Już dawno tym fontem złożyli cennik Giulietty. Plus te zajefajne lustrzane odbicia tekstu w tytułach. Jak na zaproszeniu na dożynki.
Sent from my SM-G928F using Tapatalk
Printable View
Cennik i lista wyposażenie w nieco lepszej jakości:):
Jak tak przejrzałem cennik to za fajnie wyposażoną Gulie trzeba dać ok.200tys.PLN. Biorąc pod uwagę moją obecną Alfę i jej wartość jaką nową to jest mocno drożej. Kurcze jak/jeśli zrobią SW pewnie będzie jeszcze troszkę drożej.Ech...
Wychodzi mi 44 tys za wyposażenie.
Witamy w klasie premium...
Automat,wieksze navi,czujniki,wieksza felga,lakier i mamy 34 tys ( 173 uwzgledniając cene podstawowego diesla) ,a do posiadania bogato wyposazonego auta jeszcze daaaaleka droga.
Dla porownania bmw f 10 2.0d 190 km z automatem i 4x4 w konkretnym wypasie mozna kupic za mniej niz 190 tys. Bez 4x4, za nieco ponad 170 tys. Giulia bedzie w podobnej cenie bez napedu i takiego wyposazenia,ze slabszym silnikiem ,bedac klase nizej,lub takiej samej cenie w wersji 180. Chcac zrownac wyposazenie suma przekroczy 200 tys,a gdzie naped ?
Nadal uwazacie,ze cena jest adekwatna ?
Ps. Dla przykladu oferta i bankowo do negocjacji
http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5...-ID6ykQ1N.html
Gdzie ja napisalem bla bla bla i ze Pl to nie rynek dla Alfy? :) Jak bedzie zobaczymy za kilka miesiecy.
"Co do obslugi rodem z bentlaya: wymienialem olej w " 9" . Obsluga glupiej kawy nie zaproponowala ,nawet nie zadzwonili,ze auto gotowe,tylko stalo na parkingu nie wiadomo ile. Zeby choc je umyli... To gdzie tu mowa o premium i kulturze w odniesieniu do kogos kto zostawia 150 patoli i wiecej za giulie..."
W dziwnym ASO się "stołujesz", Ja ostatnio wymieniałem szybę w tylnej klapie i samochód odebrałem umyty i odkurzony w środku nawet mi gumowe dywaniki umyli :). Kiedyś z 146'tką miałem tak że po wymianie świec na drugi dzień dzwoniła jakaś babka i pytała się czy jestem zadowolony z wykonanej usługi (podczas wymiany oczywiście była kawa i ciasteczka).
Trochę nie trafiłeś z tym porównaniem, bo te 190 tys. jest już z upustem ok. 22%. Cena katalogowa za to BMW to 250 tys. My na razie znamy tylko ceny katalogowe Giulii, więc takie możemy porównywać. Na porównanie cen salonowych i upustów trzeba jeszcze trochę poczekać.
W moim odczuciu katalogowe ceny podstawowych modeli są dość rozsądne, jak na takie auto, ceny niektórych opcji trochę przesadzone, a kilka drobnych opcji wrzuciłbym do standardu. Po prostu auto dokładnie na poziomie cenowym tych modeli niemieckiej trójki, z którymi ma konkurować. Widać wyraźnie, że ceną i standardowym wyposażeniem konkurować nie zamierzają, a szkoda.
Co nie zmienia faktu,ze kazdy kto zechce wydac 180- 190 tys,kupi takie bmw po rabacie ( a o te wielkosci rabatow w bmw nie trudno,aut jest bardzo duzo) .
Podstawowa seria 5 2.0d 190 km,kosztuje 183tys,bez rabatu z przyzwoitym standardem i automatem w cenie ( jest za free) .
Po nieszczegolnych negocjacjach 10 tys urywamy na starcie.
