Sam sobie odpowiedziałeś, LPG do regulacji map - jechać do gazownika niech prawidłowo ustawi korekty.
Printable View
dzieki za odpowiedzi, zrobie jak radzicie. dziwi mnie natomiast jedno-ze ta przypadlosc wystepuje rano. autko moze postac potem i z 10h a tego problemu nie ma, moze to rozica temp, wilgoc lub co za tym idzie jakas nieszczelnosc w elektryce?
Trudno coś wywróżyć. Porób tak jak piszemy i posprawdzaj co Ci napisaliśmy. Może to załatwi sprawę. Adaptacja, jazda na samej benzynie. Potem test potencjometrów i odczyt lambdy.
Potestowałem tak jak mi Panowie radziliście, akurat w ostatnich dniach była u mnie słoneczna pogoda od rana, nie padało i wszystko było ok-z rana odpala normalnie, nie ma tych nieszczesnych objawow. Jednak gdy jest deszczowa noc, lub czuc wilogc w powietrzu - lipa. Przy mocnym deszczu w nocy z rana już po odpaleniu auta na benzynie alfa muli i dusi sie, nie wejdzie powyzej 2tys obrotow. Jak pochodzi z 10 minut na luzie i tmperatura wejdize na ok 70 stopni objawy ustepuja i wszystko jest ok.
Jezdzilem na benzynie czyli jednak nie jest to lpg.
Reset robiłeś? Kompa podłączałeś w trakcie tych objawów?
tak robilem reset jak radziliscie, komp podlaczony i nic nie wykrywa.
dzieje sie tak tylko w deszczowe poranki (lub bardzo wilgotne) - to by sie zgadzalo z wczesniejszymi objawami-wtedy tez albo padalo albo byla gesta mgla. elektrykk sprawdzil raz jeszcze kable ale nic nie poradzil. cewki i kable wymienilem wczesniej ale to moze znow gdzies tam mala nieszczelnosc wystepuje? nie wymienialem kabla ktory idzie od alternatora - tak mi ktos ostatnio doradzil zeby to sprawdzic.
czy test z lekka mgielka z recznego spryskiwacza na odpalonym zimnym silniku ze zdjeta oslona moglby dac jakies wskazowki? (to oczywiscie w nocy tak ok 1-2 aby auto sporo postalo i bylo ciemno aby zobaczyc ewentualne iskry).
Jest to o tyle dziwna przypadlosc ze po rozruchu auto idzie juz spokojnie - nie szarpie, silnik dziala rowno.
To myślę że za nim zaczniesz wydawać na cokolwiek kasę to warto podłączyć kompa (albo z nim jechać) w trakcie tej przypadłości. Wtedy zobaczysz co szwankuje. Będziesz mógł sprawdzić potencjometry, przepływomierz no i oczywiście przekonamy się co pokazuje sonda. Będziesz wtedy wiedział co jest grane.
ok, postaram siętak zrobić - jakie parametru ustawić aby program monitorował podczas jazdy? (mam programik Fiat Ecu scan, umożliwia on ustawienie wybranych parametrów - np. przepływ powietrza, obroty silnika itd na wykresie czasowym). Mógłbym ustawić kilka najważniejszych i rozpocząć jazdę oraz zaznaczyć miejsce na osi czasu w którym zaczynająsięproblemy - może to by pomogło w diagnozie?
Tylko właśnie które parametry brać pod uwagę z tej długiej listy?
po takiej diagnozie wkleilbym tu screeny z programu
Trudno powiedzieć co.
Ja bym się przyjrzał na postoju sondzie jak pracuje.
Sprawdził czy potencjometr pedału przyspieszenia i przepustnicy pracuje w pełnym zakresie i zobaczył ile powietrza wskazuje przepływka. Może ktoś ma jeszcze inne pomysły.
Miałem w Toledo ten problem, winne były wtryskiwacze lpg, które rano jak było chłodno kleiły się, po wymianie na nowe problem zniknął
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk