Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Drugi TS wypluł panewkę... V6 zbliża się wielkimi krokami :)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jacekk90
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 155KM sedan

Angry Drugi TS wypluł panewkę... V6 zbliża się wielkimi krokami :)

Witam!

Od trochę ponad pół roku jestem już nie szczęśliwym posiadaczem alfy 156... Wszystko za sprawą mojej agresywnej jazdy.Po pierwszej awarii, gdzie przestawił się rozrząd przy prędkości 211 km/h (2.0 TS), postanowiłem wymienić silnik na taki sam, tyle że tym razem wymieniłem też rozrząd na nowy i kompletne sprzęgło.Przez jakiś czas wszystko było ok. Jeździłem już na tym komplecie szybciej, ale pech chciał, że na trzecim biegu przeciągnąłem do 6-7 tys obrotów i gdzieś między 140, a 160 obróciło panewkę. Teraz silnik odpala, ale jeśli przekroczę 2000 obrotów z silnika wydobywa się charakterystyczne stukanie i odcina co chwilę prąd...Da się ten silnik jeszcze naprawić? Wyłączyć uszkodzony cylinder i jeździć dalej, doprowadzić samochód do stanu tylko takiego, żeby jeździł?
    Nawet jeśli nie wymienię silnika od razu, w przyszłości chciałbym go zmienić na V6 ponieważ podobno te silniki nie są tak wadliwe. Czy z tymi jednostkami też są podobne problemy?Wydałem masę pieniędzy na poprzedni remont... Co wiąże się ze zmianą jednostki na większą? Sprzędło od 2.0 będzie współpracować z V6 2,5l ? Bo domyślam się, że dwu miesięczny rozrząd też nadaje się do wywalenia razem z silnikiem? Już przy zmianie jednostki na taką samą trzeba było przełożyć ECU bo immo nie pozwalało odpalić... Tym razem v6 raczej nie będzie działało na sterowaniu od R4?
    Ostatnio edytowane przez jacekk90 ; 11-02-2014 o 04:01

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    mazowsze
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TS

Domyślnie

Przepraszam za podpięcie się do tematu ale dziś spotkała mnie smutna przygoda. Domniemam, że w czasie jazdy przestawił się pasek rozrządu bo silnik zaczął pracować jak przy dziurawym tłumiku. Tak też myślałem jednak po ponownym uruchomieniu coś piknęło i koniec. Rozrusznik kręci ale nic dalej. Okazało się, że zerwał się pasek rozrządu. Pasek siadł po 50 tys. km. Mam już liczyć naprawę w tysiącach ?

Użytkownik Znawca Avatar maniek015
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active

Domyślnie

Sprzęgło od v6 napewno nie pasuje do TS-a
    Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
    Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była

Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
    Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest

Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest

Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sbenios
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    156 2.0 TS 155KM 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał dasio Zobacz post
    Przepraszam za podpięcie się do tematu ale dziś spotkała mnie smutna przygoda. Domniemam, że w czasie jazdy przestawił się pasek rozrządu bo silnik zaczął pracować jak przy dziurawym tłumiku. Tak też myślałem jednak po ponownym uruchomieniu coś piknęło i koniec. Rozrusznik kręci ale nic dalej. Okazało się, że zerwał się pasek rozrządu. Pasek siadł po 50 tys. km. Mam już liczyć naprawę w tysiącach ?
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...win_spark.html

Zobacz tutaj, miałem podobnie, że pasek strzelił. Koszty nie są wcale tak duże. Świeży temat to wiem

Użytkownik Świeżak Avatar pietrek1993
    Mieszka w
    Rzeszów/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał jacekk90 Zobacz post
    Witam!