Tylko podaje przyklad ,jak konkurencyjna cenowo giulia moze byc ( a raczej nie byc) ,na tle innych aut.
Co do serwisu mojego: Elk ul .Suwalska
Giulia jest wyceniona z wysoka akcyza, a BMW mimo niższej i tak jest sporo droższe. Co nie zmienia faktu, że Giulia mocno podrożała w stosunku do 159 z ostatnich lat produkcji.
Zgadzam się z Tobą. W pierwszych komentarzach można było przeczytać, że Giulia będzie miała konkurencyjne wyposażenie w standardzie w stosunku o konkurencji. W cenniku tego nie widać, a szkoda, bo w ten sposób najłatwiej (i najtaniej dla producenta) mogłaby odebrać klientów konkurencji.
Cena podstawowa byla by ok,ale gdy za nia szedl by wyzszy standard.
Nie rozumiem dla czego trzeba doplacac za wyswietlacz miedzy zegarami,za fotochromatyczne lusterko,za czujniki tylne etc. Cena automatu jest przesadzona,a rozszerzonej navi to juz w ogole z kosmosu.
Byc moze przemawia przeze mnie zlosc lub rozzalenie,bo nastawilem sie na to auto,ale po doposazeniu,cena staje sie abstrakcja,totalnym nieporozumieniem,a gdy rozmawiam z dielerem,ten mi mowi,ze max 3% mi daje z tytulu posiadania alfy i to jest koniec ,gdzie w bmw dostaje z racji kupienia juz tej marki,na start 8% i jest to dopiero poczatek negocjacji.
Nie wiem czym giulia ma sie bronic. Wlasciwosciami jezdnymi ? Takich co tego akurat potrzebuja najbardziej, jest ledwie promil.
Ten wątek stał się parodią słowa "Alfaholicy".
A to byc alfaholikiem,oznacza slepo zapatrzec sie w marke i wykladac przesadzona kase na stol ,bo jestem alfistii ?
Wszystko pieknie i ladnie,gdy nie mamy do czynienia z kalkulacja. Do tego momentu mozna byc zapatrzonym.
Niestety w przypadku giulii ,kalkulacje wychadze strasznie mierne,i zadne ,szumne tytuly " alfisti" ,tego nie zmienia.
To nie liga maseratti,ze 50k w to czy w tamto,nie jest problemem przy cenie 500k.
Ale wiekszosc tutaj chyba tego nie rozumie.
Ja jeździłem E87 118d bez CR, czyli 122 KM przy masie ~1,4 tony i dało się wyczuć tę "elegancję" w prowadzeniu w porównaniu do Julki, bez latania bokiem po rondach.
I to jest główny problem, o czym piszę od początku - bo moja żona podczas pierwszej wizyty w Pol-Carze siedziała z szeroko otwartymi oczami i powiedziała, że ASO Forda przy tym to Wersal. O niemieckiej trójcy nie ma nawet co pisać.
oficjalny cennik BMW mowi coś całkiem innego.
Podstawowa wersja ma manual, kosztuje 194tys, dopłata za automat to 9-11tys zależnie od wersji.
http://www.bmw.pl/content/dam/bmw/ma...7628427825.pdf
Prosze uprzejmie,cennik "zdunek" Gdynia:
http://www.bmw-zdunek.pl/cennik_samochodow_bmw
BMW ma to do siebie,ze kazdy dieler jest filia i sam ustanawia swoją cenę oraz rabaty. Dla tego warto jeździc,pytac,negocjowac,bo róznice moga byc znaczne.
Jeszcze nie tak dawno,bo w zeszlym roku bodajze,automat byl za free. Chciales manual,miales manual,to samo z automatem.
Niech się auto pojawi w salonie. Nie rozumiem jak można coś całkowicie przekreślać nawet nie sprawdzając tego osobiście co ma do zaoferowania?!
rybakmj, przecież miałeś BMW to powinieneś wiedzieć, że za wszystko się dopłaca. A tutaj masz nagle pretensje...
