Można by zaryzykować , myśle że za 50km nie padnie jak jest sucho
Printable View
Można by zaryzykować , myśle że za 50km nie padnie jak jest sucho
Nie ryzykował bym 50km bez osłony na zewnętrznym, jeżeli nie za 100km to za 1000km przegub sie prawdopodobnie sypnie. Klucz do nakrętki to 36, ale.... nie taki zwykły bo nasadka musi być stożkowa na zewnątrz w miejscu gdzie wchodzi w piastę. A nie każdy warsztat taką nasadkę ma, powiedział bym nawet że mało który :D Wiem bo przyjeżdżają do mnie pożyczać :P
Można sobie samemu oszlifować zwykłą nasadkę 36 mm i też będzie dobrze, tylko trzeba kupić np. markowego stanleya, żeby była mocna.
Przed odkręceniem należy ostrym szpikulcem odbić zabezpieczenia nakrętki i wtedy nie będzie problemu z odkręceniem.
Z dolnego wahacza sworznia nie trzeba wyciskać, wystarczy wycisnąć z górnego, odchylić zwrotnicę i też końcówka półosi wyjdzie z piasty.
Pewnie że można ;)
Odnośnie tego zabezpieczenie półosi to sprawdź sobie jak to wygląda w "eper" wg. twojego modelu i silnika. W mojej 1.9jtd jest właśnie taki seger bez otworów, a np. w boxerze AR miałem zabezpieczenie na końcu półosi, które aby zdjąć należało zbić przegub z półosi i trzebabyło przy tym zostawić troche siły z siebie, więc nie dało się tego zrobić na aucie.