Ale przykladowo abs nie wypluwa mi bledow i dziala poprawnie wczoraj na stopa jechalem i dziala. Hmmm ok dzieki
Wysłane z mojego GT-P7510 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Ale przykladowo abs nie wypluwa mi bledow i dziala poprawnie wczoraj na stopa jechalem i dziala. Hmmm ok dzieki
@ Sbenios
Dokładnie jak napisałem: uszkodzony abs dający błedny sygnał do ecu silnika
@ e5nio:
temat zaczęty dużo wcześniej - ale to były wpisy z zeszłego roku.
Kurde jak ten temat potrzebny to amba wcięła - na zachodnich forach pisali że przecinali kabel biegnący od absu- do ecu na którym był sygnał prędkości obrotowej silnika (rozwiązanie połowiczne) - docelowo wymieniali moduł abs-u na inny - ale jaki to nie pamietam. jak znajdę temat to dam linka.
Z tego co pamietam temat o ktorym pisze r-sokol, finalnie falowanie jednak powracalo. Tak samo jak po adaptacji jest troche spokoju a potem wszystko wraca.
ECU 7.3.1 nie ma zadnych znanych mi problemow z falowaniem.
Tyle, ze tu np. masz elektroniczna przepustnice i to mozs byc jednym z rozwiazan...
W sumie też mam TS-a na 1.5.5 - ale akurat mój nie faluje - ale śledziłem ten temat na "wszelki wypadek", nawet na zachodnich forach pisali że to wina abs-u - ale od pół roku mam trochę innej roboty i temat mi umknął - jak po abs-ie wraca falowanie no to d...pa.
A jak wygląda sprawa ze zmianą elektroniki z 1.5.5 na 7.3.1? A sama wymiana przepustnicy jest możliwa czy w tym wypadku potrzebna jest wymiana innych elementów?
Osobiście nie mam wielkich problemów z falowaniem, ale co jakiś czas potrafi mi tak zafalować, że gaśnie mi samochód, albo zaczyna tak telepać samochodem, że dopóki nie zgaszę i na nowo nie uruchomię to nie idzie jechać, albo sam gaśnie. Ale to rzadko na szczęście.
Zainteresował mnie temat problemu z ABSem i falowaniem, jak ktoś ma niech podrzuci, bo ja po prostu przywykłem do delikatnego zafalowania ( przy dojeżdżaniu do skrzyżowania wskoczy na 1100 i spadnie na ~900) ale gdyby tego się pozbyć :) znów zrodziła się iskierka nadziei na pozbycie tego problemu :D
Ją sprawdze to w tygodniu dam znać
Panowie, a propos falowania i ABS-u, czy wy też tak macie że kontrolka ABS-u gaśnie dopiero 2 sek po zapaleniu silnika???
Dodam, że u mnie czasem lekko zafaluje, a jakichkolwiek błędów brak.
Normalne że kontrolą świeci ecu sprawdzą czy czujnik ok jest jak jest ok to ecu daje sygnał że ok jest i kontrolka się wyłącza. Ale mi się wydaje że to chodzi o spięcia na kablu zasniedzialym i może falowac. pytanie na którym zagranicznym forum o tym pisali ? O abs to bym tam z chłopakami pogadać ?
Dawno temu to sprawdziłem,abs nie ma nic do tego,ewentualnie czasem gdy auto ma historię z kolizja w tle macher stosuje knif na ecu poduszek po taniości u spina airbag z abs.łatwo to sprawdzić odpinajac jeden czujnik pod maską i odpalic.jeżeli zaświeci poduszka i abs to mamy go,ewentualnie wziąć i podpiac każda centralke pod kompa i to wykluczyć,ale po moich badaniach w zależności od przypadku m 1.5.5 na 10 sztuk może z dwoma sobie nie prowadziłem z obrotami reszta bez problemu,podejrzewam niestety update centralki tylko czym i skąd wsad?
Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk