Tylko programowo.
Printable View
Miałem podobny problem w tym silniku .Najpierw zastosowałem pierwsze rozwiązanie -uszczelka z dziurkami plus czyszczenie , problem jakby się rozwiązał ale była to chwilowa poprawa więc po jakichś 2 miesiącach postanowiłem go rozwiązać definitywnie - całkowite zaślepienie i oczywiście usunięcie programowe EGR -od tego czasu święty spokój
Dzieki chlopaki ! Pytanie czy zwykly mechanik zrobi mi tez usuniecie programowo, czy trzeba sie bawic w jakies ASO ?
Zależy skąd Marcin90 jesteś, zapewne w niedalekiej okolicy znajdzie się majster od JTD :)
Z tego co piszesz to prawdopodobnie EGR. Zaślep całkowicie. Możesz na razie zrobić to tylko mechanicznie czyli blaszka bez dziurek. Będzie się świecił błąd na desce, ale silnik nie staci mocy itp. Jesli po tym zaślepieniu auto nie będzie tracić mocy, to masz winowajce... Możesz wtedy spokojnie znaleść speca, co wyłaczy EGR programowo. Na pewno w ASO tego nie zrobią :)
Siema ponownie!No wiec autku nic nie dolega ! przez 2,5 h z w miare ogarnietym elektrykiem ktory jak sie okazalo tez ma alfe :) przeswietlalismy cale auto komputerem no i pomijajac to ze nie mial zadnych bledow to EGR pracuje prawidlowo i reszta parametrow tez ok.
Test z przeplywka robiony i ona tez ok, wiec jedynie pozostaje mi zaslepic EGR tak jak mowicie, zaczynajac mechanicznie i jak sie sprawdzi to programowo :)
Dzieki wszystkim za podpowiedzi, i napewno napisze jakie rezultaty po zaslepieniu EGR ( ktory dopiero bede mial mozliwosc ruszyc za ok 3 tyg. )
Pozdro i milego dnia !
Oj tak potwierdzam.
Też mam w planach wyczyszczenie kolektora i zobaczenie czy coś pomoże.
Daj znać bo u mnie podejrzewam że pomimo kilkukrotnego czyszczenia EGR, zacina się w taki sposób że żadne błędy nie wyskakują a mimo to jest niedomknięty i przez to dymi nawet przy delikatnym puszczaniu gazu.
Co do tracenia mocy szczególnie jeżeli ma to związek z pogodą sprawdziłbym jak wygląda intercoler - u mnie też wyraźnie czuć różnice w mocy w cieplejsze dni, porównując nawet do chłodnych poranków.
pozdro
krzyzie
Witam.
Czy ktoś uporał się z dymieniem. Ja wymieniłem dolot na nierdzewkę góra, dół wyczyściłem EGR oraz zaślepiłem go na próbę całkowicie, wyczyściłem overboosta - nalotów sadzy brak po rozebraniu.
Mimo zaślepienia EGR dymienie nadal występuje może nie jak IKARUS ale przy przyspieszaniu widać za autem dym z rury wydechowej - w lusterku tego nie widać.
Pozostał jedynie kolektor dolotowy i zaczynam się zastanawiać nad katalizatorem czy nie jest już tak zabrudzony że przy przyspieszaniu ulatnia sadzę - jak wymieniałem uszczelkę pod mocowaniem filtra oleju i miałem go wymontowanego to strasznie był zabity sadzą - mimo że nie czuję spadku mocy.
pozdro
krzyzie