Jak to? To korek kontrolny jest poniżej stanu? To jak za jego pomocą sprawdzić poziom oleju?
Printable View
Proszę poczytać o skrzyni M32. Ta skrzynia wymaga wiecej oleju niż zalożył projektant - wyszło po latach praktyki. Trzeba zalać po korek rewizyjny, zakręcić i przez górny korek dolać ~ 0,5 L
Ach ta włoska technologia... W 159 były tylko dwa rodzaje skrzyń? M32 i M20? W 1.9 JTS jest M32?
Były jeszcze F40 i C635
Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka
Dzięki za odpowiedzi :) A jak wleję za dużo oleju ponad stan to przypadkiem nie wyrzuci mi na sprzęgło?
Wyrzuci przez odpowietrznik przy wybieraku, na zewnątrz skrzyni.
Panowie, miał ktoś styczność z olejami Xado? Zamówiłem Fuchsa, ale nie mieli go na stanie i spytali czy może być właśnie Xado 75W90 bez żadnych dopłat. Stwierdziłem, że jak droższy, to może i lepszy, ale to się okaże. Lał ktoś to do M32? :)
Generalnie chemię robią dobrą, sprawdź parametry i zobacz czy ma takie tak OE.
Planuję zabrać się jutro za robotę, chyba że nie zjadą mi oleje i filtry do silnika, nie chce mi się dwa razy zwalać osłony silnika. Chyba że istnieje jakiś sposób na spuszczenie oleju ze skrzyni bez zwalania jej w całości.
Dolałem ~400ml oleju, mam nadzieję że jednak nie wyrzuci nawet odpowietrznikiem bo jeszcze potencjalni klienci pomyślą że ma wycieki ;)
Zalałem skrzynie tym Xado, zeszło mi prawie 2.6 starego oleju (ten słomkowy), wlałem tyle samo. W spuszczonym widać było swego rodzaju brokat, skrzynia robiona w zeszłym roku - mam nadzieję, że to po prostu objaw docierania się nowych elementów względem siebie. Na nowym oleju biegi wchodzą tak bardziej miękko niż poprzednio. Generalnie polecam, zalane Xado 75W90 GL 3/4/5
Niedługo będę chyba wymieniał półoś więc będę zmuszony spuścić olej ze skrzyni. W domu mam taki klej do gwintów. Uszczelni korek spustowy czy lepiej kupić coś innego, a może nie trzeba?
Nie ma potrzeby, możesz wkręcić stary korek. Kleju do gwintów tutaj nie polecam, żeby dało się w przyszłości ten korek znów wykręcić;)
Panowie mam pytanie o jakich parametrach zakupić olej do skrzyni biegów 75w80 <=> 75w85 <=> 75w90 ?
Po zakupie samochodu 6lat temu wymieniłem olej na polecany marki Fusch, dwa lata temu przy wymianie sprzęgła został mi wlany Mannol i teraz chciałbym wymienić tylko się juz gubię w parametrach, inne parametry proponuje GM inne są na forum fiata a jeszcze inne skrzynie.com.
Ostatnio u siebie zamiast AR, posłuchałem Opla i teraz skrzynia pracuje lepiej :D
Do M32 dobrze sprawdzi się właśnie 75W85 lub 75W90 - te klasy lepkości sprawdziłem. Producent nie ma większego znaczenia, byleby nie iść całkiem po taniości.
- - - Updated - - -
Ja wlałem też 75W140 od Millersa. I przez dłuższy czas skutków ubocznych brak, później już nie monitorowałem czy coś się działo.
Przed zimą chciałem wymienić właśnie olej chociaż ma dopiero 35k nalotu. I chociaż miałem się trzymać tego co zaleca producent to może rzeczywiście postawie na 75W90.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Wcześniej wlali mi motula w ilości za małej do tej skrzyni. Znalazłem człowieka który wie jak działają AR i wlał tyle ile trzeba, własnie tego Fuchsa 75W90.
Całkowicie wyeliminowało problem ze wchodzeniem 1. biegu, jednak lekkie wycie na 6. zostało - konsekwencja mechanika/wymieniacza.
