Tak naprawdę nie wiem jak często wypala mi się DPF, tylko raz poleciał z rury niebieski dymek, żadna kontrolka się nie zapalała, nie wzrosły obroty ani spalanie, a może nie ma DPF? ale chyba żaden Helmut ani Hans nie pozwolili by sobie na wywalenie tego ustrojstwa
Dodano po 16 minutes:
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Co do DPF, EGR i klap- w tygodniu poszukam mechaników z Łodzi lub okolic (podobno polecacie Pabianice- a może jeszcze znacie kogoś z tych okolic), sprawdzę ceny. Rzeczywiście mogłem pomyśleć o klapach przy rozrządzie ale zakup alfy przyszedł tak szybko że nie znałem jeszcze tego problemu a mechanik mi nie podpowiedział. Odnośnie wstawienia rury zamiast DPF- czytałem że może to powodować drgania- zapytam fachowców. Nie wiem czy dokładać chipa bo ( i tutaj niektórych zbulwersuję :)) nie zależy mi bardzo na dodatkowej mocy, wolę niezawodność.
Co do puknięcia- to nie przegub- wszystko jest sztywne, sprawdzone 2 razy w SKP (był luz na sworzniu -wymienione). Rozumiem że żeby usunąć luz na mechaniźmie trzeba rozebrać skrzynię? Na razie będę jeździł i to kontrolował czy się nie powiększa.