochę za mało. Wtryskiwacze otwierają się przy 200 obr? Mapa rozruchowa wyskalowana jest właśnie od 200 obr o ile dobrze pamiętam.
Mam pytanie, czy można wył egr na stałe przy DPF - ie
Tak można
Ok dzięki
A z wył egr -em jest lepiej ?
Jest lepiej :)
ja zregenerowałem swój i kręci jak szalona
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
tak ja mam od 2.0cdti zafira c 2016 roku.kreci przepieknie,moja alfa to 1.9jtdm 8v. ale mam dosprzedania od 2.4jtd w idealnym stanie
Wiem, że już lato, ale czy już wiadomo co jest odpowiedzialne za dłuższe kręcenie zimą przy lekko nagrzanym silniku? Czasami generuje to spadki napięć w instalacji i błędy na desce. Na zimnym i w pełni rozgrzanym odpala bez zarzutu. Mam podejrzenia co do rozrusznika i wtrysków. Ktoś rozwiązał podobny problem?
Ja rozwiązałem ten problem. Winny był kolektor dolotowy. Wywaliłem klapy, uszczelniłem zaślepkami i wyczyściłem. Nowe auto, odpala od dotknięcia przycisku niezależnie od nagrzania silnika.
Ja mam 8V bez klapek. Dolot raczej szczelny. Jest jeszcze jedna poszlaka. 4 miesiące wcześniej usunięty został programowo DPF oraz EGR. Czy to mogło mieć wpływ na dawki startowe ciepłego silnika? Ruszyć z reklamacją do warsztatu, który dokonał modyfikacji softem Swiftec? Skrajne opinie słyszałem nt. modyfikacji tym oprogramowaniem...