Chciałem jeszcze zapytać co z tym kopceniem przy mocnym wciśnięciu gazu przy obr. 1800-2100.
Czym to może być spowodowane? Tą nieszczelnością rury?
Printable View
Chciałem jeszcze zapytać co z tym kopceniem przy mocnym wciśnięciu gazu przy obr. 1800-2100.
Czym to może być spowodowane? Tą nieszczelnością rury?
Moim zdaniem tak, bo komputer dobiera ilość paliwa do ilości powietrza. Jeśli więc wtryski wlały do cylindra odpowiednią ilość paliwa, a powietrza nie dotarło tyle ile powinno to się "kopci". :D
A teraz czekać aż mnie fachowcy pojadą :D
W benzyniaku tak, nie w dieslu - tutaj pedał przyspieszenia nie otwiera przepustnicy tylko ma wpływ na ilość podanego paliwa,a ilość zasysanego powietrza dobierana jest do dawki paliwa. Kopcenie w dieslu to zawsze nieszczelność dolotu, albo zbyt dużo paliwa czyli lejące wtryskiwacze
A czy ten lejący wtryskiwacz można jakoś zdiagnozować, że to właśnie oto chodzi? Podpięcie do kompa co pomoże?
Oczywiście że można zdiagnozować - podpięcie kompa pomoże, a weryfikacja wtryskiwaczy na stanowisku testowym
A gdy okaże się, że to wtrysk co dalej? Regeneracja? Wymiana na nowy? Jakie to są koszty? Możliwe, że trzeba będzie wymieniać/regenerować wszystkie cztery?
Możecie mi powiedzieć jakie powinny być standardowe objawy oprócz tego kopcenia?
U mnie wtrysk od 3 cylindra w Fiat ecu scan pokazuje ze korekcja na wolnych obrotach jest ok +2.5.. Reszta pokazuje okolice 0. Dwa chyba na minusie. Nie kopci wogole. Myslicie ze moge chipowac bez obaw tak jak jest? Numery wtryskow pasuja do numerow odczytanych w ecuscan.
Myślę, że po winieneś coś z tym wtryskiem zrobić. Jest niewydajny, więc dymu z tego nie będzie.
Podaj wyniki z tych wtrysków, bo z "chyba na minusie" wiele się nie wywnioskuje :(
Czy rura na zdjęciu kilka postów wcześniej (ta czarna, gumowa, po prawej stronie stojąc naprzeciw silnika) jest tą samą co w linku: http://allegro.pl/rura-turbo-interco...995835601.html
Czy do wymiany tej rury będę jeszcze coś potrzebował oprócz samej rury?