-
Koledzy resetu nie robiłem to fakt,jutro bede miał na sprawdzenie nową przepływke oczywiscie Boscha,zobaczymy jak sie zachowuje,pozdrawiam .A jak cos we wtorek lece na wykasowanie błedów i zobaczymy jak sie sonda zachowuje.A co do czujnika hm ,koles z serwisu(mój zaufany przyjaciel)posłuchał przez telefon jak pracuje zimny silnik po dodaniu gazu(strzelanie w tłumik)Jego opinia cyt;czujnik temperatury!!!heh. Zalewa silnik zbyt bogata mieszanka bo np. pokazuje minus 70 st.Jak jest ciepły zachowuje sie inaczej ,wiec jego opinia to czujnik temp,jak sie rozgrzeje przechodzi w stan awaryjny bierze srednią z 2 czujników.Panowie ,gdzie ten czujnik sie znajduje ,aby go wymienic ,koszt ok 35 zł wiec ,tylko gdzie on jest silnik 1.8TS
-
Witam kolegów znalazlem czujnik temperatury płynu ,odpiolem przygazowałem ten sam efekt (strzelanie w tłumik) oraz załacza sie wentylator chłodnicy.Czy on jest do wymiany??A moze czujnik temperatury powietrza tylko gdzie on sie znajduje??pozdrawiam
-
To normalne że załączył się wiatrak bo ECU stwierdziło po odłączeniu zbyt duża temperaturę. Co do pomiaru temperatury zasysanego powietrza to mierzy ją przepływomierz
-
Panowie ,uff ulżyło na sercu.Pożyczyłem od kolesia przepływomierz (kupił nowy 2 tygodnie temu)Ten sam silnik ten sam symbol przepływki co u mnie -Bosch 0280 218 019.I cóz silnik pracuje jak nówka,płynnie wchodzi na obroty bez zachwiania. Na zimnym ten sam efekt tzn.pieknie smiga,wkręcam do 7000 bez problemu i żadnych zadyszek.Szukalismy gdzie indziej a okazało sie ze przepływomierz dawał takie efekty pracy silnika ,szczególnie na zimnym strzelanie w tłumik.Pozdrawiam wszystkich za dobre chęci w celu rozwiązania problemu.
-
widzę ze walczyliście z takim problemem jak ja do 4000 Idze ostro po nich do 5000 mol i potem znów ogień dziś kupiłem sondę ngk powinno pomoc komputer wskazywał ze sonda stoi w wartości 0.49v na kazdych obrotach przeplywka pracowała,bez zarzutu,tylko u mnie nic nie strzela tylko na rozgrzanym silniku po zgaszeniu problem ponieważ jak ja zgaszę i odpalę gaśnie jak przytrzymam chwile na większych obrotach wraca do normy
-
nie pisz w dwóch tematach jednocześnie:) na jakiej podstawie stwierdzasz że przepywomierz jest dobry?
to że nie wyrzucił błędu nic przecież nie oznacza bo musiałby być już całkiem zdechnięty by błędy dawać...
-
i jak borsukmax wymiana sondy pomogła?
-
Podepnę się po temat, żebynie tworzyć nowych wątków. U mnie sytuacja jest dosyć podobna tzn. od dołu ładnie ciągnie auto tak mniej więcej do 3950 obrotów, poźniej następuje lekkie zdławienie i mały spadek mocy, po przekroczeniu 4100 do mniej więcej 5000 obrotów jest okej, natomiast przy 5000 jast podobnie jak niżej przejdzie na 5100 i ładnie ciągnie aż do końca nie mam pomysłu gdzie szukać przyczyny zjawiska, tak samo jest na benzynie jak i LPG, dodam, że motor 1,8 TS.