Miałem podobny problem przy takim samym silniku i po przeprowadzonym chip tuningu przez poprzedniego właściciela, też ciężko odpalało na zimnym silniku. Pomogło przeprogramowanie dawki rozruchowej. Nie jest jeszcze idealnie ale odpala dużo lepiej.
Printable View
Miałem podobny problem przy takim samym silniku i po przeprowadzonym chip tuningu przez poprzedniego właściciela, też ciężko odpalało na zimnym silniku. Pomogło przeprogramowanie dawki rozruchowej. Nie jest jeszcze idealnie ale odpala dużo lepiej.
Nie masz trochę za mało oleju? U mnie jak jedna kreska znika to już jest koło połowy. Ale to nie ma z tym związku:P. Rozrusznik kręci według mnie dobrze.
Dodano po 5 minutes:
Może się mylę ale ta sonda temperatury czy na pewno powinna być zaślepiona ? Nie ma ona nic wspólnego z DPF-em.
hmm, Wiec co radzicie? akumulator jest ok, świece nowe, centralka świec też jest sprawna a dalej zapala się ta irytująca kontrolka świec żarowych i to tylko z rana na zimnym silniku. Już pomału tracę nadzieje na odnalezienie usterki , czy myślicie że sprawdzenie wtsrysków to dobry pomysł? tym bardziej że auto strasznie dymi na wysokich obrotach.
?? może mieć to wpływ na rozruch i świecącą się kontorlkę?
dziś zaczął migać mi przebieg wiem ze może to być spowodowane spadkiem napięcia, czy może mieć to związek ?
Miganie przebiegu może być spowodowane odłączeniem jakiegoś urządzenia na szynie CAN. Tak było u mnie jak miałem odłączony moduł sterownia drzwiami pasażera.
Dodano po 14 minutes:
Jeszcze do tej sondy wrócę. Wydaje mi się, że ma ona podawać informacje do kompa o temperaturze spalin i to nie tylko wtedy jak dpf ma być wypalany.
Dodano po 14 minutes:
Jeszcze kilka przyczyn kontrolki świec żarowych
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...zas_jazdy.html
Jeszcze do migania przebiegu to posprawdzaj plastikowe wtyczki w drzwiach czy dobrze są dociśnięte.
w którym miejscu jest ta sonda? czy jeżeli jest uszkodzona to nie powinien wyskoczyć błąd na kompie ?
Z tego co czytałem to jak ten czujnik jest uszkodzony to wywala błąd (nie pamiętam czy wyświetla check engin) . Ja mam ten czujnik wkręcony w dpf-a.
Dodano po 11 minutes:
Możliwe, ze są 2 czujniki temperatury w układzie wydechowym. Tego nie wiem .
U mnie odpala identycznie. Mechanik w ASO stwierdził, że ma pomóc wymiana bendiksu w rozruszniku. Jak zwykle podchodzę do takich porad sceptycznie... Nie mniej jednak w przyszłym miesiącu na urlopie wymienię ten bendiks. Leży już u mnie ponad pół roku i jakoś nie mogłem się do tego zebrać ;)
Co do dymienia, moim zdaniem winne są za to - brak DPF oraz przesadzony program.
Alfa 195 z reguły pali ciężko;)
A tak poważnie, to po włączeniu zapłonu przy zimnym silniku zanim naciśniesz start odczekaj dłuższą chwilę, bo to, że kontrolka świec zgaśnie to wcale nie oznacza, że przestają już grzać. Odczekaj około 10 sekund, aż usłyszysz jakby dźwięk przekaźnika. Musi być bardzo cicho, ale da sie usłyszeć. Po tym dźwięku niezwłocznie odpal silnik. Ja tą metodę stosuję od dłuższego czasu i mimo nie nowego już aku, Alfa odpala bez problemów.
Już to gdzieś opisywałem.
Pozdrawiam.
-Rafał
P.S. wymiana bendixu to wbrew pozorom dobre rozwiązanie. U mnie zdecydowanie pomogło.