- tutaj nie chodzi o błędy tylko o parametry Short i Long.Cytat:
Po wymianie sondy lambda robili testy w czasie dłuższej jazdy i podobno nie było błędów.
Printable View
- tutaj nie chodzi o błędy tylko o parametry Short i Long.Cytat:
Po wymianie sondy lambda robili testy w czasie dłuższej jazdy i podobno nie było błędów.
OK, rozumiem, że jak im powiem w ASO to co napisałeś, to będą wiedzieli o co chodzi?
ps. Poczytałem trochę o tym i parametr Short Trim powinien być max około 5%, a Long około 0, tak?
pracowałem trochę w ASO, Wi-Tech nie ma takiego parametru, nie odczytuje kodów PID z normy OBDII.... chyba nie będą wiedzieli o czym gadasz.... LONG w giuliettcie ma być +/- 10 %, short ma być w giuliettcie +/- 20%....
nie zmierzą w ASO, pomierzy program Scan XL pro...
To znaczy, że co. Że ASO nie ma wymaganych programów do mierzenia wszystkich parametrów, tylko mam se go kupić na Allegro? To jakieś żarty?
Long, Short nie podlega normie CF5/ CF7, te parametry wymaga tylko normia OBDII... ściągasz program scan xl pro z sieci, potem idzesz do tego tematu i wszystko masz. -- http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ml#post1557641 --
Dzięki. Dzisiaj byłem w ASO i pytam czy zmierzą te parametry, a oni że nie, bo mogą używać tylko oryginalnych programów Fiata. Ale przynajmniej wiedzieli o co chodzi.
Czy spalanie może się różnić o 1,5 litra w zależności od temperatury? Na tej samej trasie w mieście, bo w tygodniu zawsze jeżdżę tę samą trasę. Teraz jest ciepło i spalanie spadło o 1,5 litra, tak samo na drodze ekspresowej z ustawionym tempomatem na tę samą prędkość. W żadnym poprzednim moim samochodzie nie było takiej różnicy. To potwierdza tylko to, że wadliwy jest jakiś element czuły na temperaturę, ale nie chce im się wymieniać po kolei i sprawdzać, bo "błędu w komputerze nie ma". Ale teraz już się porządnie wk...em i jutro dzwonię do centrali i nie chciałbym być na miejscu ASO.:)
A paliwo tankowanie było takie same w obydwu alfach?