Od trochę ponad pół roku jestem już nie szczęśliwym posiadaczem alfy 156... Wszystko za sprawą mojej agresywnej jazdy.Po pierwszej awarii, gdzie przestawił się rozrząd przy prędkości 211 km/h (2.0 TS), postanowiłem wymienić silnik na taki sam, tyle że tym razem wymieniłem też rozrząd na nowy i kompletne sprzęgło.Przez jakiś czas wszystko było ok. Jeździłem już na tym komplecie szybciej, ale pech chciał, że na trzecim biegu przeciągnąłem do 6-7 tys obrotów i gdzieś między 140, a 160 obróciło panewkę. Teraz silnik odpala, ale jeśli przekroczę 2000 obrotów z silnika wydobywa się charakterystyczne stukanie i odcina co chwilę prąd...Da się ten silnik jeszcze naprawić? Wyłączyć uszkodzony cylinder i jeździć dalej, doprowadzić samochód do stanu tylko takiego, żeby jeździł?
    Nawet jeśli nie wymienię silnika od razu, w przyszłości chciałbym go zmienić na V6 ponieważ podobno te silniki nie są tak wadliwe. Czy z tymi jednostkami też są podobne problemy?Wydałem masę pieniędzy na poprzedni remont... Co wiąże się ze zmianą jednostki na większą? Sprzędło od 2.0 będzie współpracować z V6 2,5l ? Bo domyślam się, że dwu miesięczny rozrząd też nadaje się do wywalenia razem z silnikiem? Już przy zmianie jednostki na taką samą trzeba było przełożyć ECU bo immo nie pozwalało odpalić... Tym razem v6 raczej nie będzie działało na sterowaniu od R4?
    U mnie jak w 1.8 obróciło panewkę 1 raz to wystarczyła wymiana tylko tej panewki i auto pośmigało jeszcze 15 tys.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    kraków PROKOCIM
    Auto
    156 2.0 TS ; 147 1.6ts 105km

Domyślnie

Cytat Napisał pietrek1993 Zobacz post
    U mnie jak w 1.8 obróciło panewkę 1 raz to wystarczyła wymiana tylko tej panewki i auto pośmigało jeszcze 15 tys.
    a po 15tys nastepna panewka ?

niema co oszczedzac na panewkach, nie są wcale takie drogie, wymienisz wszystkie i spokoj

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Cóż... Jeśli do Ts-a nalałeś popularnego oleju to na v6 też nie pojeździsz. Jakbyś lał 10w60 albo 5w50 to panewka byłaby cała.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Jeśli jeździsz cały czas tak jak piszesz to krzyżyk Ci na drogę i kup sobie czołg - takiego katowania na dłuższą metę nie wytrzyma żaden silnik.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 2.4 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    Cóż... Jeśli do Ts-a nalałeś popularnego oleju to na v6 też nie pojeździsz. Jakbyś lał 10w60 albo 5w50 to panewka byłaby cała.

dokladnie tak jest. jakby wymiana oleju odbywala sie czesciej - powiedzmy 8 kkm maxymalnie to nie nie byloby problemu z obracaniem panewki. Poza tym jak napisal r-sokol - olej 10w60 i wszystko w temacie. Ja w swoim TS-ie polsyntetyka zalalem dopiero przy ponad 250 tys km.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Jeśli jeździsz cały czas tak jak piszesz to krzyżyk Ci na drogę i kup sobie czołg - takiego katowania na dłuższą metę nie wytrzyma żaden silnik.

niezgadzam sie. Mam rowniez Honde wyzylowana do granic czyli silnik b16b poj. 1.6 i 205 KM wolnossacy. Wymiana plynow filtrow, na budziku ponad 170 tys km. Auto do zabawy i za kazdym razem jak wsiadam to jest pedal w podloge a kreci sie jak mlynek bo odcinke ma przy 9 tys obr.
    Silnik wytrzymuje, nie kopci..... wystraczy dbac, nie katowac na zimnym

Użytkownik Świeżak Avatar pietrek1993
    Mieszka w
    Rzeszów/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał szczurekkrk Zobacz post
    a po 15tys nastepna panewka ?

niema co oszczedzac na panewkach, nie są wcale takie drogie, wymienisz wszystkie i spokoj
    Nope, nowy silnik ;D