Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

....to ja Ci jeszcze zrobię mętlik w głowie.... a co będzie w sytaucji gdy chcemy szybko wykonać manewr zawracania na "trzy"albo i na "cztery"??.......będzie nam tak silnik gasł i odpalał co dwie sekundy??.......

Chybaże będzie tak, że w momencie zatrzymania się i kręcenia kierownicą silnik nie zgaśnie......

---------- Post dodany o godzinie 11:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:37 ----------

Ja sobie już wyobrażam teksty przechodniów, przechodzących obok Alfy na światłach........"hehe patrzcie typowa Alfa, pewnie coś z elektroniką, bo na jałowym gaśnie....."

Użytkownik Ogier Avatar jajcek
    Mieszka w
    Bialystok, Bialystok, Poland, Poland
    Auto
    BMW 530D E39

Domyślnie

system start stop da się chyba wyłączyć wiec nie ma większego problemu

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Cytat Napisał jajcek Zobacz post
    system start stop da się chyba wyłączyć wiec nie ma większego problemu
    Wyłączyć się da, jak najbardziej...... próbuje tylko dojść, jaki jest stopień zaawansowania/dopracowania tego systemu ...

czachurek
    Gość

Domyślnie

jesli chodzi o wylaczenie silnika, to ten wylacza sie w momencie zatrzymania i puszczenia sprzegla - ponowne wcisniecie sprzegla uruchamia silnik .... jakos to tak bylo

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    jesli chodzi o wylaczenie silnika, to ten wylacza sie w momencie zatrzymania i puszczenia sprzegla - ponowne wcisniecie sprzegla uruchamia silnik .... jakos to tak bylo
    Dokładnie Kolega ma rację
    musi być puszczone sprzęgło i "luz", nawet nie wiem czy do tego hamulec nie musi być wciśnięty

Wiecie co? Julka nie jest pierwszym autem z tym systemem, a tak Was to boli? Może warto się przejechać, zobaczyć jak to działa a potem dopiero mówić. To wcale nie musi być takie złe

czachurek
    Gość

Domyślnie

Dokladnie, odwiedzilem salon AR i sie upewnilem - aby silnik sie wylaczyl trzeba miec wrzucony luz. Jesli jedziemy w korku i nie przekroczymy 10 lub 20km/h to silnik nie bedzie sie wylaczal. Oczywiscie start/stop da sie wylaczyc, ale niestety nie na stale. Po wyjeciu kluczyka ze stacyjki i po ponownym uruchomieniu samochodu znowu trzeba go wylaczac, gdyz standardowo jest zawsze wlaczony.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Start&Stop ma takie badziewka elektroniczne które badają stopień naładowania akumulatora i np jak masz włączoną klimatyzację to zależnie od tego jak bardzo jest rozkręcona uzależnione jest wyłączenie silnika. Tak przynajmniej FIAT to głosił w materiałach szkoleniowych. W Mito ten system da się wyłączyc, czy w Giulieccie? Pewnie też- takie S ze strzałkami kierunkowymi układającymi się w kółko- widziałem chyba na konsoli centralnej.

W każdym bądź razie ja po Giulieccie wiele się nie spodziewałem to też zawiedziony nie byłem po kontakcie z nią. Po prostu miałem podejście jak do każdego kompaktu- nie jest źle, ale rewelacyjnie wcale.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Ciekawe zatem jaki jest efektywny czas działania tego systemu.W lecie na przeszkodzie stoi klima(nie chodzi silnik=nie chodzi sprężarka) w zimie stan aku (nadmuch, światła, ogrzewanie szyby, lusterek). Do tego dochodzą dodatkowe ograniczenia (np. wspomniana jazda w korku, turbina itp. Wzmocniony aku+rozrusznik=dodatkowe kilogramy. Ile to wszystko daje realnej, nie papierowej oszczędności paliwa? I czemu do tego nie ma w pakiecie KERS-a przecież na hamowaniu traci się bardzo dużo. Taki układ zapewne sprowadza się do konstrukcji alternatora-jakichś dodatkowych uzwojeń dających duży opór elektrodynamiczny i dużo prądu. To pozwalałoby podratować stan akumulatora.

I przy okazji choć to odrębny temat następująca sprawa. Skoro silnik spalinowy ma największą sprawność w pewnym zakresie obrotów czemu nie stosuje się rozwiązań hybrydowych typu spalinowy pracuje cały czas i zasila alternator+aku a auto napędzają silniki elektryczne o dużo lepszym przecież przebiegu momentu.

Jeśli chodzi o AR prawda jest taka że zwolennicy mocnych aut z wykopem i nowinkami technicznymi podnoszącymi ich parametry mają coraz mniej do wyboru na rzecz ogólnego trendu. Mnie to akurat aż tak nie boli ale doskonale to rozumiem bo widząc dziś na zwykłym parkingu pod marketem 12 cylindrowe Audi A8 nawet mnie coś ukłuło.
    Pocieszające jest to że to chyba przejściowe przynajmniej tak twierdzą jej bossowie:
    http://www.alfanews.pl/2010/01/11/ma...owac-ponownie/.
    Tylko czy znów nie utrwali sie opinia o marce.
    Zatem nie narzekajcie na mito i julkę na ich plecach feniks powstanie z popiołów
    Ostatnio edytowane przez metan ; 27-07-2010 o 18:27

czachurek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Ciekawe zatem jaki jest efektywny czas działania tego systemu.W lecie na przeszkodzie stoi klima(nie chodzi silnik=nie chodzi sprężarka)
    no wlasnie.. w/g informacji z salonu sprzedazy sprezarka klimatyzacji dziala nawet przy STOP. ja tego nie sprawdzalem, bo jezdzilem bez klimy

w zimie stan aku (nadmuch, światła, ogrzewanie szyby, lusterek).
    nadmuch, swiatla, ogrzewanie etc. dzialaja ... pytanie na jak dlugo? zapewne cos czuwa nad pojemnoscia akumulatora i w razie potrzeby odpala silnik samoistnie

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

I przy okazji choć to odrębny temat następująca sprawa. Skoro silnik spalinowy ma największą sprawność w pewnym zakresie obrotów czemu nie stosuje się rozwiązań hybrydowych typu spalinowy pracuje cały czas i zasila alternator+aku a auto napędzają silniki elektryczne o dużo lepszym przecież przebiegu momentu.
    Coś "w tym guście" (chodzi o ideę) to skrzynia automatyczna bezstopniowa (np. CVT w Mitsu) - przy max bucie silnik wyje na optymalnych obrotach i tylko przełożenie skrzyni się zmienia. Efekt? Lepsze przyspieszenie i... zero funu z jazdy. Ludzki mózg ma swoje przyzwyczajenia - lubi dźwięk zwiększających się obrotów razem z przyspieszeniem i zwiększającą się prędkością. A tak zamiast frajdy z jazdy masz czerwoną lampkę w podświadomości: "coś tu jest nie halo"...

Reasumując - pomysł na hybrydę może i dobry, ale lepiej żeby tego w alfie nie montowali

Pozdr,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html