Myślisz, że w 3er tak nie ma?
- lusterko wsteczne przyciemniane - 793 PLN
- szary pasek przeciwsłoneczny na przedniej szybie - 398 PLN
- podparcie lęździowe w przednich siedzeniach - 1233 PLN
Wiadomo, że nowości są zawsze droższe. Myślisz, że jak to twoje 5er F10 wyszło na rynek to mogłeś dostać taki rabat? :) W przypadku A5 SB czekało się 6 miesięcy tak schodziło bez jakichkolwiek rabatów.
Dojdą nowe silniki, 4x4, inne pakiety, itp. Jak się nie będzie sprzedawać to i z ceną zejdą, ale na tą chwilę widać, że wszystko jest idealnie skalkulowane pod konkurencję, zarówno same opcje jak i ich ceny.
Jest jeszcze inny aspekt, który mnie wkurza w przypadku BMW i Audi - serwis, a właściwie to terminy. Umawiać się trzeba na 2-3 tyg do przodu (bo dealerów stosunkowo mało, a aut pełno - a zagranicą jeszcze gorzej niż w PL). We Fiacie/Alfie raptem kilka dni. Tak samo z dostępnością. Nie każde miasto ma serwis BMW, Audi, czy Volvo, a ilość dearów FCA jest bardzo duża i można przebierać.
Nieważne.
no czyli wychodzi 200tys z automatem u Zdunka - 5tys poniżej cennika ;)
podałem cennik oficjalny - bo w przypadku cennika Giulii też mówimy o cenach oficjalnych. Zresztą w cenniku Alfy jest napisane, że "są to maksymalne ceny w salonach dealerskich" i to jaki rabat dostaniesz zależy od dealera. Podobnie jak w BMW.
Za wszystko sie doplaca,jak w kazdym premium,tyle,ze przy 3.0d dostalem 15% rabatu,wiec kalkulacja byla ciekawa,w tej chwili rabat jeszcze wiekszy by byl,bo przynalezalem do marki,i takie manewry przyciagaja.
Opcje sa drogie,z duza nadwyzka po to,by mozna bylo negocjowac,tak robi rowniez merc i audi,a nie ze cennik jest scisly ,tylko 3% i koniec.
Co z tego ,ze model dopiero wchodzi ? Bmw i reszta moga sobie pozwolic na poczatku na sztywne widelki,alfa nie za bardzo,bo juz odstrasza cenami,a nawet jej jeszcze nie ma.
Pamietacie kia i hyundaya ? Ok,to nie premium,ale do niedawna cennik mieli nie do pobicia,a i teraz sa bardzo konkurencyjni,a przeciez wbic sie na rynek europejski dla nich,to jak wejsc do klasy premium. Jakie teraz auta robia,to sami wiecie.
Rozpisalem sie zanadto,ale chyba niewielu mnie rozumie.
Pozdrawiam wszystkich . Teoretyzowac mozna,zobaczymy jak to bedzie na zywo obcowac z giulia.
Ps. MKS,odejmij od 200 8% rabatu i sam sie przekonaj ,co bedzie atrakcyjniejsze,a taki rabat dostaniesz bez niczego,na dobry poczatek.
Nie ogarniam... Mieli ją wystawić za 80tysi to by było OK? Czym odstrasza? W ten sposób może i by ludzi przyciągnęli tylko co jeśli później podniosą cenę o 40%, "bo taka miała być z założenia"? Nie kumam Twojej logiki, marka ma być "premium" więc i ceny są normalne, każda nowość jakoś musi się wbić na rynek ale na pewno nie poprzez sprzedaż po kosztach, jak będzie dobra to się obroni, jak nie to zaistnieje na chwilę na rynku i Alfa zwinie manele.
