Nie przesadzajcie Panowie z tym holowaniem:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=176016&stc=1
A samo zblokowanie się kół świadczy niestety o uszkodzonej skrzyni/mechanizmu różnicowego :(
Printable View
Nie przesadzajcie Panowie z tym holowaniem:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=176016&stc=1
A samo zblokowanie się kół świadczy niestety o uszkodzonej skrzyni/mechanizmu różnicowego :(
Damian, ale wic polega na tym że właśnie nie jest napisane że można holować z wszystkimi kołami na drodze. To wynika przecież z tego co wkleiłeś :) zauważ że te ograniczenia prędkość i odległość i tak odnoszą się do metod wyżej (czyli laweta lub uniesiona oś). Tak więc jakbyś w ASO na gwarancji powiedział że holowałeś auto linką to już masz po gwarancji :sarcastic:
Ale tak jak pisałem, gdyby wszystko było ok to nic by się nie stało. Fizycznie nie ma przeszkód do takiego holowania (choć nie jest zalecane). Ja obstawiam nieumyślne przesunięcie drążka. Z neutrala bez problemu można drążek przesunąć i do zablokowania kół nie jest juz daleko :) jeżeli chodzi o to smarowanie to nie mam tu pewności które mechanizmy pracują przy holowaniu na neutralu. Chyba tylko mechanizm różnicowy który jest w kąpieli. Ale tego nie wiem.
Panowie aby niezakładać nowego tematu potrzebuje schemat instalacji elektrycznej skrzyni.
AR 166 3.0 poratujcie mnie bo mam błąd w sterowniku silnika : brak komunikacji z sterownikem skrzyni a z skrzynią niemogę się połączyć
Marek ale stosując pierwsze 2 rozwiązania (laweta i koła w górze) jaki sens jest ograniczenie co do prędkości i odległości ?
Nie powiesz mi chyba, że powiedziałbyś do kierowcy lawety, że moze jechać tylko 50km/h i tylko 50km, bo inaczej Ci się skrzynia zepsuje ;)
Ja rozumiem co masz na myśli :)
Kazdy producent skrzynii zabrania holowania na "n" wlasnie przez brak smarowania podzespolow. A to co jest e instrukcji alfy mnie nie intetesuje, aso przeciez mowi ze oleju w aisinie sie nie wymienia :)
Cytata ze strony PRND.pl, czyli firmy z renomą naprawiającą skrzynie ASB i dotyczący stricte ZF4HP20:
Holowanie
Gdy zachodzi potrzeba holowania samochodu z automatyczną skrzynią biegów istotne jest aby koła napędowe były uniesione. Gdy powyższy warunek nie może być spełniony dopuszczalne jest aby koła napędowe toczyły się po podłożu, ale pod warunkiem:
- na odcinku nie dłuższym niż 100 km
- z prędkością nie większą niż 70km/h
- dźwignia selekcji biegów na położeniu N
- pojazd ciągnięty poziomo, lub gdy zachodzi potrzeba uniesienia kół tylnych nachylone pod kątem 5 stopni
Wychodzi na to że chcąc nie chcąc musiałem uderzyć w drążek i wskoczyło na D. Byłem w takim szoku że nie pamiętam jak to się działo. Tak czy inaczej mechanizm różnicowy to kwestia kilku stówek do roboty czy więcej? Bo używane skrzynie zaczynają się nawet od 700zł.
Za kilka stówek to raczej nikt z Tobą nie pogada. To koszt samego zrzucenia i wrzucenia skrzyni. A za automat byle kto Ci się nie weźmie....
w razie potrzeby mam sprawnego zfa do pozbycia i dwa sterowniki.