albo mozna wymieniac panewke lacznie z wymiana oleju - wkoncu mamy w komplecie 4 pary panewek wiec na 60 tysi starczy :cool: a w miedzyczasie moze sprzeda sie auto i nowy wlasciciel bedzie przeklinal dzien kiedy kupil to auto :mad:
Printable View
Kolejny przykład na to, że kupowanie ,, nowego'' silnika w miejsce naszego padnietego to kiepski pomysł. Niestety kupiłeś jakiś wyeksploatowany szmelc i stąd problemy.
Wyremontuj jeden z nich ale solidnie zgodnie ze sztuką i będziesz zadowolony.
Możesz oczywiście kupić znowu jakiś ,, nieśmigany'' ale wtedy historia może sie powtórzyć.
Nawet jest mocno prawdopodobne że się powtórzy.
- - - Updated - - -
w Ts-ie, ZWŁASZCZA w Ts-ie - olej to PODSTAWA. Żaden mobil 1 ani też elf sporti. Castrol edge 10w60 i dociągniesz do 300tys.
ja na mobilu jezdziłem i sprawdzałem poziom oleju:)ale i niekatowałem:)i zdrowy silnik miałem:)
Masz dwa TSy to złóż sobie jeden :D
Taa, rozetnij sobie wały na pół tak by mieć 2 zdrowe kawałki bez obróconej panewki, potem to porządnie heftnij, zeszlifuj, nowe panewki i jazda xD
Nie do końca, po 2 obróceniu wał już stracił wymiar.
Co do oleju, ja jeżdżę na motulu 6100 Synergie + 10W40 wymiana co 10kkm max i jak na razie jest dobrze,
- - - Updated - - -
Nie do końca, po 2 obróceniu wał już stracił wymiar.
Co do oleju, ja jeżdżę na motulu 6100 Synergie + 10W40 wymiana co 10kkm max i jak na razie jest dobrze,
Ten temat to chyba prowokacja. Czlowiek nie zdaje sobie sprawy z problemow jakie sa przy przekladce tsa na v6. Skoro pyta czy ecu bedzie pasowal, albo skrzynia to napewno nie wie że zawieszenie też trzeba zmienic. Chlodnice pewnie tez . Ja tylko pytam jaki olej byl. 10w40 pewnie.
Dzięki za odpowiedzi. Dowiedziałem się chociaż, że łatwiej zmienić cały samochód niż silnik na większy.
Żadna prowokacja. Na prawdę zepsułem drugi silnik :) Wszystkiemu winne niebiesko-białe BMW. Kierowca dresobusu ewidentnie chciał pokazać klasę jak mnie zobaczył we wstecznym lusterku, ale przy 120 przestał przyspieszać :( nie wiem dlaczego... Mi na trzecim biegu jeszcze nie odcięło zapłonu, podczas wyprzedzania przełączyłem na czwarty bieg i przy 160km/h zaczęło coś stukać. Ile miał obrotów nie wiem.
Leję Selenię 20K 10W40. Olej był zmieniany nawet za często bo mi z miski olejowej ciekło dłuższy czas. Poziom oleju zawsze około 3 mm poniżej wartości maksymalnej.
Sytuacja się trochę zmieniła od tego czasu... Samochód stał jeden dzień na podwórku. W żałobie po alfie postanowiłem zalać żale... Niestety po pijaku siadłem za kierownicą, odpaliłem i wcisnąłem gaz. Teraz słychać tylko rozrusznik. Przelał się płyn z chłodnicy do bloku silnika, ale to odkryłem dopiero na trzeźwo następnego dnia. Komputer pozwoli na zapłon bez płynu? Rozrząd jest w stanie BDB. Pasek wygląda jak nowy (ma 2 miesiące). Skoro płyn się przelał to uszczelka poszła na pewno, nie wiadomo czy nie cała głowica.
Jakie są właściwie objawy jeśli wyskoczy panewka? Może ten hałas był przez uszczelkę?Wracałem z tym trzaskaniem do domu, tym razem po woli i moc była taka sama. Proporcje obroty/prędkość się nie zmieniły. Jeśli obróci się panewka silnik traci siłę?
P.S.Nad czołgiem myślałem, ale mechanik bardziej mi poleca Hondę CRV :) Ceramika. Alfa to chyba nie jest samochód, w którym można cały czas trzymać gaz w podłodze...