Abstrahując od rynku motoryzacyjnego, czy widziałeś żeby jakikolwiek producent czegokolwiek wchodził na rynek sprzedając po cenach dumpingowych? Bo ja nigdy, z reguły dało się wywalczyć rabat dobry no bo to niesprawdzona nowość ale nigdy cennik nie był zaniżony o XX% w stosunku do konkurencji.
Chłopy by chcieli Alfę w cenie Renault Talisman hehehhe :D
No ale co się dziwić jak tu 90% czycha na używki 5cio letnie za ułamek ceny nowej sztuki...
Alfa ma byc "premium" ale czy moze aspirowac? Maja w ofercie babcie Mito i niewiele mlodsza stryjenke Giuliette, gdzie ich potencjalni konkurenci oferuja po kilkanascie modeli, Alfa nie ma tez modelu flagowego. Do tzw. premium uplynie kilka modeli. :)
Mam jednak nadzieje ze ludzie po polskiej premierze (chyba ze juz takowa byla?) wycofaja zaliczki na serie 3, A4, C-klasy, I250, XE i pobiegna po Giulie :)
Ale to jest początek nazwijmy to ofensywy modelowej. Od czegoś trzeba zacząć, a model klasy średniej jest najlepszym rozwiązaniem. 4C też sprzedaje się dobrze w Europie, potem pojawią się dwa Suvy. Trzeba pamiętać, że Alfa ma aspirację wejść na rynek USA i azjatycki. Mercedes, Audi, BMW tam robią główną sprzedaż.
Uważam, że Alfie będzie łatwiej wejść w ten rynek gdyż ma historię czego nie ma ani Hyundai ani KIA ;)
A mi w jednym ASO Audi w PL przy serwsie porysowali drzwi.
Za drugim razem przelali olej i musieli ulewać po zwróceniu uwagi.
Innym razem w Belgii w ASO nie potrafili ustawić interwału serwisu w komputerze auta (zamiast za 30k km to ustawili 160k km - przy tylu wychodził kolejny... - wmawiali mi, że tak powinno być i dopiero po 2(!) wizytach poprawili)
Porsche nie lepsze, ostatnio przy zwykłym przeglądzie, po wyjeździe komputer pokazywał olej prawie na minimum, no i nawrotka, żeby dolali - kolejne godziny...
A popatrz teraz jaką kasę się zostawia w Audi, czy Porsche a jaką w Alfie. Mnie ta kawa, czy ciasteczka nie interesują zbytnio, wolę bez zbędnych bajerów, ale przynajmniej fachowo!
karlum mam nadzieje ze tak bedzie. Widze pewna analogie do polityki Lancii a to nie napawa optymizmem, licze wiec, ze
Giulia bedzie punktem zwrotnym dla AR :)
Chcesz znaczek to płać... a jak jest z iPhonami i innymi drogimi gadżetami?
Tak ten świat jest skonstruowany...
Czy Alfa jest premium, czy tylko aspiruje... who cares? I want ALFA!
Alfa jako całość może i aspiruje, serwisy są poniżej dna, ale sama w sobie Giulia - wygląda na to że jest ponad konkurencją . Więc się wyrównuje :)
I zgadza się , tu nie kosztuje wyprodukowanie (choć też) ale kupuje się zaspokajając próżność i zachcianki. Nic z rozsądkiem i liczeniem to nie ma wspólnego.
Spokojnie do przemieszczania wystarczy z palcem w nosie wspominana Mazda 6, przy czym w dodatku będzie mieć więcej miejsca i tańszy serwis.
Albo Duster czy coś używanego. Rolę przewozową - spełni. Tu kupuje się zachciankę, zaspokaja próżność, nowość, inność. Nie każdy musi przecież .
Jersey - Bravo i Giulietta to jednak co innego niż tylko różnica znaczka. O ile wiem, Bravo miało zawieszenie ze Stilo, nienajlepsze, gdzie mu do Giulii. O innych sprawach nie wspominając.