-
dzięki chłopaki... najdziwniejsze jest to że jak mam całkowicie odpięty "żółty" kabel antenowy od radia, czyli sterowanie anteną, to nie wysuwa w ogóle - nawet po zapaleniu świateł. on/off na radiu nie ma żadnego wpływu na wysuwanie i chowanie...
Dodatkowo może być tak jak mówicie. Mogę mieć stałe +12V, które powinno być podłączone do anteny, pociągnięte z tylnych świateł a nie ze stacyjki...
Coś jest zagmatwane... Za co się nie wezmę to jakieś jaja w tym aucie, a miała być zadbana od klubowicza :(
-
Ligar tak to jest właśnie z klubowiczami, poza tym auto ma paręnaście lat wiec nie wiadomo co za typ powoził nim wczesniej
-
LIGAR klubowicz nie miał jej od nowości pewnie. Z drugiej strony mógł ci powiedzieć o tych bolączkach. Niestety każdy chyba to przerabiał w swoich AR tz prostował wszystkie niedoróbki lub zaniedbania po poprzednich właścicielach.
-
Problem rozwiązany. W sumie przez własną głupotę się pojawił. Otóż żółty kabel fabryczny który jest w wiązce w samochodzie nie jest potrzebny do sterowania anteną. Wystarczy podpiąć wtyczki ISO do radia i antena jest już sterowana. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem - ale to może i dobrze bo niektóre "radia" mogą nie mieć osobnego sterowania wysuwaniem/chowaniem anteny.
Zagadka pozostaje jednak inna. Do czego służy ten żółty kabel i dlaczego po podłączeniu go do sterowania anteną w radiu (osobny kabel wychodzący z radia) antena zachowuje się tak jak opisałem, wysuwa się po przekręceniu stacyjki i zapaleniu świateł? Ktoś ma jakieś pomysły?
I druga sprawa, w wiązce audio w konsoli centralnej znalazłem niepodłączoną do niczego 4 pinową wtyczkę. Czy to może być sterowanie zmieniarki ? U mnie nie jest do niczego podpięta i szczerze nie za bardzo mam ją w co "wtyknąć". Jakieś sugestie ?
Zaznaczę żę przetrzepałem instalację i jest na pierdylion procent seryjna.
-
Byly radia,ktore mialy sterowanie podswietleniem radia.Do tego sluzy ten kabeleczek:).
-
Czerwony - zasilanie po stacyjce.
Żółty - stałe zasilanie pamięć radia
Czarny - masa
Niebieski - wzmacniacz antenowy prąd po włączeniu radia.
Pomarańczowy - Przewód do regulacji jasności podświetlenia przycisków radia
wczesniejszy wlasciciel zostawil mi taka karteczke w ksiazce tylko ze nie wiem czy cos bylo modzone ale wydaje mi sie ze standardowo tak jest
-
witam! poszukuje oryginalnego radia do alfy spider 1996r. Jak by ktos coś miał prosze na priv :)