-
Ok bylem w warsztacie, za 40zl podloczyli alfe do komputera, no i sprawdzalismy wszystko, bledow nie ma zadnych, wszystkie dane sa poprawne procz jednej ciagle pisze ze przepustnica jest otwarta w 99,9%, jak ja odlaczylismy, obroty podskoczyly i w komputerze wyskoczyl blad. Podlaczylismt ja na nowo i obroty spadly do tysiaca i blad zniknal... Mechanik mowil ze auto mogl tyle spalic i ze silniki fiata tak pala, ale zdaje mi sie ze bez przesady nie 15/100... Mowil ze jeszcze sa 2 mozliwosci:
-zmiana czujnika temperatury, moze on cos zle podaje
-cos nie tak z wtryskami nie pryskaja jak on to powiedzial mgielka tylko sa rozlegulowane i normalnie wlewaja paliwo. Co o tym myslicie? A ile wam belle pala. Chcialem powiedziec ze w cigu tej jazdy jak mialem zalane te 15 litrow to w wiekszosci biegi zmienialem przy 3tys obrotow no a na 5 biegu dochodzily do 4-5 tysiecy, czasmi tez dalem w palnik i wyprzedalem na 2 biegu w miescie prawie do odciecia ale to naprawde moze max 5 razy.
EDIT: Wlasnie przypomnialo mi sie ze termostat mi nawala (chyba). Mysle tak poniewaz mam jeszcze audi i jak dojade od domu do pracy 2km i jak juz wracam i dam dmuchawe na max i temperature na max to nie da sie w aucie wysiediec, a w alfie w tym samym czasie to ta wskazuwka od temp ledwo dochodzi 70 stopni, gdzie w audi juz dawno jest na 90, Ogolnie to u mnie prawie niegdy nie dochodzi do 90 stopni.
-
Silniki w Alfie dość wolno się nagrzewają, także nie dziw się że po przejechaniu 2 km nie dmucha ciepłym powietrzem z nawiewów. Poza tym 155-tki mają średnio wydajne ogrzewanie, w chłodnicy mieści się ponad 8 litrów płynu, a aluminiowy silnik znakomicie oddaje ciepło do otoczenia. Nie ma co liczyć na to, że po przejechaniu kilku kilometrów będziemy mieli skwar w kabinie. W swojej Alfie mam taki sam silnik co Ty, podczas normalnej jazdy po trasie temperatura cieczy chłodzącej nie osiąga 90 st. Wskazówka zatrzymuje się tuż przed 90-tką, powiedzmy, że jest to 87-88 st. Do uzyskania takiej właśnie temperatury potrzebny jest dystans ok. 7 km, a niekiedy nawet więcej, zależnie od aury. Niesprawny termostat to temperatura w okolicy 50 st. Pozdrawiam.
-
A co ze spalaniem?? Ktos ma pomysl?
-
Kolego moze masz uszkodzoną wiązke od przepływki bo przepływka łaczy się z czujnikiem przepustnicy i czujnikiem temp na termostacie. 15/100 to całkiem sporo :( chociasz moja paliła 22/100 - 25/100 jak miałem wiązke padnięta. Teraz spala mi 10,5 - 11.0/100 gazu a ogólnie czasami depcze ja ostro. Sciągnij czujnik p. przepustnicy i zobacz miernikiem cz niema skoków jak nim kręcisz.
-
Witam. Skoro na kompie wyskoczył jakiś problem z potencjometrem przepustnicy warto zacząć od tego, tak jak napisał FlaY. Napięcie na stykach potencjometru powinno wynosić od 0,4-0,5 do 4,2-4,5 V w zależności od stopnia uchylenia. Zajrzyj najlepiej do manuala tam jest napisane jak zmierzyć potencjometr. Tak na marginesie zaznaczę, że mieszkamy niedaleko od siebie alien4. Pozdrawiam.
-
Ok jutro zobacze te napiecia, i napisze czy cos jest z nim nie tak. BTW bede wiedzial w razie czego gdzie zajrzec w razie problemow :P Moze zobaczymy sie na zlocie w Skarbimierzu 26.04.2009 jest rozpoczecie sezonu bedzie sie mozna poscigac poogladac inne auta i wszystko za free :D Jak sa zainteresowani to na PM :D
-
Zaznacz sobie dobrze czujnik polozenia przepustnicy jak go bedziesz sciagal bo jak nie to pozniej bedziesz musial jechac na kompa by go ustawili.
-
Łukaszu :) ja sciągałem w swojej alfie 3 razy ten czujnik i nic niezaznaczałem :) i było zawsze oki. Po sciągnieciu tego czujnika jest bolec który jest delikatnie zeszlifowany i pasuje tylko w jednej pozycji do TPS-a w 156 to komp musi być i reset błedów ale w 155 to wystarczy reset po przez aku :) a ja nawet tego nie robie :P heh
-
ja tam wole chuchac na zimne:)
-
Ja zalewam zawszę za 100 - ok 24 l. Robię ok. 200 mk. po mieście. W trasie wyszło ok. 7l/100.Ale lubie gdy mruczy...