CF3 ma kompa na wierzchu i 4 sondy lambda, CF2 na kompa ukrytego i dwie sondy (miałem takową, ale wywalone sondy;) to nie pamiętam ile powinno być), a i wężyk oparów oleju jest inaczej pociągnięty
Co do auta to LPG wymiata
Printable View
CF3 ma kompa na wierzchu i 4 sondy lambda, CF2 na kompa ukrytego i dwie sondy (miałem takową, ale wywalone sondy;) to nie pamiętam ile powinno być), a i wężyk oparów oleju jest inaczej pociągnięty
Co do auta to LPG wymiata
Ja mam 8v, a w dowodzie 140 kuni, tak więc?????????
CF3 były słabsze od CF2
CF2 ma 190 koni
Chodzi mi o odczucia, jeździłem na 2 sondach, na 4 sondach koleś mi dupsko przewiózł, no i moją, to im więcej Lambd to to jakoś słabiej szło
Kolego akuratnio alfowskie V6 to jeden z najtrwalszych benzyniaków na świecie, i chyba najtrwalszy silnik benzynowy w całej grupie Fiata. Tak jak pisał Ci kolega Crims, zwróć uwagę na falowanie obrotów, stan węży, obejrzyj uszczelki w miarę możliwości czy nie są "spocone" zwróć uwagę na chłodnice wody, sprawdź czy prawidłowo załącza się wentylator chłodnicy i czy nie chodzi tylko na 1-nym biegu, sprawdź wibrację na karoserii wnętrzu itp. bo ten silnik ma tak gładką pracę, że nie powinno być wyczuwalne żadne drgania. Nie miałem nigdy 2.5, miałem 3.0 w 166 silniki można powiedzieć że bliźniacze więc porównuję do 166. Powiem Ci z autopsji, że nie kupisz tak łatwo dobrego V6. Nie odbierz tego źle ode mnie ale ten egzemplarz który przedstawiłeś to raczej będzie ruina, bo kto oddałby 156 V6 z LPG z wydechem ragazzon'a, grzanymi dupami i toorami 17" ze skórą MOMO za taką śmieszną kwotę. Nie musi tak wcale być ale podejrzewam, że w ten samochód co najmniej jest do wsadzenia z 9-10 k zł.
Co do spalania na LPG nawet jak Ci spali 20l/100km to co to takiego ? 20 x 1.80 = 36 zł za 100 km
prawie jak JTD :D
A tak na poważnie ja w 166 spalałem 13-14 l przy spokojnej jeździe w mieście przy pałowaniu to ile się dało. W trasie nawet udało mi się zejść na 8.5 L
Uważaj na takie ogłoszenia. Zachowaj czujność.
No niestety wiem że ciężko kupić w dobrym stanie z tym silnikiem bo wgole jest mało na sprzedaż. No z tego co pisalem z kolegą wcześniej był oglądać ten egzemplarz i mówi że jest bardzo dużo do zrobienia zawieszenie itp.. Ale był najprawdopodobniej także bity od tyłu bo jest cały malowany aż po drzwi tylnie.
Ogólnie dzięki za odpowiedź właśnie najważniejsze to mi chodziło o silnik bo nie miałem nigdy styczności z 2.5 w Alfie. Dlatego chciałem sie trochę zorientować zanim kupie.
Pozdrawiam
Musisz szukać :D Ja szukałem prawie rok alfy GTV 3.0 i dałem sobie spokój bo nic sensownego w PL nie było a za granicą nic za sensowne pieniądze też nie znalazłem i kupiłem 156 FL 2.4 20v. Nie sugeruj się tym że samochód malowany, itp. Musisz mieć miernik grubości lakieru- pamiętaj że wystarczy tylko "odświeżenie" lakieru czyli malowanie danego elementu bo brzydko wyglądał i już masz 300 mikronów. Nieraz ktoś może usuwać rdzę i wstawi reperaturkę trochę kitu i będziesz miał 900 jak i nie więcej mikronów. "Powypadkowość" samochodu oceniaj po elementach konstrukcyjnych, np. sprawdź podłużnice, dokładnie poogladaj podłogę. Jeżeli nie stwierdzisz nieprawidłowości w podłodze czy też podłużnicach, a miernik gdzieś Ci pokaże dużo mikronów tzn. że samochód jest po jakiejś drobnej kolizji skoro ktoś to naprawiał a nie wymieniał.
Wytrwałości życzę w poszukiwaniach V-ki. Busso to wspaniały silnik o zadziornym charakterze i nietuzinkowym brzmieniu. Radia nie będziesz potrzebował jak Ci 6 garów zagra :D Kiedyś kupisz to poznasz fenomen V6 w Alfie, musisz spróbować bo naprawdę warto.
Życzę Ci wytrwałości w poszukiwaniach
Nie no wiadomo ze malowanie nic nie znaczy, no zobaczymy narazie to będę musiał najpierw sprzedać aktualną, a potem zacznę poszukiwania dokładniejsze.
Mam nadzieje że mi się uda coś znaleźć :)