Na szczęście takie rzeczy robię sobie sam. Ostatnio nawet dwukrotnie musiałem spuszczać olej do wymiany połosi, za każdym razem trochę się rozlało, a i tak wyszło że nadal zostało mi 3l do wlania. Więc teraz też pójdą trzy pełne opakowania bo zależy mi na jak najdłuższym żywotem tej skrzyni i oszczędności na koniecznej wymianie łożysk.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
"Zbyt duża ilość środka smarnego może spowodować nadmierne zanurzenie wałków i kół zębatych, co skutkuje wzrostem oporów pracy. Może to być przyczyną np. spadku mocy lub nadmiernego zużycia paliwa."
https://www.ravenol.pl/aktualnosci/p...page_type=post
Wiadomo, że lepiej więcej oleju niż mniej i pomijając już fakt, że AR zastosowała złe zalecenia. Najlepiej chyba stosować zalecenia producenta skrzyni, ale nie w tym wypadku ;)
- - - Updated - - -
Tutaj z polskiej strony
"W czasie wymiany oleju należy wlać do skrzyni biegów 2,2 litra oleju, a jeśli przekładnia jest pusta np. po remoncie, należy napełlnić ją w ilości 2,4 litra. Obecnie dokumentacja Opla zaleca wlewanie 1,9 litra oleju. Według nas jest to zbyt mała ilość. W czasie wymiany musisz sam zdecydować ile wlać oleju do skrzyni biegów."
- - - Updated - - -
https://www.skrzynie.com.pl/m32-budo...ni-biegow.html
Pierwszy cytat również dotyczy skrzyń biegów. Poniżej link do artykułu.
Po wlaniu 2.2 litra w układzie jest ok 2.4. Ja sam wlewałem 2.4, ponieważ tak zalecał jeszcze inny serwis.
Skrzynie.com.pl zaleca 75W80. Z kolei kiedyś czytałem artykuł na stronie serwisu z UK bodajże, tam proponowali 75W90. Prawda może leży po środku :D
A co w przypadku skrzyni F40? Takie same oleje i ilości?
Najpierw wlałem 75W90 w ilości jak w instrukcji, 2.8 litra. I lewarek chodził ciężko. Wytrzymałem może 2 lata i zastosowałem się do porad forum oplowskiego. Wlałem 75W80 w ilości 2.2 litra i praca lewarka znacznie się poprawiła. Choć i tak kultura pracy lewarka w M32 w moim przekonaniu jest lepsza.
Mam jeszcze pytanie czy zalewać olejem GM lub Fusch czy można zalać skrzynie Revline, Mobil, Elf gdzie cena litra jest o połowę mniejsza jak Fusch czy wybrać środkowy przedział cenowy Valvoline.
Olej silnikowy stosuje od 5 lat w każdym samochodzie tylko Valvoline i brak jakichkolwiek problemów.
Kultura w M32? ;) to F40 chyba musi bluźnić przy zmianie biegów bo kultury w mojej M32 nie widzę żadnej :rolleyes:
Każdy renomowany 75W90 będzie dobry. Byle nie z jakiegoś marketu, polecam sklepy hurtowi Lucart - sprawdź czy jest w Twoim mieście i tam możesz od ręki kupić oryginalny olej bezpośrednio ze sklepu.
Może przegiąłem z opisem, po prostu takie odniosłem wrażenie po przesiadce z M32. Idzie się przyzwyczaić, jedyny minus to że małżonka nie chce wsiadać za kierownicę. Minus?... :confused: :cool:
W ramach podsumowania proszę o informację czy do skrzyni m32 w Alfie 159 zakup 3l. FUCHS TITAN CYTRAC HSY 75W90 za 120zł to dobry pomysł? No i zgodnie z zaleceniami z wątku zalanie ilością 2,8l?
Can I use Fuchs Titan Sintopoid LS 75W-90, note that's LS, Limited Slip
Czy mogę użyć Fuchs Titan Sintopoid LS 75W-90, zauważ, że to LS, Limited Slip
W skrzyni C530.5 mechanik zalał mi Febi 75w80 gl5, z tego co wiem powinien być gl4(chciałem zalecaną tutele). Czy to ma jakiś negatywny wpływ np. na synchronizatory, czy może zostać?
Właśnie teoria to 1, a jak to wygląda w praktyce. Mechanik chyba wiedział co robi.
Jak do skrzyni zalecany jest GL4 to nie należy stosować GL5. Głównie chodzi o zużycie synchronizatorów (przy GL5 dość szybko się skończą).
Życie pokazywało już wielokrotnie, że zazwyczaj mechanicy nie mają zielonego pojęcia o chemii stosowanej w samochodach. Mało to razy zalecali zmianę np. na 10w40, bo auto ma już ponad 200 tysięcy przebiegu.
Mechanicy zazwyczaj zalewają układ hamulcowy zwykłym DOT4 gdy od ponad 15 lat w większości pojazdów należy stosować DOT4 LV.
Najbezpieczniejsza metoda to lać to co spełnia normy producenta (chyba że ktoś wie po co zmienia dany środek na taki o innych właściwościach - takich osób jest bardzo mało)