jakieś inne sprawdzałem na 2 radiach i jest to samo
Printable View
jakieś inne sprawdzałem na 2 radiach i jest to samo
U mnie też radio gra w pozycji STOP,to jest raczej fabrycznie tak podłączone
Byłem na razie sprawdzić te przewody i na zapłonie prąd jest na pomarańczowym natomiast na dwóch czerwonych jest napiecie nie zależnie w jakiej pozycji jest kluczyk co do reszty przewodów to nie mam pojęcia od czego są jest czarny no to masa dwa czerwone (plus) na nich jest cały czas napiecie no i pomarańczowy (plus) napiecie tylko na zapłonie i są tam jeszcze takie jakies kolorowe jak dobrze pamietam zółto czarny i zielono brazowy ale nie jestem pewny co do ich koloru to nie wiem do czego są te kable ale na nich nie ma napiecia
Prawidłowo podłączone radio to tak że po przeleceniu kluczyka radio się włącza, podczas rozruchu silnika tak jak i reszta odbioróników prądu wyłącza sie włącza na nowo, a jak sie silnik gasi to i radio gaśnie, a bez kluczyków w stacyjce i po nacisnięciu przycisku ON w radiu radio zaczyna grać, w takim układzie radio ma podtrzymanie pamięci i każde ustawienie zostaje zapamiętane ąż do chwili wyjęcia akumulatora. Jeżeli żaden "matoł" od wypasionego car audio nic w aucie nie grzebał tzn instalacja jest fabryczna mamy w alfie kostkę typu DIN jak dobrze pamiętam nawet jeśli radio ma inną kostkę np ISO to po zakupie przejściówki (uczciwej więc nie najtańszej) radio będzie się zachowywać jak wyżej.