-
Witam,
właśnie próbowałem się dostać do tego czujnika ale jest tak umieszczony, że po odkręceniu nie ma miejsca żeby go wyciągnąć a obrócić się nie da. Czy ktoś może demontował go w 2,0 ? Nie chcę niepotrzebnie rozbierać połowy auta[;)
Powodem oczywiście jest sporadyczny błąd 2084. Przy okazji wyczyściłem wtyczkę ale była idealna.
Pozdrawiam
QUOTE=Indigo;1653442]Ja mam w 2.0 P2084 ciągle (czujnik przed wejsciem do DPF). Kupiłem auto i po tyg. wyskoczył błąd. Dostałem nowy czujnik na "gwarancji" od sprzedawcy auta. Wymieniłem dalej nic...
Już rok jeżdżę tak kasuje od razu po wyskoczeniu błędu. Z błędem dpf nie wypali się. U mnie w 2.0 ten czujnik jest z przodu auta od strony chłodnicy. Nie wiem jak w 1,9..Daj znać czy pomoże Ci wymiana.[/QUOTE]
-
Witam,
czyszczenie idealnej wtyczki dało rezultat. Błąd ustąpił.
Pozdrawiam
-
witam Panowie i Panie, mam te chyba problem z czujnikem temp na wejściu dpf. czy ktoś z Was kupował i jakiej firmy? w sklepie i na internetach znalazłem zamiennik formy Meat&Doria, znacie to cudo czy szukać oryginałow?
-
Witam,
widać konstrukcja wtyku i gniazda czujnika temperatury na wejściu dpf jest nie do końca dopracowana. Kolejny raz po upływie ok roku musiałem wyczyścić złącze po komunikacie 2084.
-
chyba większość konstrukcji wtyków i gniazd jest niedopracowana. Jeżeli wyskakuje jakikolwiek błąd to zaczynam od czyszczenia połączenia (kupiłem sprey do czyszczenia korozji konektorowej WURTH-a). Pomaga w większości przypadków. Na 5 błędów (w ciągu 4 lat) w przypadku 4 czyszczenie pomagało. W jednym przypadku (temp. spalin) musiałem wymienić czujnik.
-
wymienic jak najszybciej bo sie zawali dpf i bedze kupa
-
Przy tych wtyczkach lubią urywać się kabelki. Może to nie kwestia samego styku
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
-
Info dla potomnych:
Gdy wyskoczy nam błąd P2085 zacznijcie od sprawdzenia czujnika przy dpf. Tak wyglądało to u mnie:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/09/116.jpg
Czujnik jest od strony pasazera i z tamtej strony proponuje podnieść samochód. Generalnie filozofii nie ma, jedyny problem to bardzo ciężko sie wykręca ta śruba od czujnika (mi pomógł młotek :) ).
-
Witam. Od dłuższego czasu walczę z tym błędem P2085, najdziwniejsze jest to, że potrafi nie wyskakiwać przez kilka tygodni lub dosłownie codziennie o ile zrobi się te 5 startów silnika i zdąży zgasnąć. Myślałem, że to brak styku - czasem błąd potrafi zapalić się dosłownie kilka dni pod rząd w tym samym miejscu na tym samym wyboju podczas drogi do pracy i to obojętnie czy jadę szybciej, wolniej, silnik zdąży się zagrzać lub nie... Co zauważyłem to najczęściej zapala się gdy droga jest lekko pod górkę lub ostrzejszy zakręt + górka. Wyczyściłem styki czujnika ze zdjęcia kolegi elgritone, niby było ok, a dziś błąd znów wyskoczył. Chciałem zamówić nowy czujnik i wymienić jednak w internecie dostępne są 2 rodzaje - prosty i zakrzywiony (prosty przed katalizatorem i zakrzywiony za katalizatorem - tak są opisane). Tutaj nasuwa się moje pytanie - gdzie jest ten drugi czujnik w Alfie 159 1.9 8v o ile w ogóle występuje ? Bo może warto byłoby go też sprawdzić zanim kupię nowy.
-
Panowie a co podpowiedzie na taki myk.
Wyskakuje błąd p2081 i p2085 dpf wyciachany został przez poprzedniego właściciela (sciemniał ze nie) i próbuje sie wypalić. Moje pytanie czy z tymi błędami to możliwe zeby sie wypalał? Czy został źle usuniety z programu? Jak kupilem auto błędów nie było,po tygodniu '' check'' zawiecił i prubuje sie wypalić, zaczął dymić spalanie wzrosło, wskazówka od turbo wychylila się, szczerze to wystraszyłem sie i zgasiłem auto, po ponownym uruchomieniu nie dymił i wróciło wszystko do normy.