hehe no i pięknie, a mówiłem mu, że nie kupuje się Alfy za 6tyś w idealnym stanie :D
Printable View
hehe no i pięknie, a mówiłem mu, że nie kupuje się Alfy za 6tyś w idealnym stanie :D
A jak kupi za 13 to ma ideał...
Za ile by nie była każda mogłaby mieć taki problem :D i własnego "doktora"
zależy wszystko jak bardzo zajechany silnik. Ja w alfie 166 mialem 2.0ts i od wymiany do wymiany nie musialem dolewac oleju. Jak kupilem 147 2.0ts to tu zaczela sie jazda i dolewanie 1L na 1000km...
Witam. Muszę odkopać temat bo mam bardzo wazne pytanie. Czy spalanie duzych ilosci oleju moze byc skutkiem dobrania złej lepkosci oleju? Wiem ze powinno byc 10W40, ale niestety moj 1.6ts zostal zalany 5w30 Platinum Max Power do alf. Silnik pali ok 700ml oleju. Jeżdzę na max poziomie(podobno zwieksza zywotnosc wariatora) i co 250km wskaznik jest nieco ponad polowe skali, wiec dolewam.
To na ile pali te 700 ml jeśli po 250 km ubywa go prawie 0.5l?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Możesz mu zalać maxlife 10w40, to troche spadnie. Gęstość, a lepkość to nie ten sam wyznacznik, może być coś lepkie a nie gęste, jak olej. Ewenetualnie możesz zalać też 10W60, ale przy takim spalaniu oleju, pomimo, że bedzie mniejsze to sie nie wyplacisz na dolewki, więc masz dwa wyjscia. Albo valvoline maxlife i z tym życ, albo remont (o ile samochód jest sprawny, buda nie zardzewiała i auto ma sposłużyć), jak nie to oddaj na złom i kup sprawne.
Jeżeli masz spalanie większe jak pół litra na tysiąc to masz kaplice... Możesz sprawdzić, czy silnik nie ma gdzies wycieku (np. często ukręca się korek od miski oleju), możesz też poszukać magika, który Ci wymieni uszczelniacze bez sciagania glowicy, mysle, ze do 500zł ktoś się tego spokojnie podejmie.