Czujnik temp czy zegar? dane z ecu nie sa podawane przez czujnik temp przy silniku? Zapłon sterowany komputerem znaczy co jest zły? Rozumiem ze temperatura jest ok tak?
Printable View
Sorki - zegar miałem na myśli. Co do zapłonu - nie masz na niego wpływu bo steruje komp na podstawie czujnika położenia wału korbowego oraz walka rozrzadu. Jest jak jest inaczej nie bedzie.
Temperatury ok.
Jedna uwaga - sonda stoi ale sprawdź fesem czy masz closed loop. Zapewne tak, wiec ja bym tę uszkodzona sondę rozłączył - w tej chwili nie ma kontroli nad mieszanka, lepiej niech ecu leje ze sztywnej mapy. Wiecej paliwa, wiec chłodniej, wiec bezpieczniej.
Dziękuje za pomoc:) w fesie jest pętla otwarta, więc nie odłączać? Co do zapłonu, może wymiana czujnika położenia wału coś pomoże? Jaka powinna być wartość wyprzedzenia zapłonu na jałowym biegu?
Zostaw ten zapłon w spokoju. Masz błędy w ecu odnośnie tych czujników?
Jedyny blad z ECU to lambda. Poprzedni właściciel wyciął kata i zastąpił go przelotową kwasowka, moze miec to wpływ na odczyty sondy? Normalne to że mam odciecie przy okolo 7000 bez kilku obrotów i przy odcince prawie bije głową o kiere?
Ktoś pomoże?
To zależy którą masz wersję układu wydechowego (a prościej to jaki rok produkcji auta). Chyba do 2001 (albo do 2000) były z jedną sondą i tam się nie powinno nic dziać na przelocie, gorzej jeżeli masz auto późniejsze, bo tam jest sonda przed katem i za katem.
Odcinkę powinieneś mieć przy 72x0, a określenie "prawie bije głową o kierę" nie wiem co oznacza - natomiast normalne jest to, że po odjęciu 200 nm z kół można odczuć jakieś tam szarpnięcie.
Bella jest z 2000 z jednym katem. Odcięcie powinno byc przy 7200z groszem tak wynika z ecu a jest do 6900 z groszem. Przy odcięciu auto zwalnia i pcha mną prawie o szybę. Odcięcie bie jest stale tj nie staje na tych 6900 tylko "faluje" nie wiem dokladnie jak to określić.
Momencik - masz silnik cf2? Ile masz pinów w czujniku?