Siema,
Alfa 156 Sportwagon 2.4 jtd m-jet 175km przebieg: 192 000
Auto ma dziwne i denerwujace objawy : czasami po mocnym wcisnieciu gazu idzie jak burze czyli na pelnej mocy i momencie, a czasami mam wrazenie jakby auto mialo o 30 - 40 kucy i z 50 - 80 Nm mniej, dalej ciagnie i wyprzedza bardzo dobrze, ale nie wzorowo ( tak jakby cos go dusilo ), dodatkowo na postoju na jalowym biegu dodajac gazu silnik jakby jest lekko "smutny", a czasami po lekkim dotknieciu gazu wchodzi dynamicznie na obroty ( czyli tak jak chyba powinno byc ). Podkreslam ze auto nie traci zupelnie mocy i obroty nie staja ani nic takiego, na dystansie przykladowo 200 km potrafi zamulic na 100km a drugie 100km jedzie na pelnej wyrwie i takie perpetum troche. Moje dodatkowe spostrzezenie to np. auto rzadziej ma problemy z moca w deszczowe lub wilgotne dni ( mam wrazenie jakby mialo jakies fochy na mnie czasami ;p ) Podpinalem do kompa i nie ma zadnych bledow, na desce nic sie nie swieci co nie powinno. Wyczyscilem u mechanika EGR, zmienilem olej, filtr powietrza + paliwa i dalej to samo. Byly poruszane juz podobne tematy, ale w zadnym nie znalazlem dolegliwosci dokladnie takich jak wystepuja u mnie. Prosze o pomoc chlopaki !
Marcin