-
1 załącznik(i)
U mnie ostatnio też występowało delikatne szarpanie silnikiem podczas przyspieszania, oczywiście żadnych błędów nie pokazywał.... po jakimś czasie to poszarpywanie stało się częstsze i mocniejsze, aż w końcu sterownik zakomunikował głośnym Pi Pi Pi! i komunikatem "GO TO DEALER" Szybkie podpięcie pod ALFAOBD i..... błąd wtryskiwacza nr 4. Okazało się że już był kiepski styk we wtyczcze od pompowtryskiwacza i dlatego poszarpywał.
Odpiąłem wtyczkę i podociskałem styki do siebie. Teraz znowu jest wszystko GIT.
Spróbuj też tak zrobić na każdej z czterech wtyczek, na pewno nie zaszkodzi a może właśnie pomoże...
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=174492&stc=1
-
Ale tu nie chodzi o szarpanie przy przyspieszaniu tylko o poszarpywanie przy jeździe ze stałą prędkością obrotową w okolicach 1700-1900 obr. U mnie nie szarpie na piątym biegu ,pierwszym i drugim buegu ,więc nie sądzę aby mogło to dotyczyć potencjometru.
Kolego bronqu żadna alfa nie ma w swoich silnikach takiego czegoś jak pompowtryskiwacze .
-
Oj, sorry... oczywiście pomyliłem przypadkowo. Wiem, że w common rail nie ma pompowtryskiwaczy.... Ale do rzeczy... poprawienie/dociśnięcie styków we wtyczce nic nie kosztuje, a może czasem pomóc. Warto spróbować.
Pozdrawiam
-
Oczywiscie że można sprawdzić te wtyczki ale by miał jakiś błąd w kompie.