ta.. jak by zastosowali silnik hybrodowy to by dopiero byly placze i zale, ze zabili ducha alfy i cuore sportivo :lol:
Printable View
ta.. jak by zastosowali silnik hybrodowy to by dopiero byly placze i zale, ze zabili ducha alfy i cuore sportivo :lol:
Nie, nie - tego w alfie też nie chciałbym widzieć (ani w ogóle w autach) ale zastanawiałem się nad tym w kontekście tych zautomatyzowanych oszczędnościowych bajerów
ale Ty Metuch przecież z alfisty stałeś się szwejkiem... czemu nadal piszesz na naszym forum? Idz na Skodę:))))))))
Ciekawią mnie użytkowe aspekty tych wynalazków.
Na skodzie są sami pragmatyczni nudziarze, a na NASZYM forum to co innego niektórzy to se lubią pofantazjować :D !
Prawda Pingwin??
Ale chyba nie wchodźmy w szczegóły bo to dla ciebie niemiłe a i dla mnie żadna rozrywka i po co zanudzać innych.
Ale na serio proszę - odbij już ode mnie.
Nie zaczynaj znowu i wyżyj się gdzie indziej.
Jest przecież forum o harym poterze, spidermanie albo jeszcze inne-takie bardziej o życiu. Prawda?
Bardzo grzecznie Cię proszę.
A start&stop to wynalazek boscha wkładany do bmw1 mini i teraz fiata. W specyfikacji jest jednak prądnica odzyskująca energię hamowania(dziwne że fiat się tym nie chwali) a odpalanie odbywa się z cylindra o nailepszym połozeniu(info jest z czujnika położenia wału). Oprócz tego są czujniki przy kołach (chyba te od abs), czujnik "luzu" i stanu aku. W teorii daje 8% oszczędności dla cyklu wg normy ECE - 12 zatrzymań na odcinku 7 kilometrów, każde trwające 15 sekund. Czyli zakładając zużycie na jałowym 0,5-1l/h (zależy jaki silnik) w każdym takim cyklu zyskujemy 0,025-0,05 litra paliwa to daje 0,35-0,7 l na setkę. Jak ktoś codzień w korkach kwitnie więcej to i więcej zyska
Już jak tak sobie dywagujemy to poczytajcie to:
http://moto.onet.pl/1620563,1,volksw...ul.html?node=2
Chyba najgorsza rzecz jaka mogłaby się stać. Przecież wiadomo, że nie zrobiliby z alfa tego co z lambo (tam na szczescie nie zrobiliby prawie nic).
Znając życie Alfa stałaby się drugim seatem, czyli prawie perfekcyjnym samochodem (kto by tego chciał z silnikiami TDI i FSI), ale takim sztucznym i bez duszy "naciąganym klasykiem". Bo jak dla mnie to każda alfa juz w chwili debiutu już jest klasykiem wartym grzechu.
Ile razy jeszcze pojawi się ta samam kaczka dziennikarska - mniej więcej od pół roku co miesiąc VW przejmuje Alfę Romeo....
Z tą perfekcją to trochę szumnie napisałeś ;) ....
Dla mnie to zwykła plotka, i puki nie pojawią się oficjalne informacje, traktuje to jako kiepski żart....
W tym momencie zadebiutowała Julka, "parę dni temu" Alfa Mito....
Fiat wiąże z tymi autami duże nadzieje.... nadzieje na to, że sprzedaż pozwoli dźwignąć markę Alfa Romeo z finansowego dołka.